tarafından eklendi tarafından eklendi

Kripto paralar: Nedir ve nasıl çalışır?

Kripto paraları bazıları sihirli internet parası, bazıları geleceğin parası olarak adlandırırken, kimileri de kripto paraların hayatlarını değiştirdiğini söylüyor.
 
Kripto para birimleri, kriptografi ile güvence altına alınan dijital varlıklardır. Merkezi olmayan yapıları nedeniyle, kripto para birimleri merkezi veya düzenleyici bir otorite tarafından yönetilmez. Bu, bir para birimi biçimi olarak kriptonun, banka veya havale aracısı gibi merkezi bir yönetim organına ihtiyaç duymadan herkes tarafından ödeme göndermek ve almak için kullanılabileceği anlamına gelir.
 
Bir kripto para aktarıldığında, işlem, bilgisayarların işlemi onaylamak ve blockchaindeki yeni bir bloğu doğrulamak için kriptografik bulmacaları çözmek için yarışmaya başladığı bir ağda yayınlanır. Bir işlem doğrulandıktan sonra, herkesin işleme erişebileceği ve işlemi görüntüleyebileceği halka açık bir deftere kaydedilir.

Blockchain ve kripto para – fark nedir?

Birçok insan bu iki terimi birbiriyle karıştırıyor veya birbirinin yerine kullanıyor, ancak blockchain ve kripto paralar arasında fark var.
 
Blockchain, kripto paraların arkasındaki teknolojiyi ifade eder. Temel olarak, bir blockchain, birbirine bağlı bloklar zinciri veya 2 taraf arasındaki işlemlerin kayıtlarını tutan çevrimiçi bir defterdir. Oluşturulan her yeni blok, onaylanmadan önce düğümler tarafından doğrulanmalıdır, bu da sahteciliği neredeyse imkansız hale getirir.
 
Blockchainde sahtecilik yapılması neredeyse imkansız olduğu için, finans gibi sektörlerde bazı potansiyel kullanım durumları sunar ve kötü niyetli tarafların işlem yapmasını engeller. Sahte oy olasılığını ortadan kaldırdığı için oylama sistemlerinde bile yararlı olabilir.

Kripto para türleri

Bitcoin muhtemelen en ünlü kripto para birimi - sınırlı kripto bilgisine sahip olanlar bile bu ismi duymuşlardır. 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından icat edildi ve bu tek kripto para birimi o zamandan beri binlerce farklı kripto para birimi üretti.
 
Her kripto para biriminin kendine özgü olabilecek kendi işlevi vardır. Örneğin, Ethereum, akıllı sözleşmeler için gas olarak Ether'i (ETH) kullanır, Ripple'ın XRP'si bankalar tarafından farklı coğrafi konumlar arasında fon transferlerini kolaylaştırmak için kullanılır ve Solana, akıllı sözleşmeleri yürütmek için daha düşük gas ücretleri sunarak kendisini “Ethereum katili” olarak tanımlar.
 
Bitcoin'in doğuşundan bu yana, ondan sonra gelen kripto para birimleri 'altcoin' olarak bilinir. Bunlar Bitcoin'den ayrılmış veya sıfırdan oluşturulmuş tamamen yeni tokenler olabilir. Altcoin örnekleri arasında Avalanche, Solana, Ethereum, Litecoin ve Bitcoin Cash sayılabilir.

Kripto paraların avantajları

Kripto paralar yeni, merkezi olmayan bir para biçimi sunduğundan, kripto işlemlerini kolaylaştırmak için herhangi bir merkezi otoriteye veya yönetim organına ihtiyaç yoktur. Bu aynı zamanda, örneğin bir bankanın saldırıya uğraması gibi tek başarısızlık noktasını da ortadan kaldırır. Böyle bir durumda, kullanıcıların fonlarının boşaltılması olasılığı vardır, bu da kademeli bir etkiye ve nihayetinde bir finansal krize yol açabilir.
 
Herhangi bir üçüncü şahıs müdahalesi gerekmediğinden, kullanıcılar aracılığa ihtiyaç duymadan kredi alabilirler; sadece kredi için teminat sunmaları gerekmektedir. Mevcut bankacılık sistemleriyle karşılaştırıldığında, bir kredinin, fonlar sağlanmadan önce onaylanması 3 ila 7 iş günü arasında sürebilir.
 
Son olarak, kripto paralar, mevcut sistemlerde havale edilen fonların yüzde 10 ile 30 arasında bir oranda maliyete sebep olabilen havale ücretinden tasarruf etmelerini sağlar. Kripto paralar ile kullanıcılar, aktarmayı seçtikleri kripto para birimine bağlı olarak 10$ ile 60$ arasında değişebilen bir gas ücreti ödemelidir. Bu, kullanıcıların geleneksel havale hizmetlerinden kaynaklanan maliyetli ücretlerden tasarruf etmelerini sağlar ve banka hesabı olmayanlar ile bankacılık hizmeti alamayanların daha kolay para transferi yapması için olanak sağlar.

Kripto paraların dezavantajları

Kripto para birimi anonim işlemlere izin verdiğinden, kripto paralar kullanılarak gerçekleştirilen uyuşturucu anlaşmaları, kiralık katiller ve daha birçok yasadışı eylem mevcut.
 
Diğer bir dezavantaj, enerji tüketimidir. Örneğin Bitcoin, yeni blokları doğrulamak ve oluşturmak için hesaplama gücü ve enerjisinin gerekli olduğu iş kanıtı sistemiyle çalışır. Bu, çevreye zararlı olabilecek önemli miktarda elektrik enerjisi tüketir. Bununla birlikte, tokenler günümüzde blokları doğrulamak için daha enerji verimli yöntemler kullanmaktadır.
 
Sonuç olarak, bazıları için kripto paralar yalnızca bir yatırım aracıyken, diğerleri için kullandığımız mevcut sistemlere yeni inovasyon seviyeleri getirebilecek teknolojik bir gelişme.
 
Huobi'de yeni misiniz? Huobi'ye kayıt olun ve yatırım yolculuğunuza başlamanıza yardımcı olacak 300$ değerinde 'Hoş Geldin Ödülü' kazanın! Mevcut bir kullanıcıysanız, Huobi Earn hizmetimize göz atın, boşta duran varlıklarınızdan pasif gelir elde edin!

tr_TR