tarafından eklendi tarafından eklendi

DeFi nedir

DeFi, geleneksel finansal sistemdeki çeşitli bileşenlerin işlevini yerine getirmek için blockchain (blok zinciri) teknolojisine dayanarak kullanan finansal hizmetleri veya uygulamaları tanımlamak için kullanılan bir terim olan “Merkezi Olmayan Finans (Decentralized Finance)”ın kısaltmasıdır.

DeFi'nin amacı, finansal hizmetleri merkezi güçlerden arındırmaktır. Merkeziyetsizlik öncelikle akıllı sözleşmelerfırsatı sunan Ethereum ağıöncülüğünde karşımıza çıktı. Bu merkeziyetsizlik akımı, tek bir merkezi kaynak tarafından kontrol edilmeyenservisleri hayatımızın bir parçası hâline getirecek. Bu da çok önemli, çünkü merkezi sistemlerde, insan yöneticiler, bir kullanıcının parasının kontrolünü kısıtlayabilir, işlemleri sınırlayabilir ve hizmetleri kimin kullanıp kimin kullanamayacağına karar verebilir.

Öte yandan, DeFi ile insan etkisi azaltılır ve belirlenen gereksinimler karşılandıktan sonra bir işlemi gerçekleştirmek için birincil araç olarak akıllı sözleşmeler kullanılır. Akıllı sözleşmeler ayrıca yasal maliyetleri azaltarak, maliyetli sözleşme anlaşmazlıklarını neredeyse ortadan kaldırarak ve sözleşme ilişkileri kurmak için sistemik güvene ve iyi niyete olan güven gereksinimini bertaraf ederek sözleşme oluşturma ve uygulama maliyetlerini de azaltır.

DeFi platformları, ağlar ve akıllı sözleşme sistemleri kurarak bankaların, borsaların ve aracı kurumların temel hizmetlerini sağlayabilir.

Banka Erişimi Olmayanlar için DeFi

Kripto paralar ilk tanıtıldığında, kullanıcıların herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde, onay sağlayan bir merkezi otoriteye ihtiyaç duymadan paralarını transfer etmelerini sağladı. Bu, daha önce küresel bankacılık sistemine erişimi olmayan kişilerin küresel bir finansal ağ ile bağlantı kurmasını sağladı.

Örneğin, uzak bir Güneydoğu Asya köyündeki yetenekli bir dijital sanatçı, eserini dünyanın diğer köşesindeki bir koleksiyoncuya satabilir. Kripto paralardan önce, pasaport ve banka hesabı olmadan bunu yapabilmesi mümkün değildi.

Birçoğumuz ulusal kimlik ve banka hesapları gibi temel hizmetleri hafife alırken, Dünya Bankası 2017'de 1,7 milyar insanın bir banka hesabına erişimi olmadığını tahmin ediyor. Düşük gelirli ülkelerde yaşayan insanların 'ının ulusal kimlikleri bile yok. Bankacılığa erişimin olmaması, yoksulları bir yoksulluk döngüsüne hapsediyor.

Geçmişte, finans kurumları krediler, sigorta, sermaye artırma, kitle fonlaması, bahis ve türevlerle ilgili işlemleri veya sözleşmeleri denetledi. Bu, kurumlara kimin neyi satın alabileceği ve kimin alamayacağı konusunda çok fazla kontrol sağladı ve bu hizmetleri sağlamanın maliyeti, finansal kurumların yalnızca bu tür hizmetler için (doğrudan veya dolaylı olarak) ödeme yapacak kadar zenginliğe sahip olanlara hizmet etme teşvikine sahip olduğu anlamına geliyordu.

Çok sayıda DeFi projesi, banka hesabı olmayan insan sayısını önemli ölçüde azaltmayı ve yoksulluk döngüsünü bozmayı umuyor. DeFi, bankacılık hizmetlerinin yönetim maliyetini neredeyse ortadan kaldırırken, merkezi sistemlerdeki yolsuzluk riskinin büyük bir kısmını engeller ve yalnızca İnternet'e bağlı bir cihaz gerektirdiği için, uzak konumlarda bile çok daha kolay erişilebilir.

Sınır Tanımayan Finans

Uzun vadede; DeFi, bir bireyin, kendi varlıkları üzerinde tam kontrole sahip olabileceği ve zenginlik üretmek adına diğer insanlarla doğrudan iş birliği yapmak için teknolojiyi kullanabileceği bir teknoloji ve finans dağıtımını sağlamak için çabalıyor.

Çoğu insan için -özellikle iyi gelişmiş ekonomilere sahip zengin ülkelerde yaşayanlar için- DeFi'nin can alıcı noktası burasıdır. DeFi protokolleri, kullanıcıların herhangi bir zamanda varlıklarının tek koruyucusu olduğu bir dizi finansal araç ve pazar sağlar.

DeFi ilk tanıtıldığında, kullanıcıların tasarruf etmelerini, kredi almalarını ve ticaret yapmalarını sağlamak için kullanılıyordu. Teknoloji ilerledikçe birçok yeni DeFi uygulaması ortaya çıktı ve çok popüler hale geldi.

Örnek vermek gerekirse; WBTC veya “Sarılmış” Bitcoin'den bahsedebiliriz.WBTC veya “Sarılmış” Bitcoin, kullanıcıların Ethereum blok zincirinde BitCoin kullanmasına izin verir. Geçmişte, kullanıcılar fonlarını Ethereum blok zincirinde kullanabilmek için BitCoin'i Ethereum ile takas etmek veya satmak zorundaydı. WBTC'nin entegrasyonu ile, kullanıcılar artık Ethereum blok zincirinde kullanılmak üzere 1WBTC ile 1 BTC'yi değiştirebilirler.

DeFi uygulamaları ayrıca yield-farming kavramını da tanıttı. Bilgili ve biraz risk almaya istekli yatırımcıların yeni fırsatlar aramasına ve daha büyük getiriler elde etmesine olanak tanıdı. Ayrıca merkezi olmayan borsalar (DEX'ler), AAVEgibi kredi hizmetleri ve türevler – geleneksel finans endüstrisi işlevlerinin tüm merkezi olmayan biçimleri de hayatımıza girmiş oldu.

Para Legosu

DeFi'yi fiziksel bir nesne olarak hayal etmek zorundaysanız, Par Lego olarak düşünün. DeFi'nin birleştirilebilirliği, kullanıcıların mümkün olan hemen hemen her türlü finansal enstrümanı oluşturmasına olanak tanır. Mesela Huobi Earn hizmetimize göz atınkripto varlıklarınızı yatırabilir ve durduğu yerde sayısının artmasını izleyebilirsiniz.

BTC'nizi saklayarak (kilitleyerek) başka DeFi tokenlerini kazanabileceğiniz Huobi PrimePool'u da kontrol etmeyi ihmal etmeyin.


Gelecek, merkeziyetsiz finansta mı? DeFi platformlarından ETH, ATOM, DOT, WAN ve diğer tokenlere yatırım yapmak için Huobi'ye kayıt olun Akıllı sözleşme platformlarından Ethereum ve diğer jetonlara yatırım yapmak. Yeni kullanıcılar Hoş Geldin Bonusumuzla $300 değerinde ödül kazanabilir! Hesabınızı bugün açın>> 

tr_TR