Web2, bugün bildiğimiz şekliyle İnternet'tir, Web3 ise İnternet'in evrimini ve yeni neslini ifade eder. Aslında, Web3 henüz tam olarak gelmedi ve bu nedenle tam olarak nasıl görüneceğini bile bilmiyoruz. Bununla birlikte, çoğunlukla kripto para projeleri sayesinde Web3'ün ve sahip olabileceği bileşenlerin bir resmini çizebiliriz - çoğu zaten benimsemiştir. blockchain (blok zinciri) teknolojisine dayanarakve finans dünyasında devrim yapma sürecindeler. İnternet bir bütün olarak aynı yönde hareket ederse, çevrimiçi olarak hareket etme ve etkileşim kurma şeklimizi tamamen değiştirecektir.
Web3'ün amacı
İnternet şu anda Youtube, Amazon, Netflix ve Meta (Facebook) gibi Büyük Teknoloji şirketleri tarafından kontrol ediliyor - bilgiyi, gücü ve karı ellerinde tutuyorlar. Web3, bunun yerine katılımcılara akmasına izin vererek bizi gücün ve kârın ademi merkezileşmesine yönlendirmeyi planlıyor. Şu anda bunu başarmanın en umut verici yolu, blok zincir teknolojisini ve Merkezi Olmayan Uygulamaların (Dapps) bir versiyonunu kullanmak olacaktır. hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz Web3'ün burada blockchain ile nasıl bir ilişkisi var.
İnternetin kısa tarihi
Web1 – bilgi akışı
World Wide Web'in ilk nesli 1991-2004 yılları arasında ortaya çıktı. Aynı zamanda salt okunur web olarak da biliniyordu. Bilginin yayınlanmasını sağladı ve kullanıcıların onu aramasına ve okumasına izin verdi. Çoğunlukla statik web sayfalarından oluşuyordu ve etrafta çok fazla içerik oluşturucu yoktu. Zamanı için devrim niteliğinde olmasına rağmen, etkileşim ve işlevsellik oldukça sınırlıydı.
Web2 – bir etkileşim akışı
Bildiğimiz şekliyle İnternet'in şu anki sürümü – daha az statik ve daha dinamik. Web2, ilk Web2 konferansının düzenlendiği 2004 yılında popüler olmaya başladı. Arkasındaki sistem, kullanıcıları aktif olarak meşgul etmeyi amaçlar ve içeriğin kendisi daha çok kullanıcı tarafından oluşturulur. Bloglar, wiki'ler ve sosyal medya platformları gibi Web2 bileşenleriyle bilgiyi paylaşma ve sunma şeklimiz değişti. Örnek olarak Facebook veya Twitter'ı ele alalım: Kullanıcılar sadece bilgi okuyamaz, aynı zamanda beğenerek, paylaşarak, etiketleyerek, tweetleyerek vb. düşünce, bakış açısı ve görüşlerini paylaşabilir. İhtiyacımız olan hizmetler - Web3'ün kaldırmayı umduğu bir güven.
Web3 – bir yorumlama akışı
Gelecek ve İnternet'in daha akıllı, özerk ve açık bir versiyonu. Bilgisayarlar, bilgiyi insanlara daha yakın bir şekilde yorumlayabilecek ve Blockchain, Yapay Zeka (AI), Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR) gibi teknolojiler kullanılarak kullanıcılara daha kişiselleştirilmiş içerik ve deneyimler.
Web3'ün potansiyel faydaları
- Kişiselleştirme: Web3 ile, İnternet deneyimi kullanıcıya göre daha özelleştirilmiş hale gelecekti - daha verimli arama, ilgili pazarlama, daha iyi iletişim ve artan bilgi bağlantısı.
- Bilgi, veri ve dijital varlıkların mülkiyeti: Web3, blok zinciri teknolojisini kullanarak, verilerin tam sahipliğini kullanıcılara geri vererek teknoloji devlerini yerinden etmeyi amaçlıyor. Şu anda, Facebook ve Amazon gibi Büyük Teknoloji şirketleri, çoğunlukla hedef pazarlamalarını geliştirmek için verilerinizi ve kişisel bilgilerinizi depolar. Bununla birlikte, birçoğu bu tür tek taraflı veri yönetimi konusunda gizlilik endişelerini dile getirdi ve Web3'ü bir çözüm olarak görüyor. Blockchain teknolojisi, defterdeki işlemlerin kalıcı ve doğrulanabilir bir şekilde saklandığı kripto alanındaki finansal verileri güvence altına almak için zaten kullanılıyor. Verilere erişim, orijinal verileri oluşturan hizmet veya uygulamadan bağımsız olan şifreleme anahtarları aracılığıyla tutulabilir.
- Güvenli eşler arası (P2P) ağ: Web3, kullanıcılara bağlamak, Verileri özel olarak ve üçüncü bir tarafa güvenmeden işlem yapın ve paylaşın. Web2 ile, internet ile her etkileşimde bulunduğunuzda, verilerinizin kopyaları veri sunucularına gönderilir ve artık bu verilerin münhasıran sahibi değilsiniz. P2P, verileri işlemek için eşit izin ve sorumluluklarla birbirine bağlı bir grup bilgisayar olarak açıklanabilir - merkezi bir sunucu yoktur. Huobi, P2P teknolojisini kullanıyor - işlemlerin yönetimi ve jetonların verilmesi, merkezi bir otorite veya banka yerine ağ tarafından gerçekleştirilir.
- Daha fazla demokrasi ve katılım: kullanıcılar ekosistemlerin gelecekteki gelişmelerine daha fazla dahil olacaklar. Sonuç olarak, ekosistemlerin başkanları veya CEO'ları olmayacak, ancak Merkezi Olmayan Otonom Kuruluşlar (DAO'lar) token sahiplerinin toplu olarak önemli değişikliklere ve gelişmelere karar verecekleri yer.
- izinsiz: Web3'ün daha demokratik bir sistem sağlamasının bir başka yolu da, ağın parçası olabilecek kişilerle ilgili herhangi bir kısıtlama olmamasıdır – ne kullanıcılar ne de tedarikçiler katılmak için bir yönetim organının iznine ihtiyaç duymayacaktır. Hizmetler herkese açıktır ve bireyler sağladıkları değere göre ağları etkileyebilir. Bir yatırımcı, geliştirici veya pazarlamacı olabilir ve benzersiz becerileriniz ve çıktılarınızla ağın başarılı olmasına yardımcı olabilirsiniz. Hatta toplam jeton arzından bir pay alarak ödüllendirilebilirsiniz.
- Dijital Kimlik Web2.0'ın aksine, kendidijital kimlik ve gizliliğiniz üzerinde daha fazla kontrol. Örneğin, bir takma ad ve bir dijital avatar, kullanıcılara internet kullanımlarının özel ve güvenli olduğunu garanti eder - mevcut Web2 sisteminde çoğumuzun şüphe duyduğu bir şey. Web3'ün gelişmesiyle, Merkezi Olmayan Dijital Kimlik (DID) bir olasılık haline gelir. DID, insanların doğrudan sahip olabileceği ve kontrol edebileceği İnternet üzerindeki bir adrestir. Oturum açma, veri şifreleme ve iletişim gibi kullanım durumlarını etkinleştirmek için ilgili bilgileri içeren DID belgesi olarak bilinen şeyi bulmak için kullanılabilir. Kriptografik kanıtlar, başkalarının bu tanımlayıcıların kontrolünü kanıtlamasına izin vermek için kullanılır. Kullanıcılar her şeyi kontrol eder ve dijital kimlik unsurlarının ne zaman, kiminle ve hangi koşullarda ortaya çıkacağına karar verebilir. Pasaportların hükümetler için yaptığını, DID'ler İnternet için yapabilirler - yalnızca daha fazla sahiplik ve kendi kendini yöneterek güvenli bir şekilde tanımlar ve kimlik doğrulama sağlarlar.
- sansür direnci Web2.0 şu anda merkezi sunucularda depolanmaktadır. Bu sunuculara, şirketler, hükümetler veya bilgisayar korsanları dahil olmak üzere sunucunun kontrolünü ele geçiren herhangi bir tarafça erişilebilir, değiştirilebilir veya kaldırılabilir. Bu taraflar, meşru olmayabilecek kendi yetkileri ile hizmetlere erişimi de reddedebilir. IPFS ve dağıtılmış hash tabloları gibi blok zinciri ile ilgili teknolojiler, engellenmesi çok daha zor ve kaldırılması daha zor olan bir içerik sistemi oluşturabilir.
Web3'ün olası zorlukları
- Boyut ve maliyet: İnternet çok büyük ve bu kadar çok veriyi okuyabilen, anlayabilen ve yorumlayabilen bir sistem oluşturmak zor, hatta pahalı.
- Verilerin tutarsızlığı ve belirsizliği: İnternetin her yerinde mantıksal çelişkilere yol açabilecek ve veri analizini çok zorlaştırabilecek tutarsız veriler var.
- Benimseme: İnternet kullanıcıları karışık bir çantadır ve bazıları ileri görüşlü Web3 ideolojisini benimseyecek olsa da, birçoğunun karmaşıklığı nedeniyle ertelenmesi muhtemeldir - teknoloji genellikle değişimle bir insandan daha iyi ilgilenir.
- Cihazlar: daha az gelişmiş cihazlar Web3'ü kaldıramayabilir, bu da benimseme sorununu daha da artırır.
- Tehlikeler: kötü aktörler, etkinlikleri üzerindeki kısıtlamaları aşmak için Web3'ün bazı güçlü yönlerinden yararlanabilir ve ademi merkeziyetçilik, müdahale etmek için topluluk gücüne hala güvenebilirken, bu süreç devam eder.Geleneksel yönetimden çok farklı olacak ve alışacak.
Web3 pratikte nasıl çalışacak?
Web3.0, teknolojik ayrıntıları açıklamaya çok fazla dalmadan, blok zincirleri ve harici veri oracles, depolama, mesajlaşma ve dijital kimlikler gibi diğer birçok merkezi olmayan protokolü kullanmakla ilgilidir. Bildiğiniz gibi, Web3'teki değerler kriptografik olarak güvenli belirteçlerde temsil edilir.
Ancak, merkezi olmayan sistemlerdeki teknolojik ilerleme, internetin farklı görüneceği anlamına gelmez. Web3'ün yeniliği çoğunlukla internetin “arka ucunda” fark edildiğinden, sıradan bir internet kullanıcısı farkı bile görmeyebilir. Bu nedenle, şu anda kullanmakta olduğunuz uygulamaların merkezi olmayan sürümlerini önemli görsel farklılıklar olmadan görmeyi bekleyebilirsiniz.
Özet
Web3'ün henüz var olmadığını hatırlatarak bitirelim. Üzerinde genel bir anlaşma yok, ancak bunun, merkezi otoritelerden gelen gücü merkezden dağıtabilen ve internet sorunlarını çözebilen, izinsiz, şeffaf sistemlerin bir kombinasyonu olduğunu kabul edebiliriz. Kabul edelim: sürekli çerez izinlerinden ve banner reklamlardan daha iyi bir yol olmalı.
Huobi'de yeni misiniz? Huobi'ye kayıt olun ve yatırım yolculuğunuza başlamanıza yardımcı olacak 300$ 'Hoş Geldiniz Ödülünüzü' kapın! Mevcut bir kullanıcıysanız, Huobi Earn hizmetimize göz atın hizmetimize göz atın ve boşta kalan kripto paralarınızdan getiri elde edin!