Bu makale, Bitcoin Madenciliğinin arkasındaki hikaye ve sistemlerin kısa bir özetidir. Bitcoin madenciliğini öğrenmek istiyorsanız, diğer makalemizi ziyaret edebilirsiniz..
Bitcoin, Proof of Work (PoW - İş kanıtı) ismi verilen bir sistemi üzerine tasarlandı. Blockchain defterindeki işlemi doğrulamak için. kriptografik bulmacalara çözüm bulunmalıdır. Bu da, Bitcoin ağındaki madencilerin işlem gücü ile gerçekleştirilir. İşte buna Proof of Work diyoruz.
Bitcoin madenciliği süreci, işlemci gücünü kullanarak belirli bir kriptografik sorunu çözme yarışıdır. Kriptografik bulmacaya geçerli bir cevap bulan ilk madenci bitcoin ile ödüllendirilir ve bulduğu cevabı bir sonraki blokta, blok zincirine kaydeder.
Bir madencinin bu kriptografik bulmacayı çözmek için kullanabileceği güç, hashlerle ölçülür. Herhangi birinin bir bulmacanın cevabını bulma şansı rastgele olduğundan, daha fazla hash gücü ("hash oranı" olarak da bilinir) bir madencinin cevabı bulma ve bitcoinleri alma şansının daha yüksek olduğu anlamına gelir. Bitcoin kodu, bulmacanın zorluğunu ağda mevcut olan hash gücüne göre değiştirmek için tasarlanmıştır.
Madencilik, CPU madenciliğinden GPU madenciliğine ve ardından ASIC madenciliği çağına evrilmiştir.
CPU'dan ASIC'e
Bitcoin'in gelişiminin ilk aşamasında, Bitcoin madencilik ağının toplam hash gücü düşüktü ve Bitcoin madenciliğinin zorluğu da öyleydi. Temel Bitcoin Core programını kullanarak bu dönemde Bitcoin madenciliği yapmak için CPU'ları kullanmak oldukça mümkün ve verimliydi.
Bitcoin'in değeri arttıkça, hash güçlerini havuza eklemek için ağda daha fazla madenci ortaya çıkmaya başladı ve bu da zorluğu artırdı. Bu, bir bitcoinin değeri önemli ölçüde arttığı için hash gücü ve maliyet dengesinin değiştiği anlamına geliyordu. Sonunda, CPU'lar daha yüksek madencilik zorluğu olan bu ortamda yeterince performans gösteremedi.
2010 yılında puddinpop'un CUDA Miner'ının piyasaya sürülmesi, Bitcoin madencilerinin hash algoritmasını CPU yerine GPU ile işlemesine izin verdi. GPU'lar daha fazla çekirdeğe sahip olmasına rağmen CPU'lardan daha düşük hızlarda çalışır. ancak özel talimat dizileri, düzgün yapılandırıldığında bir CPU'nun yaklaşık yüz katını üretebilmeleri mümkündü.
Bitcoin'in değeri artmaya devam ettikçe, donanım geliştiricileri madencilik için özel donanım geliştirmeye daha fazla teşvik etti. Bu konudaki girişimlerden birisi FPGA idi ancak bu donanımı 2012'de karşımıza çıkan uygulamaya özel entegre devreler, ya da bugün bildiğimiz ismiyle ASIC'ler takip etti.
ASIC teknolojisi, GPU bitcoin madenciliğinden yaklaşık 200 kat daha hızlıydı ve devasa ASIC çip üretim ve madencilik çiftlikleri alt endüstrisinin başlangıcını tetikledi. Ortaya çıkan en dikkate değer madencilik donanım şirketleri arasında Avalon Creative ve Bitmain gibi isimleri sayabiliriz.
Maden havuzları
Madenciler, bilgi işlem gücü azaltmak adına 2010 yılında hash güçlerini bir araya getirmeye başladılar. Bitcoin ödül dağıtımının rastgele olması, tek bir madencinin tek bir Bitcoin görmeden yıllarca (şansınıza ve hash gücünüze bağlı olarak) çalışabileceği anlamına geliyordu. Öte yandan, yeni bir madenci teorik olarak şanslı olabilir ve ilk birkaç gün içinde bir avuç Bitcoin kazanabilirdi.
Madencilik havuzları, Bitcoin'in madencilik algoritması üzerinde çalışmak için üyelerinin birleşik hash gücünü kullandı ve üretilen her blok için küçük bir ücret düşüldükten sonra her üyenin hash gücüne orantılı olarak ödeme yaptı. Bu, bir madencilik havuzunun üyelerine daha sık, ancak daha küçük miktarlarda ödeme yapılması anlamına geliyordu.
Madencilik çiftliklerinin ve madencilik havuzlarının büyümesi şaşırtıcıydı, ancak aynı zamanda herhangi bir küçük madencinin bir madencilik havuzuna katılmadan herhangi bir para kazanmayı ummasının matematiksel olarak imkansız hale geldiği anlamına geliyordu.
- blockchain.com üzerinde bulunan en iyi 5 madencilik havuzu: Huobi Pool, ViaBTC, F2Pool, AntPool, ve Poolin.
Bitcoin madenciliği bugün ve yarın
Bu günlerde Bitcoin'i bağımsız olarak üretmek neredeyse imkansız. Büyük kripto madenciliği şirketleri ve havuzları, düşük maliyetli elektrik kaynaklarıyla inşa edilen devasa madencilik çiftlikleri ile piyasaya hükmediyor. Bağımsız, uygulanabilir bir madencilik işletmesi kurmak, su gibi enerji tüketen ASIC'leri çalıştırmanın maliyeti bir yana, yüz binlerce dolar sermaye ve teknik bilgi birikimi gerektiriyor.
Bulut madenciliği, madencilik için bulut bilişim platformlarından işlem gücü kiralama uygulaması olarak karşımıza çıktı. Bu sektördeki birçok küçük paydaş, kullanıcıların güvenini kazanmayı başaramadı ve birçok kullanıcı güvenlik için daha büyük markaları tercih etti. Bulut madenciliği uzun vadeli bir seçenek olarak görülebilir: kâr her zaman yüksek olmayabilir, ancak madenciler ilk maliyeti amorti etmek için Bitcoin'lerini uzun vadede elinde tutuyor.
Satın al-bırak hizmetler, teknik sorunlarla uğraşmak istemeyen veya talebin arzdan çok daha fazla olduğu bir piyasada ASIC tedarik etme zorluğu yaşamak istemeyen madenciler için en popüler çözümlerden birisi. Madenciler, Huobigibi büyük firmalardan bir ASIC (veya birçok ASIC) alabilir ve tüm kurulum/çalıştırma gibi işlemlerle uğraşmak zorunda kalmaz.
Hükûmetler ve çevre grupları tarafından Bitcoin madenciliğinin güç tüketimi konusunda büyük endişeler dile getiriliyor. Bitcoin madenciliği büyük miktarda güç tüketir ve madenciler karbon nötr enerji kaynaklarını kullanma baskısı altında kalıyor. Bitcoin madencilik ağının ile 'inin yeşil enerjiyle çalıştığı ve bu sayının zamanla artacağı tahmin ediliyor.
Öngörülebilir bir gelecek için, Bitcoin madenciliği genellikle kârlı bir faaliyet olarak kabul edilir, Bitcoin'in toplam değeri yükselmeye devam ettiği sürece, kârlı getiriler arayışında ekosisteme daha fazla madenci gelecektir.
Bir Huobi borsa hesabı açın Bitcoin satın almanın, ticaret yapmanın ve kazanmanın ne anlama geldiğine dair bir fikir edinmek için. Yeni kullanıcılar Hoş Geldin Bonusumuzla $300 değerinde ödül kazanabilir! Hesabınızı bugün açın>>