tarafından eklendi tarafından eklendi

Para politikası ve tokenomik arasındaki ilişki

Geleneksel olarak konuşursak, para politikası kavramı kriptodan gelmez. Bunun yerine, bir ülkenin para arzını düzenlemek ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlamak için bir merkez bankasının makroekonomik önlemlerini ifade eder.
Ancak para politikasının tokenomik ile ne ilgisi var? Bir projenin belirteçlerinin bir parçası olarak, para politikası belirteç arzının enflasyonu ve deflasyonu ile ilgilenir.
Sağlıklı bir para politikası, bir projenin ağ katılımcılarını mümkün olan en iyi şekilde davranmaya devam etmeye teşvik eden bir belirteç verme mekanizmasına sahip olduğu anlamına gelir. Ek olarak, ağa katılmak için yeni kullanıcıları cezbeder ve jetonun daha yüksek bir değer kazanmasına yardımcı olur.
Bunlar, gelecekteki enflasyon veya deflasyon hakkında sonuçlar çıkarmak için bir proje para politikası hakkında sorabileceğiniz sorulardan bazılarıdır:
• Dolaşımda serbest bırakılan jetonlar ne kadar hızlı?
• Yayın hızı zamanla değişiyor mu?
• Token yakma gibi deflasyonist baskılar var mı?
• Teknolojide, projenin token arzını etkileyebilecek önemli değişiklikler var mı? Örneğin, Ethereum, iş kanıtından (PoW) hisse kanıtına (PoS) geçmeyi planlıyor.
Merkez bankalarının enflasyonu en uygun seviyede tutmaya çalışması gibi, kripto projeleri de stratejilerine en uygun token arzına odaklanır. Kripto projelerinin hedefleri önemli ölçüde farklılık gösterdiğinden, 'herkese uyan' tek bir para politikası yoktur.
Örneğin, bazı projeler, her bir jetonun değerini artırmaya yardımcı olabileceği için deflasyonist bir jeton modelini tercih edebilir (ne kadar az jeton varsa, her jeton o kadar değerli olur). Diğer durumlarda, enflasyonist bir model daha uygun olabilir, çünkü sahipleri tokenlarını stake etmeye teşvik edebilir, bu da ağı güvenli ve merkezi olmayan tutacaktır.
Bazı projeler, insanları ekosistemleri içinde kalmaya teşvik etmek ve benzersiz kullanım durumları ortaya çıkarmak için yüzde yüz hatta binlerce inanılmaz yüksek APY'ler sunar.
Bir merkez bankasının parasal eylemlerinin aksine, birçok kripto projesi token arzını aktif olarak yönetmez. Bunun yerine, temel alınan protokolün belirteç ölçümlerini otomatik olarak işleyen kodlanmış kuralları vardır. Örneğin, bloklar (belirteçler), mevcut ve gelecekteki simge miktarlarını sınırlayan dolaşımdaki arz ve maksimum arz gibi önceden tanımlanmış belirteç metrikleri ile PoW ve PoS konsensüs mekanizmalarıyla blok zincirine eklenir.
Resim kaynağı: https://uniswap.org/blog/uni
Aynı zamanda, projeler genellikle beyaz kağıtlarında belirteç yayınlama programlarını belirler, bu nedenle halk, belirteç ölçümlerinin zaman içinde nasıl değişeceği konusunda iyi bir fikre sahiptir.
Bununla birlikte, para politikasına nihai olarak topluluklar tarafından yönetişim süreçleri aracılığıyla karar verildiğini hatırlamak önemlidir. Bu, protokollerin kesin olarak belirlenmediği ve çoğunluğun yükseltmelere nasıl oy verdiğine bağlı olarak önemli değişikliklere uğrayabileceği anlamına gelir.
Huobi'de yeni misiniz? Huobi'ye kayıt olun ve $300'e kadar Yatırım yolculuğunuza başlamanıza yardımcı olacak Hoş Geldiniz Bonusu! Mevcut bir kullanıcıysanız, kontrol edin Huobi Earn hizmetimize göz atın, boşta duran varlıklarınızdan pasif gelir elde edin!
tr_TR