Dari mana Crypto Mendapat Nilainya?

Apabila kita membincangkan nilai mata wang kripto, adalah berguna untuk merujuk kepada pembangunan mata wang fiat bank pusat. 

Kembali pada tahun 1944, di bawah Perjanjian Bretton Woods, nilai dolar AS dicipta menggunakan kuantiti emas tetap sebagai standard universal (US$35 setiap auns emas). Ini dikenali sebagai Standard Emas. Mata wang lain juga disandarkan kepada dolar AS, satu perjanjian yang dibuat untuk menghalang dolar AS daripada susut nilai, sambil menggalakkan pertumbuhan antarabangsa.  

Selepas tempoh pertumbuhan, kerajaan AS menjadi bimbang bahawa emas tidak lagi mencukupi untuk menampung jumlah dolar dalam edaran. Dalam usaha untuk menyelesaikan isu itu, Presiden Richard Nixon menurunkan nilai dolar berbanding emas, tetapi ini akan menandakan permulaan akhir. Ia menyebabkan bekalan emas AS dilarikan — semua orang mahu menukar dolar AS mereka kembali kepada emas. Tidak cukup ia tersedia di Fort Knox, dan juga tidak praktikal untuk memberi orang emas fizikal. Oleh itu, AS tidak mempunyai pilihan selain mencabut nilai dolar AS daripada emas.  

Menjelang 1973, Perjanjian Bretton Woods telah runtuh sepenuhnya. Namun entah bagaimana, mata wang fiat kekal ditambat kepada dolar AS sehingga hari ini.

Di manakah sesuatu mendapat nilainya?

Ia sebenarnya agak mudah. Perkara hanya mempunyai nilai kerana cukup orang bersetuju bahawa mereka mempunyai nilai.  

Bukan emas di Fort Knox yang menjadikan dolar AS bernilai, kerana ia masih berjaya mengekalkan beberapa nilai intrinsik walaupun selepas tamat Piawaian Emas. Begitu juga, mata wang lain tidak bernilai hanya kerana dolar AS. 

Malah, selagi cukup orang bersetuju bahawa sesuatu itu berharga, ia menjadi berharga. Begitulah cara mata wang primitif seperti emas dan dolar pasir memperoleh nilainya. Ini terpakai walaupun pada nilai karya seni. Tidak mengapa kenapa orang menginginkan sesuatu, cuma keinginan itu wujud dalam jumlah yang cukup tinggi. Ini adalah titik di mana nilai ekonomi dijana. 

Jika anda menganggapnya dari perspektif ekonomi, selagi ada permintaan dan penawaran, harga akan wujud. Teori Nilai dalam ekonomi akan memberikan lebih banyak perincian mengenai topik ini. 

Harga yang diberikan akan bergantung pada ciri-ciri pasaran dan sama seperti kebanyakan mata wang bank pusat, setiap token dalam ruang crypto mempunyai ciri-ciri yang berbeza untuk mengelakkan susut nilai dan membantu mengekalkan nilainya di pasaran. 
 
Nilai kripto berbanding saham 

Dalam pasaran saham, nilai syarikat dipanggil permodalan pasaran. Permodalan pasaran (atau pendeknya 'modal pasaran') dikira dengan mendarabkan harga saham syarikat dengan bilangan saham yang dipegang oleh semua pemegang saham. 

Permodalan pasaran = bilangan saham x harga saham

Apabila harga saham bergerak, begitu juga topi pasaran syarikat. Walau bagaimanapun, permodalan pasaran sesebuah syarikat sebenarnya bermula semasa tawaran awam permulaan (IPO), apabila saham memasuki pasaran. Pihak ketiga, biasanya bank pelaburan, akan menilai syarikat berdasarkan formula dan teknik penilaian untuk menentukan harga setiap saham; dari situ, mereka boleh memperoleh permodalan pasaran awal syarikat.

Setelah disenaraikan di bursa, harga saham ditentukan oleh kuasa pasaran, termasuk permintaan dan penawaran. Apabila stok dijual, pembeli dan penjual bertukar pemilikan saham, dan itu menjadi harga pasaran baharu. Stok dalam permintaan yang lebih tinggi akan mendapat harga yang lebih tinggi dan saham dalam permintaan yang lebih rendah akan mendorong harga turun. 

Perkara yang sama berlaku untuk mata wang kripto. Setelah disenaraikan di bursa, mata wang kripto dalam permintaan tinggi cenderung melonjak dan melonjakkan harga, manakala pergerakan harga pada mata wang kripto dalam permintaan rendah selalunya minimum. 

Kekurangan token 

Pasukan pengurusan syarikat sentiasa mempunyai kuasa untuk mengeluarkan lebih banyak saham, sekali gus mendorong pencairan. Ini seterusnya merendahkan peratusan pemilikan pemegang saham sedia ada dalam syarikat. Walau bagaimanapun, untuk mata wang kripto, kebanyakan token mempunyai bekalan maksimum; apabila bekalan ini habis, tiada syiling atau token baharu akan dilombong atau dihasilkan. 

Bitcoin, sebagai contoh, mempunyai bekalan maksimum 21 juta syiling, bermakna tiada siapa yang boleh melombong, mencipta, mencetak atau mengeluarkan lebih daripada 21 juta Bitcoin. 

Mungkin terdapat garpu tambahan Bitcoin, seperti Bitcoin Cash (BCH), tetapi tidak lebih Bitcoin. 

Kripto sebagai mata wang yang berguna

Ciri-ciri mata wang yang baik ialah: 

1) Kebolehfungsian — satu unit mata wang adalah sama nilainya dengan unit lain (BTC ialah mata wang yang lebih baik daripada lembu)

 2) Ketahanan — ia tidak mudah rosak secara fizikal dan boleh digunakan pada masa hadapan (Euros adalah mata wang yang lebih baik daripada bunga)

 3) Mudah alih — mudah untuk bergerak walaupun dalam kuantiti yang banyak (CBDC adalah mata wang yang lebih baik daripada jongkong emas) 

 4) Kebolehkenalan — orang ramai mengenali dan menerimanya, dan sedikit usaha diperlukan untuk menentukan nilainya (dolar AS adalah mata wang yang lebih baik daripada Franc Guinea) 

 5) Kestabilan — nilainya tidak berubah dengan ketara, berbanding dengan barangan dan perkhidmatan yang ia sedang ditukar (USDT ialah mata wang yang lebih baik daripada BTC) 

 

Aset kripto adalah contoh yang baik, dan beberapa token sebenarnya berfungsi lebih baik sebagai mata wang daripada banyak mata wang tradisional. 

Kebanyakan token crypto mempunyai utiliti dan kami bukan hanya bercakap tentang 'token utiliti' (yang memberikan pemegang akses kepada perkhidmatan atau platform tertentu). Utiliti token, sebagai ciri, juga boleh hadir dalam bentuk 'penyimpanan nilai' atau sebagai mata wang. Selagi token crypto berguna kepada seseorang, ia boleh digambarkan sebagai mempunyai utiliti, dan oleh itu, mempunyai nilai.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, mata wang boleh digunakan sebagai 'penyimpan nilai', di mana ia boleh disimpan dan kemudian diambil pada tarikh kemudian tanpa kehilangan nilainya. Ini membolehkan kami menggunakan mata wang sebagai transaksi untuk barangan dan perkhidmatan. Mata wang kripto tidak berbeza. Seperti kebanyakan bank pusat, token dalam ruang crypto mempunyai pelbagai langkah untuk mengelakkan susut nilai dan membantu mengekalkan nilai pasarannya.

Cryptocurrency sebagai penyimpan nilai

Nilai mata wang kripto boleh dipengaruhi oleh bekalan dan permintaan mereka dalam pertukaran. Walau bagaimanapun, kegunaan atau kegunaan mereka dalam DeFi protokol atau Dapps (Apl Terpencar) juga boleh menjejaskan nilainya. 

Sebagai contoh, memiliki kad hadiah Amazon $100 biasanya dianggap lebih berguna daripada memiliki baucar $100 untuk kedai ibu-dan-pop. Kad hadiah Amazon dilihat menawarkan pelbagai jenis pembelian yang tersedia, daripada keperluan harian dan pengangkutan kepada peranti hiburan. 

Rajah 1: Kad Hadiah Amazon | www.pngkey.com

Sudah tentu, kad hadiah kedai ibu-dan-pop mungkin dihargai tetapi ia membenarkan pemilik kad hadiah membeli hanya item yang tersedia di kedai tersebut. 

Idea yang sama digunakan untuk token seperti Ether (ETH), yang penting apabila membuat transaksi pada rangkaian Ethereum. Apabila anda mengakses Dapps seperti UniSWAP, yuran dibayar dalam ETH, yang meningkatkan nilai ETH kerana fungsi utilitinya. 
 
Jelas sekali terdapat banyak ruang untuk inovasi dan kreativiti. Token boleh digunakan dalam pelbagai cara, semuanya menyumbang kepada nilainya. NFT adalah contoh yang baik kerana mereka terus menyediakan kaedah dan ciri baharu untuk pelabur mengeluarkan nilai daripada pegangan mereka. Mungkin ada yang mengatakan kemungkinannya tidak berkesudahan.  
 

Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai 'Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh memulakan minat daripada mata wang kripto terbiar anda!

ms_MY