Apakah jenis Dompet Bitcoin yang harus saya gunakan?

Dompet Bitcoin adalah sejenis dompet digital. Tidak seperti cara dompet fizikal menyimpan mata wang fizikal, dompet digital menyimpan maklumat pengguna seperti alamat awam dan kunci peribadi untuk mengakses Bitcoin menangani dan membuat transaksi Bitcoin. Oleh kerana ia adalah dompet digital seperti akaun bank anda, tidak ada wang fizikal di dalam dompet anda. Berapa banyak yang anda ada di dompet anda dicatatkan dalam lejar diedarkan - blockchain Bitcoin.

Jenis Dompet Bitcoin

Terdapat dua jenis dompet Bitcoin utama: panas dan sejuk.

Dompet panas adalah dompet yang disambungkan ke Internet. Terhubung ke Internet bermaksud pegangan cryptocurrency di dompet panas boleh dipindah milik. Pemegang Bitcoin boleh menggunakan dompet panas untuk memindahkan Bitcoin secara langsung dengan dompet lain. Sebaliknya, dompet panas mungkin menghadapi lebih banyak masalah keselamatan kerana berkaitan dengan Internet dan ada kemungkinan ia dapat diakses dan dikeringkan oleh pihak lain.

Keselamatan dan keselamatan dompet panas banyak bergantung pada tingkah laku pengguna. Sebarang item yang disimpan dalam dompet panas mudah diserang kerana kunci awam dan peribadi disimpan di Internet. Anda boleh kehilangan Bitcoin anda jika seseorang mendapat akses ke peranti anda atau jika dia memegang kunci peribadi anda. Sebaiknya sering membuat sandaran jenis dompet panas tertentu kerana masalah dengan perisian dompet di komputer atau peranti mudah alih anda dapat menghapus pegangan anda.

Jenis Dompet Panas

Dompet penuh. Dompet bitcoin penuh, seperti Teras Bitcoin, adalah dompet yang menjalankan nod penuh dan melaksanakan semua fungsi cryptocurrency dan blockchain tertentu. Dengan kata lain, dompet Bitcoin Core adalah simpul pada blockchain Bitcoin yang terdesentralisasi, dan setiap nod penuh ini secara berasingan mengikuti peraturan yang sama untuk mengekalkan kesahan blockchain Bitcoin.

Dompet ringan. Dompet ringan, seperti Elektrrum, adalah dompet yang disambungkan ke pelayan yang mengandungi nod penuh. Dompet ringan sering dijumpai dalam desktop, format mudah alih dan dalam talian, seperti laman web dan aplikasi. Dompet ringan boleh dimuat turun tetapi tidak dihubungkan atau bergabung dengan pertukaran. Walau bagaimanapun, cryptocurrency anda masih terdedah kepada penggodaman kerana penggodam yang mendapat akses ke komputer anda secara teorinya dapat menguras dompet anda melalui aplikasi perisian jika mereka juga dapat mengakses kunci peribadi anda.

Dompet terpusat. Dompet terpusat, seperti Akaun Pertukaran Huobi, adalah dompet yang disokong oleh pertukaran crypto terpusat. Pertukaran terpusat memainkan peranan pihak ketiga yang dipercayai yang memantau dan melindungi aset bagi pihak pembeli dan penjual. Daripada menyimpan kunci peribadi untuk Bitcoin anda secara langsung, dompet terpusat melakukannya untuk anda, dan anda memegang kunci untuk menggunakan dompet terpusat untuk mengakses aset anda. Pertukaran terpusat seperti Huobi menawarkan keselamatan 2FA, pemulihan akaun, dan dalam beberapa kes, mungkin untuk membalikkan beberapa jenis kerugian.

Apa itu Dompet Sejuk?

Dompet sejuk terputus dari internet dan merupakan pilihan paling selamat untuk penyimpanan cryptocurrency. Dompet sejuk boleh menjadi dompet kertas atau dompet perkakasan. Dompet kertas adalah alamat dompet Bitcoin yang dihasilkan (itu adalah proses yang sangat teknikal tidak sesuai untuk pemula), dan anda biasanya menuliskan kunci pada sehelai kertas. Terdapat juga kad nilai atau duit syiling yang tersimpan dengan alamat dan kunci yang telah dihasilkan yang boleh anda beli.

Dompet sejuk perkakasan seperti Lejar Nano S atau Trezor jauh lebih senang digunakan. Alamat dan kunci crypto anda boleh disimpan dalam peranti pemacu USB atau dicetak pada sehelai kertas yang disimpan di bank atau peti keselamatan; dan hanya orang yang memiliki pemacu USB dan kunci peribadi (biasanya dicetak di atas kertas) yang dapat mengakses aset tersebut. Banyak pelaburan Bitcoin besar disimpan dalam dompet sejuk.

Oleh kerana risiko terdapat dompet panas, pelabur berpengalaman hanya menyimpan sebilangan kecil aset yang akan dibelanjakan atau diperdagangkan dalam masa terdekat di dompet panas mereka dan menyimpan bahagian bitcoin mereka yang lain dalam dompet sejuk yang lebih selamat, atau bahkan tersebar di antara beberapa dompet sejuk. Baca panduan seterusnya untuk mengetahui cara menjaga keselamatan aset kripto anda!


Mahukan alamat dompet Bitcoin? Daftar untuk akaun Huobi untuk mendapatkan dompet yang boleh memuatkan ratusan token berbeza, dan dilindungi oleh pengesahan 2FA, sama seperti akaun bank anda. Pengguna baharu boleh memperoleh sehingga $300 ganjaran dengan Bonus Alu-aluan kami! Daftar akaun hari ini >> 

ms_MY