Mengapa purata bergerak adalah penting untuk berdagang

Adalah penting untuk belajar tentang purata bergerak sebagai pemula dalam perdagangan. Pelajaran ini akan merangkumi purata bergerak dan sebab penting untuk menggunakannya, dan membekalkan anda dengan satu lagi alat analisis teknikal yang akan memudahkan anda memahami di mana harga dan ke mana ia mungkin akan pergi.
Baca pelajaran berikut untuk lebih banyak pengetahuan perdagangan pemula:

pengenalan

Purata bergerak ialah strategi dagangan yang popular di seluruh dunia. Ia berguna untuk pemula kerana ia mudah digunakan dan memudahkan data pergerakan harga yang mengelirukan dengan menyediakan perwakilan visual yang lebih mudah difahami.
Purata bergerak mengira purata harga dalam tempoh masa tertentu dan melukis garisan secara automatik pada carta harga berdasarkan pengiraan ini. Di bursa seperti Huobi Global, anda boleh memilih purata harga untuk dikira secara bebas dalam sebarang tempoh masa.
Garis meratakan turun naik harga token dan menyediakan penjejakan arah aliran harga yang lebih stabil. Dalam imej di bawah, anda boleh melihat bagaimana purata bergerak kelihatan pada carta harga. 
Huobi Global | Purata bergerak (MA) — garis hijau, biru dan oren
Mengapa menggunakan purata bergerak?
Anda boleh menggunakan purata bergerak sebagai alat untuk mengabaikan turun naik harga harian yang tidak perlu. Selain itu, mereka boleh membantu anda untuk terus berada di landasan yang betul dengan strategi dagangan anda dengan menunjukkan cara token sedang dalam arah aliran dan di mana tahap sokongan dan rintangan berada. Sudah tentu, sebagai peniaga, anda akan sentiasa ingin tahu sama ada anda berada dalam pasaran menaik atau menurun dan tahap mana yang mesti dikekalkan atau dipecahkan untuk pergerakan arah aliran pembalikan.
Purata bergerak dalam arah aliran menaik
Pedagang menggunakan purata bergerak sebagai tahap sokongan dalam aliran menaik. Sokongan adalah tahap yang menghalang harga daripada menurun lebih jauh. Dalam aliran menaik, harga akan berlegar di atas purata bergerak dan mengujinya dari semasa ke semasa untuk memastikan aliran menaik berterusan.
Jika harga melantun dari garisan sokongan ke atas, ini mengesahkan aliran menaik akan berterusan. Sebaliknya, arah aliran mungkin berubah jika harga menembusi sokongan kepada bahagian bawah.
Apabila harga dalam arah aliran menaik, tahap sokongan dikekalkan sebaik sahaja garisan dikekalkan di bawah harga. Anda boleh melihat ini dalam carta BTC/USDT yang ditandakan dengan bulatan kuning; harga menyentuh garisan biru (MA 50) untuk mengesahkan aliran menaik pada permulaan, kemudian menembusi MA 50 tetapi menerima pengesahan daripada garisan hijau (MA 20). Bulatan kuning ketiga sekali lagi mengesahkan sokongan tetapi ia kemudiannya dipecahkan pada yang keempat.
Huobi Global | MA 20, 50 dan 200 dalam aliran menaik
Purata bergerak masuk a ke bawah trend
Pedagang menggunakan purata bergerak sebagai tahap rintangan apabila pasaran dalam arah aliran menurun. Rintangan adalah tahap yang menghalang harga daripada menaik lebih jauh. Dalam arah aliran menurun, harga akan berlegar di atas purata bergerak dan mengujinya dari semasa ke semasa untuk memastikan aliran menurun berterusan.
Jika harga mula menembusi tahap rintangan, ia menunjukkan pasaran menurun yang perlahan dan pembalikan arah aliran yang akan berlaku.
Apabila arah aliran harga menurun, tahap rintangan berada di atas carta harga. Anda boleh melihat ini dalam carta BTC/USDT yang ditandakan dengan bulatan kuning. Selepas penarikan balik yang besar, harga menyentuh garisan rintangan biru dan turun lebih jauh ke bawah. Kemudian, ia menyentuh rintangan MA 50 sekali lagi dan menembusi bahagian atas. Ia kemudian ditolak semula tetapi kemudiannya menembusi ke atas.
Huobi Global | MA 20, 50 dan 200 dalam aliran menurun
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY