Polkadot parachain müzayedelerinin (veya Parachain Müzayedesi) ilki 11 Kasım 2021'de düzenleniyor ve beraberinde de daha birbirine bağlı bir blockchain çağı başlıyor. Polkadot bu ağa bağlı diğer blockchainlerin birlikte çalışmasına olanak sağlayan, yani ekosistem içinde her türlü veri veya varlık türünün blockchainler arası transferine olanak sağlayan çok zincirli bir protokoldür.
Birlikte çalışabilirlik, Polkadot'un tasarımı gereği "Parachains" adı verilen blok zincirleri barındıran bir "Röle Zinciri" olarak çalıştığı bir mimari aracılığıyla gerçekleşir. Relay Chain, ağ işlemlerinin sonlandırıldığı ve güvence altına alındığı ana Polkadot zinciridir ve parachainler, röle zincirine sabitlenmiş özel blok zincirlerdir. Ancak, eğer bir blockchain projesi parachain olmak istiyorsa, önce bir parachain müzayedesini kazanması gerekir.

Polkadot ağı, bir relay chain ve 100 taneye kadar parachainden oluşur, bu miktar zamanla yönetim oylarıyla değişebilir. Bu sistem sayesinde parachainler merkezsizleştirilmiş finans (DeFi) veya oyun gibi özel amaç ve hedeflere odaklanırken aynı zamanda birbirlerine bağlı kalmalarını sağlar, böylece farklı uygulamalar birbirlerinin özellik ve yeniliklerinden faydalanabilir.
Bireysel blok zincirlerinin “her şeyi herkes için” sunması veya ekosistemin birbiriyle iletişim kuramayan birçok ayrı blok zincirine sahip olması verimli olmadığı için, blokajların ve kriptonun geleceği için spesifikasyon ve birlikte çalışabilirlik esastır.
Bununla birlikte, slotlar sınırlı olduğundan, tüm blockchain projeleri Polkadot'ta bir parachain olamaz. Polkadot ekibi, parachainleri seçmek için benzersiz bir açık artırma mekanizması geliştirdi: süreci adil ve açık hale getirmek için bir "mum açık artırması" ve toplu krediler.
"Mum müzayede" adı, 17. yüzyılda gemi satmanın tarihi bir yolundan gelir. Müzayede, müzayedecinin bir mum yakması ile başlayacaktı ve teklif sahipleri, yalnızca mum hala yanıyorsa teklif verebilirdi. Bu sistem, müzayedenin tam olarak ne zaman sona ereceğini kimse bilmediğinden, insanların son saniyeye kadar düşük teklif vermeye çalışmasını engelledi (ihale keskin nişancılığı olarak bilinen bir alışkanlık).
Polkadot'un parachain müzayedeleri, tekliflerin adil bir değerde girilmesini ve slota en çok değer veren teklif sahiplerinin müzayedeyi kazanma ihtimalinin yüksek olmasını sağlamak için bilinmeyen, rastgele oluşturulmuş bir bitiş zamanı olan blok zinciri tabanlı bir "mum" kullanır. Mum müzayedeleri hakkında daha detaylı bilgi için, Polkadot Wiki.
Projenin kendi tekliflerine ek olarak, bireyler ayrıca projelerin kitle kredileriyle parachain müzayedesini kazanmasına yardımcı olabilir. DOT sahipleri topluluğunun, hangi projeye güvendiklerini ve onları paylayarak kazanmak istediklerini belirtmelerine izin veriyorlar. Topluluk tarafından bu şekilde sağlanan jetonlar, bir projeye daha yüksek bir teklif sunmasını ve dolayısıyla bir parachain yuvası kazanma şansını artırmasını sağlar.
Proje müzayedeyi kazanırsa, Polkadot ağı stake edilen tokenları otomatik olarak maksimum 96 hafta boyunca kilitleyecektir, bu da parachain slot kiralama süresidir. Karşılığında, kazanan proje, kullanıcıları jeton airdropları veya diğer ödüllerle ödüllendirecek. Kilitleme süresi sona erdiğinde, stake edilen tokenlar kullanıcılara iade edilir.
Siz de Polkadot Slot Müzayedelerine Huobi ile katılabilirsiniz! Huobi'ye kayıt olun Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine yatırım yapın. Yeni kullanıcıları 300$ değerinde Hoş Geldin ödülü bekliyor! Hesabınızı bugün açın>>