Apakah Web3 dan bagaimana ia berkaitan dengan blockchain?

Web3 sudah menjadi kata kunci, namun konsepnya jauh dari konkrit. Ia merupakan idea untuk lelaran baharu World Wide Web yang menggabungkan desentralisasi berdasarkan teknologi blockchain. Pada masa ini, Web3 (juga dikenali sebagai Web Semantik) ialah istilah umum yang mengandungi projek berasaskan blockchain yang kebanyakannya berkaitan dengan mata wang kripto.
Walau bagaimanapun, rancangan pengembangan adalah global. Web3 berusaha untuk mendesentralisasikan kuasa dan keuntungan pihak berkuasa berpusat dengan membenarkan mereka meresap kepada pengguna dengan penciptaan sistem yang lebih terbuka, telus dan tanpa kebenaran.
Menurut pencipta World Wide Web, Tim Berners-Lee, Web3 akan membolehkan komputer menganalisis semua data dan kandungan. Itu adalah satu langkah ke hadapan daripada Web 2.0 semasa kami, yang lebih memfokuskan kepada manusia dan cara kami memahami dan berinteraksi dengan kandungan. Web3 sepadan dengan sistem di mana mesin dan komputer boleh memahami dan mentafsir mesej manusia. Ia adalah Internet yang lebih 'pintar' yang menggabungkan data besar dan kecerdasan buatan (AI).

Kebangkitan Web3

Dengan kebimbangan yang semakin meningkat terhadap penguasaan data gergasi teknologi dan pengaruh Bitcoin dan blockchain yang semakin meningkat, idea desentralisasi telah berakar umbi dalam generasi baharu pengguna Internet. Pada 2014, Gavin Wood, pengasas bersama Ethereum, memperbaharui idea Web3. Beliau percaya harus ada protokol penghantaran ambang rendah, bebas penapisan, bukan monopoli untuk menggantikan teknologi tradisional seperti HTTP, AJAX dan MySQL — protokol yang berkuasa dan boleh disahkan, yang boleh melindungi aliran maklumat pengguna rangkaian sementara kekal bebas daripada mana-mana entiti berpusat.
Adalah dipercayai bahawa Web3 akan berkembang mengikut nilai-nilai ini:
  • Boleh disahkan
  • Tidak amanah
  • Bertadbir sendiri (darjah autonomi yang tinggi)
  • Tanpa kebenaran (tiada kebenaran berpusat)
  • Teragih (pengkomputeran teragih)
Walaupun bukan Web Semantik yang pada asalnya dibayangkan oleh Berners-Lee, dalam banyak cara, konsep Web3 yang diperbaharui membawa kita kembali kepada penciptaan World Wide Web asalnya — tempat di mana anda boleh menyiarkan apa sahaja tanpa memerlukan kebenaran daripada pihak berkuasa pusat. Dalam Web3 yang ideal, tidak akan ada nod kawalan pusat, tiada titik kegagalan tunggal, dan tiada suis bunuh.

Adakah blockchain penyelesaiannya?

Web 3.0, yang dipromosikan oleh teknologi blockchain, menyediakan penyelesaian yang berpotensi untuk mendapatkan semula privasi dan kebolehpercayaan Internet, dan membina semula infrastruktur sekitar penyimpanan, pertukaran data dan transaksi kewangan. Peningkatan sedemikian akan menyediakan interaksi rakan ke rakan (P2P) yang selamat, dan memperkenalkan semula pemilikan dan kebolehtentusahan sebenar.
Ideanya ialah semua data di Internet akan disimpan dan dikongsi dengan cara terpencar supaya tiada sesiapa atau kumpulan boleh meluluskan atau menafikan penghantaran data — agar Internet menjadi lebih bijak dan lebih telus, dan wujud dengan kebebasan dan keadilan.
Pada dasarnya, desentralisasi terletak pada teras rantaian blok, menjadikannya penyelesaian yang paling menjanjikan kepada visi Berners-Lee pada masa ini. Secara teorinya, mungkin terdapat cara yang lebih terpusat untuk mencapai matlamat ini, mungkin juga satu yang dikuatkuasakan oleh undang-undang, tetapi buat masa ini, blockchain sudah tentu mendahului.
Terdapat banyak sebab mengapa Web3 berkemungkinan dibina pada rantaian blok:
1. Rantaian sekat tidak mempunyai titik kegagalan yang unik kerana ia mengurus data secara kolektif melalui set data bersambung unik, juga dipanggil 'lapisan keadaan sejagat'. Ini menjadikan mereka kurang terdedah kepada serangan.
2. Blockchain biasanya mempunyai peraturan pengurusan terbina dalam yang dikodkan dalam protokol, secara automatik menghapuskan penapisan.
3. Blockchain membenarkan pengguna yang tidak mengenali / mempercayai antara satu sama lain untuk menyelesaikan perjanjian tanpa perantara.

Projek blockchain manakah yang sudah menggunakan Web3?

Sistem Web3 berasaskan blockchain yang terdesentralisasi merekodkan datanya dalam lejar yang diedarkan, yang mana identiti boleh disahkan dan data tersebut tahan penapisan. Pengguna boleh melindungi dan menjejak data mereka sendiri tanpa perlu menyerahkannya kepada syarikat — mereka tidak perlu lagi bergantung pada gergasi berpusat yang mempunyai hak data dan penapisan pada maklumat pengguna.
Sebagai pencipta, anda boleh menjadikan kerja anda sebagai aset digital. NFT (token tidak boleh fungi), dApps (aplikasi terdesentralisasi), DeFi (kewangan terdesentralisasi) dan Tokenomik adalah semua kategori aplikasi Web3.
Pada tahap tertentu, kebanyakan projek sumber terbuka boleh dianggap sebagai sebahagian daripada Web3. Namun, terdapat beberapa projek kripto yang menerima sepenuhnya konsep itu dan nampaknya membuka jalan untuk orang lain mengikuti jejak mereka. Senarai projek berikut tidak mengikut susunan tertentu, dan sama sekali tidak lengkap:
Polkadot (DOT)
Polkadot telah diasaskan pada 2016 oleh pengasas bersama Ethereum Gavin Wood, salah seorang pembina terpenting dalam ruang blockchain. Ia adalah projek utama Yayasan Web3, sebuah yayasan Switzerland yang ditubuhkan untuk mempromosikan rangkaian terdesentralisasi yang berfungsi sepenuhnya dan mesra pengguna. Polkadot menyasarkan untuk memberi impak revolusioner pada rantaian blok, mewujudkan kebolehoperasian sebenar, skalabiliti transaksi yang lebih besar, inovasi yang lebih mudah dan persekitaran yang lebih selamat untuk melindungi setiap pengguna.
Filecoin (FIL)
Filecoin digelar Airbnb dunia storan data. Ia ialah rangkaian storan dipacu mata wang kripto yang direka untuk menyediakan alternatif terpencar kepada perkhidmatan web popular seperti Cloudflare dan Perkhidmatan Web Amazon. Pengasas projek mendakwa bahawa jika lebih ramai orang menggunakannya, ia mungkin cara terpantas dan paling murah untuk menyimpan data di Internet. Di samping itu, kerana sistem Filecoin tidak mempunyai kuasa pusat, kerajaan atau peserta lain tidak mempunyai hak untuk menyemak atau menapis dokumen yang dimuat naik. Penambang memperoleh Filecoin dengan menyediakan ruang cakera keras mereka, manakala pengguna membelanjakan Filecoin untuk menyulitkan dan menyimpan fail dengan cara terpencar.
BitTorrent (BTT)
BitTorrent ialah platform perkongsian fail P2P yang popular yang mendahului kelahiran Bitcoin dan Web3. Platform ini telah dilancarkan pada tahun 2001, dan sejak itu telah berkembang menjadi salah satu aplikasi terdesentralisasi yang paling biasa digunakan. Selepas dilancarkan pada blockchain Tron pada 2021, ia berkembang menjadi projek blockchain token dan mengeluarkan mata wang kripto aslinya, BTT. Ia kini telah menjadi salah satu daripada 50 mata wang kripto yang paling popular.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai 'Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY