Apakah pengedaran token?

Pengedaran token adalah bahagian penting dalam penyelidikan tokenomik. Ia menerangkan perkadaran di mana kumpulan pengguna dan pelabur yang berbeza memiliki token blockchain. Anda boleh mempertimbangkan pengedaran token sebagai carta pai di mana setiap bahagian mewakili pemilikan projek kumpulan tertentu.
Semua projek mempunyai pengedaran token awal pada mulanya, di mana mereka menentukan bilangan token yang akan mereka berikan, berikan atau jual, dan kepada siapa. Keputusan ini juga menentukan sejauh mana 'adil' pelancaran projek itu. Secara umumnya, pelancaran token yang teratur adalah salah satu yang boleh dihadiri oleh sesiapa sahaja, dengan hanya sebahagian kecil token yang diedarkan kepada pelabur dalaman.
Ia juga penting untuk diperhatikan bahawa pemusatan pemilikan token bertentangan dengan prinsip utama rantaian blok, iaitu, desentralisasi.
Dalam pengedaran token awal, projek blockchain mengedarkan token mereka kepada empat kumpulan utama: orang ramai, komuniti mereka, orang dalam dan asas mereka sendiri. Orang ramai merujuk kepada sesiapa sahaja yang berminat untuk melabur dalam projek itu, manakala komuniti terdiri daripada pengguna yang bersemangat tentang projek itu dan ingin membantunya berjaya. Orang dalam pada asasnya ialah pasukan pengasas, penasihat dan VC, dan yayasan itu biasanya bukan untung yang menguruskan projek dalam satu cara atau yang lain.
Oleh kerana komuniti crypto menekankan prinsip sumber terbuka, mereka menjangkakan rantaian blok membenarkan pembiayaan daripada orang ramai, yang sepatutnya menerima pemilikan sebagai balasan. Oleh itu, beberapa projek dikritik kerana memberi hanya sebilangan kecil pelabur dalaman kemungkinan untuk membeli pusingan pertama token.

Satu demonstrasi pengedaran token Ethereum (ETH).

1. Ia bermula dengan 72 juta token ETH, di mana 60 juta daripadanya telah diedarkan kepada kira-kira 1,000 pelabur, yang membeli token daripada jualan orang ramai terbuka pada tahun 2014. Rangkaian Ethereum menggunakan wang terkumpul (kira-kira 18 juta USD) untuk membiayai protokol pembangunan, penyelidikan, perbelanjaan undang-undang dan komunikasi.
2. Rangkaian berkongsi baki 12 juta token antara yayasan Ethereum dan penyumbang awal kepada protokol.
Sumber: mesari

Apakah yang anda boleh pelajari daripada pengedaran token Ethereum?

Sebilangan kecil peserta jualan ramai bermakna beberapa individu boleh mempengaruhi harga token. Pengedaran ETH yang tertumpu juga bermakna pemilik token boleh mengundi dengan mudah tentang pembangunan masa depan protokol. Oleh itu, betapa terpencarnya rangkaian itu pada mulanya boleh dipersoalkan.
Pada masa kini, keadaan berbeza kerana pembeli awal Ethereum telah menjual sebahagian daripada pegangan mereka kepada pendatang baharu, dan perlombongan bukti kerja (PoW) telah mencipta banyak bekalan token baharu. Walau bagaimanapun, masih terdapat beberapa pemegang 'paus' yang boleh mempengaruhi harga token dengan pegangan mereka.
Di sisi positifnya, Ethereum menjual kebanyakan tokennya dalam jualan awam, tidak seperti beberapa blockchain yang memperuntukkan sebahagian besar token mereka kepada orang dalam.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY