tarafından eklendi tarafından eklendi

Yeni başlayanlar için 'Tokenomics'

Tokenomics, bir tokene dair detaylı ekonomik incelemedir. Temel olarak, belirli bir tokenin arz ve talebini etkileyen faktörleri inceler, ancak aslında bir tokenin değerini değiştiren her şey Tokenomics'in bir parçasıdır.

Biraz daha detaya girecek olursak, tokenin projesinin etrafındaki ekosistemi oluşturmaya yardımcı olurken, tokenin kalitesini ve kullanıcıları veya yatırımcıları kendine çekip çekemeyeceğini belirler. 

Token projelerinin yeni ve daha etkili gelişmelerle ortaya çıkmalarıyla birlikte, zaten geniş bir kapsama sahip olan Tokenomics konusu büyümeye devam ediyor.Yine de, bir tokene yatırım yapmadan önce değerlendirilmesi gereken en önemli hususlardan birisi. Göz önünde bulundurulması gereken birçok faktör ve element olduğundan, terimlere alışmakta ve bazı projelerin başarı şansının neden daha yüksek olduğunu anlamaya başlamakta fayda var. 

Arz ve talep

Temel arz ve talep kavramıyla başlayalım. Bir 'şeyin' ne kadar var olduğuna ve insanların onu ne kadar istediğine bağlı olarak bazı şeylerin neden diğerlerinden daha değerli olduğunu bu şekilde açıklayabiliyoruz - su bol bulunan bir kaynak ve ucuz, ama altın nadir bir maden ve bu nedenle pahalı.

Doğal sınırlamaların aksine, kripto projeleri kendi arzlarını belirleyebilirler - proje, kaç tane token oluşturacağına, üst sınır olup olmayacağına, bu tokenleri kimin alacağına, zamanla bu tokenleri azaltmaya veya artırmaya karar verebilir.

Blockchain teknolojisinin açıklığı ve şeffaflığı nedeniyle, arz miktarıyla ilgili bilgiler herkese açıktır. Bir tokenin arzıyla ilgili önemli metrikler ve bunların tokenin değerini nasıl etkilediğine dair bazı örnekler şu şekilde;

Dolaşımdaki arz: piyasadaki yatırımcılar tarafından sahip olunan ve alınıp satılan, piyasada şu anda dolaşımdaki token sayısı.  

Bu proje tarafından kontrol edilebilir. Örneğin, (X) projesi 100 milyar token üretmeyi planlıyorsa, piyasaya sürüldüğünde tokenlerin yalnızca yarısını piyasaya sürmek isteyebilir. Halihazırda dolaşımda olan 50 milyar token varsa, proje kalan tokenleri belirli bir süre içinde ve Tokenomik planını takio ederek kademeli olarak sirkülasyona sokmayı seçebilir. Plan, genellikle platform kullanımı, doğrulama ve pazarlama ile ilgili farklı eylemleri teşvik etmek için tasarlanmaktadır.

Toplam arz: Sirkülasyondan çıkarılan, yani yakılan tokenler hariç, sirkülasyondaki toplam token sayısı.  

Hem halka açık (sirkülasyondaki) arzı hem de başka yollarla kilitlenmiş tokenleri içerir. Kilitli token örnekleri arasında stake etme, madencilik veya kurucular veya erken yatırımcılar tarafından tutulan, belirli bir süre için satışı kısıtlanmış tokenler yer alır. 

Maksimum arz: teorik olarak var olabilecek maksimum token sayısı. 

Bitcoin iyi bir örnektir. Mucit Satoshi Nakamoto, Bitcoin sayısını sınırladı. 21 milyon ile sınırladı. Amaç, token azlığı sağlamak ve sınırsız Bitcoin arzından kaynaklanabilecek enflasyonun kontrolüydü.

Piyasa değeri : bir tokenin dolaşımdaki arzının toplam piyasa değeri. 

Mevcut fiyatı dolaşımdaki arz ile çarparak piyasa değerini hesaplayabilirsiniz. Piyasa değeri, bir tokenin fiyatını doğrudan etkilemez, ancak bir yatırımcının gözünde projenin algılanan değerini yansıtır. Zamanla, bu algılanan değer token fiyatını artırabilir. Piyasa değeri, bir tokenin büyüme potansiyelini ve diğer tokenlere kıyasla satın almanın güvenli olup olmadığını gösterebilir.

En yüksek paylı piyasa değeri : maksimum arz dolaşımda olsaydı, tokenin sahip olacağı piyasa değeri. 

Uzun vadeli yatırımcılar için iyi bir gösterge olabilir – Bir projenin değerinin makul olup olmadığı konusunda daha iyi karar vermelerini sağlar. Örneğin, bir. Örneğin, bir projenin en yüksek paylı piyasa değeri çok yüksekse, sirkülasyona girecek çok fazla token olduğu anlamına gelir.

Token analizi

Bir tokenin fiyatının belirli bir etkenden veya faktörlerin birleşiminden nasıl etkilenebileceğini analiz edebilirsiniz. Örneğin, bir projenin dolaşımdaki arzı azsa ancak yüksek talep görüyorsa, fiyat şüphesiz artacaktır. Öte yandan, eğer maksimum arz fazlaysa ve proje sürekli olarak dolaşıma yeni token sokuyorsa, bu yüksek talebi etkisiz hale getirecek ve fiyatın yükselme potansiyelini sınırlayacaktır. 

Bu formülün talep tarafı ise kullanıcılar tarafından gelmektedir. Talep, tokeni kaç kullanıcının satın almak istediğini ifade eder. Proje veya Tokenomics'in bir parçası tarafından doğrudan kontrol edilmez, ancak token fiyat yapısının bütünlüğünü anlamanıza yardımcı olabilir. Örneğin, bir proje, problem çözen bir ürünle, sadık bir topluluğun yardımıyla, ilgi çekici pazarlama kampanyalarıyla ve kullanıcı etkileşimini artıran diğer özelliklerle talebini artırabilir.

Unutmayın, hiçbir proje mükemmel değildir. Araştırmaya bütüncül bir yaklaşım ve ardından bilinçli bir karar gerektirir. Araştırmanıza yardımcı olabilecek Hangi Tokeni Almalıyım: Temel Kripto Araştırması ve Kripto Değerini Nereden Alır? makalelerimize göz atmak isteyebilirsiniz.

Enflasyon mu, deflasyon mu? Asıl mesele bu

Bir token enflasyonist veya deflasyonist olabilir. Tokenin net dolaşımdaki arzı zamanla artarsa, token enflasyonisttir. Zamanla azalırsa, deflasyonisttir. Bir projenin enflasyonist mi yoksa deflasyonist mi olduğunu, projenin dolaşımdan çıkardığından daha fazla token üretip üretmediğini öğrenerek anlayabilirsiniz.

Ek olarak, tokenin belirli bir maksimum arzı varsa, varsayılan olarak deflasyonist konumda olur. Merkezi Olmayan Finans (Defi) projelerinde, yüksek YGO (yıllık getiri oranı) sağlamak için enflasyonist şekilde tasarlanırken, diğer projeler tokenlerini deflasyonist hale getirmeye çalışabilir.

Geleneksel finansta deflasyon, ürünlerin değerini kaybetmesi anlamına geldiği için kötü bir şey olarak kabul edilir. Ancak kriptoda deflasyon, genellikle temeldeki tokenin zaman içinde daha değerli hale geleceği anlamına gelir. 

Token dağıtımı

Bir tokenin temel ekonomisini kavradıktan sonra, bir projenin tokenlerini ilk etapta nasıl dağıttığını, tokenleri kimin elinde tuttuğunu ve kaç tane tutulduğunu öğrenmek isteyebilirsiniz. Bunu yaparak projenin bir dolandırıcılık olmadığından, destekçilere karşı adil olduğundan ve projenin gelecekteki gelişimi için gerekli kaynaklara sahip olduğundan emin olabilirsiniz.

Bir projenin lansmanından sonra kuruculara, ekip üyelerine veya erken yatırımcılara önemli sayıda token tahsis ettiğini varsayalım. Bu, küçük bir topluluğa çoğunluk kontrolü verir, bu da token fiyatının kolayca manipüle edilebileceği anlamına gelir.

Bazı projeler, "adil bir lansman" sağlamak için bu tür tahsislerden kaçınmayı seçer. Ancak uygulamada ve zamanla, küçük bir yatırımcı grubunun aslan payını alması hala mümkündür.   

Tokenomics püf noktaları

Bir tokene yatırım yapmadan önce hiç yoktan aşağıdakileri göz önünde bulundurmak gerek; 

  1. İlk tokenler nasıl ve kime dağıtıldı? - Bazı token dağıtım stratejileri diğerlerine göre daha adildir - örneğin, kapalı bir ICO, token satışına yalnızca yakın çevredeki yatırımcıların katılmasına izin verebilir. Öte yandan, kripto airdrop'ları tüm erken katılımcılara ve platformun kullanıcılarına token dağıtarak daha geniş bir token dağılımı sağlar - üstelik ücretsiz olarak!

  2. Toplam arzın yüzde kaçı “balinalara” ait? - Projede token kilidi olup olmadığını, varsa detaylarını öğrenin. Gelecek proje gelişimine ve token dağıtımına dair bilgi edininazı cüzdanlarda önemli miktarda token olup olmadığını kontrol edin. Bu balinalar tek seferde büyük miktar satış yaparak token fiyatını kolayca etkileyebilirler.
  3. Token rezervlerine ne olacak? - Projede token kilidi olup olmadığını, varsa detaylarını öğrenin. Gelecek proje gelişimine ve token dağıtımına dair bilgi edininprojede token kilitlenmeleri olup olmadığını kontrol edin ve onlar hakkında daha fazla bilgi edinin. Gelecekteki proje geliştirme ve gelecekteki belirteç dağıtımıyla ilgili bilgileri arayın.


Huobi'de yeni misiniz?
 Huobi'ye kayıt olun ve yatırım yolculuğunuza başlamanıza yardımcı olacak 300$ 'Hoş Geldiniz Ödülünüzü' kapın! Mevcut bir kullanıcıysanız, Huobi Earn hizmetimize göz atın hizmetimize göz atın ve boşta kalan kripto paralarınızdan getiri elde edin! 

tr_TR