Siapa Satoshi Nakamoto?

Pencipta misteri Bitcoin menggunakan nama "Satoshi Nakamoto". Satoshi Nakamoto mengarang Kertas putih Bitcoin pada tahun 2008, menulis kod untuk Bitcoin 0.1 pada tahun 2009, dan menentukan blok genesis Bitcoin (blok pertama di mana semua blok lain dibina). Pada tahun 2010, Nakamoto mengalihkan kawalan kod sumber Bitcoin dan harta tanah dalam talian kepada Gavin Andresen dan anggota komuniti Bitcoin yang lain dan hilang dari pandangan umum.

Sehingga hari ini, tidak ada yang dapat mengenal pasti secara pasti siapa "Satoshi Nakamoto", atau bahkan apakah nama ini mewakili satu orang atau sekelompok orang. Banyak orang dianggap Nakamoto, dan yang lain telah berusaha untuk mendakwa bahawa mereka adalah genius bayangan di belakang teknologi blockchain, tetapi masalahnya masih menjadi kontroversi.

anonymous mask code
Gambar: Pete Linforth melalui Pixabay
Identiti berspekulasi

Hal Finney, seorang pengaturcara, cryptographer dan cypherpunk, adalah salah satu orang pertama yang disyaki sebagai Satoshi Nakamoto. Finney menerima transaksi Bitcoin pertama dari Satoshi Nakamoto pada 12 Januari 2009. Finney telah menafikan bahawa dia adalah Nakamoto. Hal Finney meninggal dunia pada tahun 2014.

Dorian Nakamoto (nama penuh Dorian Prentice Satoshi Nakamoto), seorang jurutera komputer Amerika keturunan Jepun, adalah seorang lagi suspek Nakamoto. Dia tinggal di bandar yang sama dengan Hal Finney dan merupakan seorang libertarian. Dia menafikan bahawa dia adalah Satoshi Nakamoto yang mencipta Bitcoin. Selepas Newsweek mendakwa pada tahun 2014 bahawa Dorian Nakamoto adalah Satoshi Nakamoto, salah satu akaun forum Satoshi Nakamoto memecah keheningan selama 5 tahun untuk mengatakan "Saya bukan Dorian Nakamoto." Akaun itu kemudian mengaku telah digodam.

Nick Szabo, peminat mata wang yang terdesentralisasi dan pengaturcara, juga disyaki sebagai Nakamoto berdasarkan analisis gaya penulisannya. Dia telah menafikan menjadi Nakamoto.

Akademik Australia Craig Wright telah mendakwa bahawa dia adalah Nakamoto, dan telah mendakwa bahawa dia mengembangkan Bitcoin bersama dengan Hal Finney dan penganalisis forensik komputer David Kleiman, yang meninggal pada tahun 2013. Tuntutan Wright tidak disokong dengan bukti yang meyakinkan, walaupun dia terlambat mendaftarkan hak cipta 2019 (bukan paten) untuk kertas putih Bitcoin dan kod versi 0.1. Banyak orang mempunyai dipanggil Wright sebagai tipuan.

Apa yang kita tahu
  • Satoshi Nakamoto mengaku lelaki berusia 37 tahun yang tinggal di Jepun (pada tahun 2010).
  • Dia adalah seorang pengkod dan kriptografer yang cemerlang.
  • Nakamoto menulis dalam Bahasa Inggeris dengan kecekapan peringkat asli.
  • Dia menggunakan ejaan dan bahasa sehari-hari Inggeris dan memasukkan tajuk utama surat kabar Britain di blok genesis "The Times 03 / Jan / 2009 Canselor di ambang bailout kedua untuk bank".
  • Nakamoto tidak aktif dalam talian pada jam 05:00 dan 11:00 (GMT).
  • Dia menyatakan libertarian dan anarkistik pandangan dan dihubungkan dengan komuniti cypherpunk.
  • Dia kritik terhadap sistem perbankan, dan daripada kerajaan.
  • Satoshi Nakamoto dengan tegas mengelakkan pengenalan diri dan tidak mahu dikenali.

Identiti Satoshi Nakamoto mungkin menghindari kita semua, tetapi warisannya telah menulis semula peraturan wang dan ekonomi, sama seperti orang pertama yang memutuskan untuk menggunakan emas sebagai mata wang.


Adakah teknologi blockchain masa depan kewangan? Daftar untuk akaun Huobi untuk melabur dalam Bitcoin dan mata wang kripto lain. Pengguna baharu boleh memperoleh ganjaran bernilai sehingga $300 dengan Bonus Alu-aluan kami! Daftar akaun hari ini >> 

ms_MY