tarafından eklendi tarafından eklendi

ERC-20 ve ERC-721 arasındaki farklar

2015 yılında Ethereum hayat bulduğunda, dünyaya tamamen yeni bir merkeziyetsizlik vizyonu getirdi.

Merkeziyetsiz uygulamalar (dApps) geliştirme ve akıllı sözleşmelerkullanma şansı; banka hesabı olmayan veya yetersiz bankalarla çalışmak zorunda olan kişilerin bir tasarruf hesabı açma, kredi alma veya varlıklarını alıp satma gibi finansal hizmetlere erişmesine olanak tanıdı.

ERC-20 standardı

Akıllı sözleşmelerin popülaritesi arttıkça, kullanıcılar token gibi davranan sözleşmeler oluşturmaya başladı. Daha verimli ve yaygın hâle gelmesiyle birlikte, Ethereum akıllı sözleşmelerini kullanarak kodlanan tüm tokenlerin standartlarını takip etmenin çok zor bir iş olduğu fark edildi. Bu erken dönem Ethereum akıllı sözleşme tokenleri, aynı formatlarda aynı bilgi setlerini içermiyordu ve bu, token ekosistemlerinin etkileşime girmesini ve birbirinden sinerji kazanmasını zorlaştırdı.

Dolayısıyla, ERC-20 Standardıteklifiyle karşılaştık. ERC-20, 2015 yılında Fabian Vogelsteller tarafından oluşturuldu. Standart bir API'nin (uygulama programlama Arayüzü) akıllı sözleşmelerdeki tokenler için entegre edilmesini sağlayacaktı. Kullanıcıların token alışverişi yapmalarını, transfer etmelerini veya bir kripto cüzdanına paylaşmalarını sağlayan Ethereum blok zincirinde standart bir protokol.

Bu protokol, programcıların ortak bir kurallar dizisi etrafında tokenler tasarlamasını sağladı ve bu da Ethereum blok zincirinin kullanımını kolaylaştırdı.

Bir ERC-20 tokeninin standartlaştırılmış içeriği şunları içerir:

  1. Token name (Token adı)
  2. Sembol
  3. Decimal (Ondalık (18 basamağa kadar))
  4. totalSupply (toplamArz)
  5. balanceOf (Miktar)
  6. transfer
  7. transferFrom (Gönderici)
  8. approve (Onay)
  9. Allowance (Ödenek)

Bir ERC-20 tokeninde, ilk bileşenler olan Token adı, Sembol ve Ondalık isteğe bağlı sunulmuştur. Ancak kalan 6 bileşen zorunludur.

Bir ERC-20 Tokenin Bileşenleri

ERC-20 standardını oluşturan bileşenlerin her birinin bir kullanım durumu ve amacı vardır.

Token Adı – Kullanıcıya tokenin adını söyler. Örn: Ether, UniSwap, Dash

Sembol – Tokenin borsa sembolü. Örn: XRP, ETH, UNI

Ondalık (18 basamağa kadar) – Bu, tokenin ne kadar bölünebilir olduğunu belirler.

totalSupply – Tokenin toplam arzını gösterir

BalanceOf - Sahibinin hesabındaki bakiyeyi belirtir

transfer – toplam arzdan belirli sayıda tokenin bir kullanıcı hesabına transferine izin verir

transferFrom - tokenlerin bir kullanıcıdan başka bir kullanıcıya aktarılmasına izin verir

onayla - harcama yapanın belirli bir hesaptan belirli sayıda tokeni çekmesine izin verir

ödenek - harcayanın hesabından, hesap sahibine belirli sayıda tokeni geri gönderir

ERC-721

ERC-721 tokenleri, genellikle Non-Fungible Tokens veya NFT'ler olarak bilinir. ERC-721 standardı William Entriken, Dieter Shirley ve Nastassia Sachs tarafından dünyaya sunuldu. NFT'ler, geliştiricilerin herhangi bir keyfi verinin veya herhangi bir biçimdeki verinin sahipliğini belirlemesine olanak tanır. NFT'ler, blok zincirinde neyin bir token olarak temsil edilebileceğine dair yeni bir vizyon getirdi.

ERC-20 Standardı gibi, ERC-721'in de kendi standartları vardır. Aşağıdaki sorunları ele alır:

  • Mülkiyete nasıl karar verilir?
  • Tokenler nasıl oluşturulur
  • Tokener nasıl yok edilir?
  • Tokenlar nasıl aktarılır?

ERC-20 ve ERC-721 arasındaki temel fark, ERC-20 tokenlerinin değiştirilebilir ve bölünebilir olması, ERC-721 tokenlerinin ise değiştirilemez ve bölünemez olmasıdır.

Bu da ERC-20 tokenlerinin tek bir varlığı temsil ettiği ve değiştirilebilir olduğu, oysa ERC-721 tokenlerinin değiştirilebilir olmadığı ve bir varlık sınıfını temsil ettiği anlamına geliyor.

Bir örnek vermek gerekirse Axie Infinitydiyebiliriz. Ethereum ağı üzerine inşa edilen bu oyun play-to-earn dediğimiz tarzda bir kripto oyunudur. Oyuncular, oyun oynayarak Axie Infinity Shard token (AXS) ve görevleri tamamlayarak ve diğer oyuncularla savaşarak Küçük Aşk İksiri (Small Love Potion SLP) kazanabilir.

Oyuncular ayrıca ERC-721 tokenlerini kullanarak sahip olunan ve yönetilen Axie'leri 'çiftleştirerek' yeni benzersiz Axie'leri dünyaya getirebilir. ERC-721 tokenleri olarak, benzersiz Axie'ler pazarda diğer kullanıcılara satılabilir veya farklı kullanıcılardan satın alınabilir.

Axies from Axie Infinity

NFT'ler için kullanım örnekleri

NFT'lerin kullanım alanı yalnızca dijital koleksiyon ve sanat eserleri ile sınırlı değildir. NFT'lerin fiziksel öğelerle ilişkilendirilmesine dair kullanım durumları da vardır.

Lojistik endüstrisindeki zorlukları çözmek için blok zinciri teknolojisinin kullanılması örneği verilebilir. Blok zinciri değişmez ve şeffaf olduğundan, bu tedarik zinciri verilerinin güvenilir, tutarlı ve özgün tutulmasını sağlar.

NFT'ler, dünyamızdaki benzersiz fiziksel öğeleri temsil edebildikleri için bu endüstriye fayda sağlar. Fiziksel bir öğeye bir NFT atayarak, ürünün üretimi, nakliyesi ve satışı ile ilgili meta verilerini takip edebiliriz.

Örneğin, İtalya'da üretilen sınırlı sayıda bir el çantasını ele alalım. Torbaya, tarandığında, bu torbanın nerede ve ne zaman oluşturulduğuna dair meta verilerin zaman damgalarını gösterecek bir NFT atayabiliriz.

El çantası tedarik zincirinde dolaşıp hareket ettikçe, sürecin her aşamasında meta verilere yeni zaman damgaları eklenir.

El çantası perakende mağazasına ulaştığı anda yeni bir zaman damgası daha vurulacaktır. El çantasının tam geçmişini, orijinalliğini ve nakliye yolculuğunu görüntülemek ve onaylamak mümkün olacak.

Gerçek dünyadaki uygulamalarda NFT kullanım durumları henüz sınırlı olsa da, sanat eserleri ve koleksiyonları yönetmedeki değeri, endüstride kendisine bir yer edinmesini sağladı.


Finansın geleceğine hoş geldiniz! Huobi'ye kayıt olun Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine yatırım yapın. Yeni kullanıcıları 300$ değerinde Hoş Geldin ödülü bekliyor! Hesabınızı bugün açın>> 

tr_TR