2013 yılında Vitalik Buterin tarafından geliştirilenEthereum, blockchain (blok zinciri) teknolojisine dayanarak için yeni bir tarz ortaya koydu. Bu tarz Ethereum'u dünyanın en iyi kripto para birimlerinden biri hâline getirdi. Ethereum'un büyük yeniliği blok zincirinde saklanan ve koşullar sağlandığında harekete geçen kodlar olan akıllı sözleşmeler .
2014 yılında, Ethereum'un geliştirilmesi için kitle fonlaması yapıldı ve Ethereum ağı, 2015 yılında ilk kez 72 milyon token ile hayatımıza girdi.
Kitle fonlamasına başlandığında Ethereum için belirlenen fiyat 1 Bitcoin (BTC)= 2.000 Ether (ETH)idi. Bitcoin o zamanlar birkaç yüz ABD doları değerindeydi.
Ancak değişim değerindeki yıldız gibi yükselişinin yanı sıra Ethereum, Bitcoin.
Ethereum Nedir?
Ethereum, akıllı sözleşme yeteneklerine sahip, merkezi olmayan, açık kaynaklı bir blok zinciridir. Ağdaki dağıtım vb. işlemleri kolaylaştırmak için yerel token olan Ether'i (ETH) kullanır ve Merkeziyetsiz Uygulamalar (dapps) veya Akıllı Sözleşmeler için platform sağlar.
Ether, madencileri Proof of Work (PoW - çalışma kanıtı) sistemine göre ödüllendiren Ethereum Protokolü ile üretilir. PoW protokolü uyarınca; madencilere işlemleri doğrulamak, blok zincirine blok eklemek ve Ethereum ağını desteklemek için işlem ücretleri ödenir.
Bir kullanıcı bir Akıllı Sözleşme oluşturarak, bir Dapp girişimi kurarak veya token transferi yaparak Ethereum Ağı üzerinde işlem gerçekleştirdiğinde, bir işlem ücreti doğacaktır ve bu ücretler ETH olarak ödenir. Ücretler ETH ile ödendiği için bu madenciler ödüllerini de ETH olarak alırlar.
Ethereum Başlıyor
Ethereum'un gelişimi 4 farklı aşamada planlandı. Her aşamada, Ethereum ağının sistem çapında bir güncellemesi olacaktı. Güncelleme yayınlandıktan sonra, Ethereum'un eski sürümleri artık desteklenmeyecekti. Biz buna teknik olarak "hard fork" diyoruz.
Planlanan ana yükseltmelerin yanı sıra, yeni özellikler getiren, kullanım kolaylığını artıran ve Ethereum Ağının güvenliğini artıran geniş geliştirme haritasının dışında kalan güncellemeler bulunuyor.
Sınır Aşaması
Ethereum, 30 Temmuz 2015'te piyasaya çıktığında merkezi olarak yürütülen bir protokol yerine “Çözülme” süreci olarak planlandı. “Çözülme” işleminin başlaması içinsunucuların gönüllü olarak yazılımın belirli bir sürümünü indirmesi ve çalıştırması gerekiyordu. Yeterli kullanıcı bunu yaptığında, temel bir ilgi seviyesinin oluştuğu anlamına gelecek ve Ethereum Ağı resmi proje ağının Genesis bloğunu oluşturacak ve yükleyecekti.
Sınır Aşaması'nın amacı, ağı madencilerin iş akışlarını kurabilecekleri ve geliştiricilerin Dapps'lerini test edebilecekleri, böylece ETH madenciliğinin ve akıllı sözleşmelerin yürütülmesinin basit işlevlerini etkinleştirebilecekleri bir noktada başlatmaktı.
“Çözülme” süreciyle, erken benimseyenler ihtiyaç duydukları uygulamayı kurabildiler ve madenciler, istikrarsız bir piyasaya girmeden operasyonlarına başlayabildiler.
15 Eylül 2015'te, “Sınır Çözülme” adlı bir güncelleme geldi. Çözülme ile birlikte, komisyon ücretleri işlem başına 5.000 ile sınırlandırıldı ve bu da yüksek işlem ücretlerinin kullanımı zorlaştırmasını engelledi.
Çiftlik Evi Aşaması
“Sınır Aşaması”, Ethereum'un çalışan versiyonu olarak kabul edilirse,Çiftlik,Sınır Aşaması'nın “daha güvenli” versiyonuydu. Bu dönemde, DAO hack nedeniyle güvenlik açığı son derece önemli bir konuydu.
2016 yılında başlayan DAO adlı proje, yatırımcı odaklı bir risk sermayesi şirketi olarak hareket ediyordu.Merkeziyetsiz Özerk Organizasyon(DAO), $150 milyon USD değerinde ETH topladı, en erken kitle fonlaması girişimlerinden birisi oldu veEthereum blok zinciri üzerindeki en yüksek profilli projelerden biriydi.
DAO lansmanından sonra üç aydan kısa bir süre geçmişken, akıllı sözleşmedeki bir açıktan yararlanan hackerler tarafından sadırıya uğradı ve 60 milyon dolar değerinde ETH'yi kaybetti.
Bu, Ethereum ağında çalınan fonları yatırımcılara iade eden bir hardfork'a (güncellemeye) yol açtı. Topluluğun bir kısmı hardfork fikrini desteklemediği için bugün Ethereum Classic diye bildiğimiz bir dal (versiyon) daha yarattı.
Tangerine Whistle ve Spurious Dragon
Daha sonra 2016'da, komisyon ücretlerine ve güvenlik sorunlarına odaklanan Tangerine Whistle ve Spurious Dragon adlı iki alt güncelleme yayınlandı. Ağın senkronizasyon süresini azaltmak için boş hesaplar kaldırıldı.
Metropol Aşaması
Ethereum büyüdükçe karşısına çıkan en büyük zorluklardan biri ölçeklenebilirlikti. Metropol Aşaması'nda geliştiricilere ve kullanıcılara daha hafif ve daha verimli bir deneyim getirdi. Metropol, Ethereum'un güvenliği, gizliliği ve ölçeklenebilirliği konusunda kapsamlı bir gelişmeydi. Bu güncelleme karmaşık olduğundan, Bizans ve Konstantinopolis olmak üzere iki aşamaya ayrıldı.
Bizans çatalı, madencilik ödüllerini 5 ETH'den 3 ETH'ye düşürdü, madencilik zorluğunu bir yıl geciktirdi ve Katman-2 ölçeklendirmesini etkinleştirmek için kriptografik yöntemler ekledi.
Konstantinopolis güncellemesi, Bizans uygulamasından kaynaklanan sorunları düzeltmeyi amaçlıyordu ve Ethereum Ağı üzerindeki işlemin doğrulanması için enerji tüketimini azaltacak olan Proof of Stake protokolüne geçişin yolunu açtı.
İstanbul güncellemesi
8 Aralık 2019'da tanıtılan Istanbul Fork (İstanbul Güncellemesi), yaratıcılığı körükleyecek değişikliklerle birlikte hizmet reddi saldırılarına karşı direnci artırmak için birkaç yeni özellik sundu, SNARK'lara ve STARK'lara dayalı Katman-2 ölçekleme çözümünün performansını iyileştirdi ve ayrıca Ethereum ve Zcash'in birlikte çalışabilmesi için bir özellik ekledi..
Serenity Aşaması, Yani: Ethereum 2.0
Serenity veya Ethereum 2.0, Ethereum'un karşı karşıya olduğu iki sorunu çözmeyi amaçlıyor.
- Tıkanmış bir Ağ
- Proof of Work nedeniyle büyük enerji tüketimi
Güncellemeler, ağın iş yükünü parçalayıp yayarak parça zincirleri protokolünü uygulayacak. Bu arada, PoS modeline geçmek, Ethereum Ağı üzerindeki işlemleri doğrulamak ve onaylamak için gereken enerji tüketimini de azaltacak.
Daha düşük işlem ücretleri sayesinde modern bankacılık hizmetlerine erişimi olmayanların finansal hesaplara, kredilere veya yatırımlara daha kolay erişmesini sağlayacak ve kolaylaştıracak bir geçiş denebilir.
Ve dünyada banka hesabı veya yatırımlar gibi finansal ürünlere erişimi olan yaklaşık 2 milyar yetişkin ile DeFi (Merkeziyetsiz Finans), büyüme ve bu hizmetleri dünyanın her yerindeki banka hesabı olmayan bireylere sunma fırsatına sahip olacak.
Defi alanında olmak, Ethereum'un 2.0 yükseltmesinden en çok faydalanacak olanlar, bugün var olan modern bankacılık sistemine erişimi olmayanlardır.
Finansın geleceğine hoş geldiniz! Huobi'ye kayıt olun Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine yatırım yapın. Yeni kullanıcıları 300$ değerinde Hoş Geldin ödülü bekliyor! Hesabınızı bugün açın>>