Apakah Metaverse itu?

Apakah Metaverse itu?

Metaverse — kata kunci terkini yang sedang membombardir Internet. Kemungkinan anda pernah mendengarnya sejak Facebook mengumumkan penjenamaan semula dan peralihannya kepada metaverse, tetapi apakah itu semua dan mengapa semua orang bercakap mengenainya? 
 
Ringkasnya, metaverse mencipta ruang dalam talian yang membolehkan orang ramai berinteraksi dengan cara yang lebih mengasyikkan. Ia dipanggil "evolusi seterusnya interaksi sosial". 

Seperti mana-mana kemajuan teknologi yang mengancam untuk mengubah cara kita mengalami kehidupan, ia telah diterima dengan pelbagai reaksi.  
 
Di satu pihak, anda mempunyai pengekod, pembangun blockchain, artis kripto dan ahli teknologi lain yang secara amnya mengalu-alukan metaverse dengan tangan terbuka. Mereka mengiktiraf kelebihan dan potensi menghubungkan orang di seluruh dunia dengan cara yang tidak pernah kita lihat sebelum ini. Namun bagi yang lain, idea-idea ini telah disambut dengan perasaan jahil, menolak dan juga ketakutan — ketakutan bahawa dunia digital akan melemahkan interaksi manusia naluri kita dan memutuskan hubungan kita daripada dunia semula jadi. 
 
Kita boleh mengharapkan kebaikan dan keburukan apabila membincangkan evolusi manusia tetapi maklumat masih merupakan alat yang paling hebat. Dalam artikel ini, kami akan meneroka metaverse dan potensinya dengan lebih terperinci supaya anda boleh membina pendapat termaklum anda sendiri. 

Perkataan itu

Terjemahan literal metaverse ialah "di luar alam semesta", dan pertama kali disebut dalam novel fiksyen sains 1992 Kemalangan Salji oleh Neal Stephenson. Dalam bukunya, Stephenson membayangkan orang ramai bertemu dan meneroka persekitaran realiti maya menggunakan avatar digital mereka, selalunya hanya untuk melarikan diri daripada kewujudan dystopian mereka. Contoh yang lebih terkini bagi metaverse bergambar ialah filem 2018 Sedia Pemain Satu, di mana pemain boleh menjadi sebahagian daripada realiti digital yang berasingan menggunakan gogal khas, sut haptik seluruh badan dan juga treadmill. Ia membolehkan pemain untuk melibatkan diri sepenuhnya dalam pengalaman permainan mereka.  

Kemungkinan

Metaverse seperti hidupan yang berfungsi sepenuhnya belum wujud lagi, jadi pada ketika ini, kita hanya boleh menerangkan bagaimana ia mungkin kelihatan dalam masa terdekat. Idea kasarnya ialah metaverse akan menjadi internet yang mengasyikkan yang akan memberikan orang ramai kemungkinan yang sama seperti yang mereka ada di dunia nyata, seperti pergerakan bebas, pemilikan, dan pertukaran barangan dan aset. Selain itu, ia akan menjadi tempat di mana pengguna boleh meluangkan masa berinteraksi antara satu sama lain di mana-mana lokasi yang dicipta secara maya. 

Hibrid ruang sebenar dan maya ini akan membolehkan orang ramai bermain permainan, bekerja, membeli-belah, bersenam dan berinteraksi secara sosial sambil berada di lokasi fizikal pilihan mereka, seperti di rumah, sebagai contoh. Orang dari seluruh dunia fizikal akan dapat bertemu di tempat maya yang sama. Mereka boleh bertemu di pinggir pantai yang dicipta secara digital, di mana mereka akan dapat melihat matahari terbenam, mengadakan perbualan dan mempunyai rasa kehadiran yang sama antara satu sama lain tanpa meninggalkan keselesaan rumah mereka. 

Dengan metaverse, kemungkinan besar banyak aktiviti Internet akan beralih daripada pengalaman 2D, seperti membaca teks atau melihat gambar dan video pada skrin, kepada pengalaman 3D. Oleh itu, daripada menggunakan telefon untuk melihat senarai produk semasa membeli-belah, pengguna boleh berjalan-jalan di kedai maya dan melihat produk seperti yang sebenarnya. Anda bukan hanya melihat kandungan, anda adalah sebahagian daripadanya. Konsep lain ialah teknologi realiti tambahan (AR) yang akan membawa barangan digital dan orang ke dunia fizikal melalui hologram. Mereka akan bergerak, berasa dan muncul sebagai orang sebenar, menghubungkan dunia fizikal dan digital. 

Hakikatnya ialah tiada siapa yang tahu dengan tepat bagaimana metaverse itu akan berlaku. Namun, dengan perkembangan terkini dalam teknologi blockchain, istilah ini telah menarik perhatian khalayak yang lebih luas, kerana aplikasi seperti metaverse kripto dan bukti-konsep telah muncul buat kali pertama dalam sejarah kita. 

Kripto dan metaverse

Kategori token metaverse ekosistem kripto semasa terdiri terutamanya daripada permainan terdesentralisasi dan dunia maya seperti permainan yang membolehkan pengguna memiliki aset dan harta digital melalui Token Tidak Boleh Fungible (NFT). Pengguna juga boleh memperoleh pendapatan melalui model Play-to-Earn (P2E) dan walaupun permainan seperti Sandbox mungkin kelihatan seperti kartun dan juga seperti kanak-kanak, dunia ini sebenarnya mengandungi banyak komponen penting yang benar-benar akan menyediakan bahan binaan ke arah realiti alternatif yang 'menyelami sepenuhnya'. . 

Rajah 1 Contoh: permainan kotak pasir|https://www.sandbox.game/en/ 

Permainan ini membolehkan pemain bertemu orang lain, mengatur acara maya, membina perkara baharu, mengewangkan pegangan mereka dan menggunakan aplikasi terdesentralisasi. Sebagai contoh, pemain pada masa ini boleh menghadiri parti maya, mencipta galeri NFT mereka sendiri untuk akses awam dan pergi ke kasino di alam semesta selari ini. Tambahan pula, disebabkan sifat sumber terbuka dan terdesentralisasi mereka, mana-mana pembangun boleh membina aplikasi dan kandungan baharu dalam permainan untuk memenuhi keperluan komuniti sedia ada. 

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, metaverse bukan semua tentang permainan, walaupun permainan pastinya memainkan peranan penting dalam membawa ramai orang menaiki kereta api metaverse. Ia adalah satu-satunya cara untuk berseronok, melabur dan memperoleh pendapatan secara serentak, itulah sebabnya ia mungkin berada di sini untuk kekal dan berkemungkinan menjadi elemen utama dalam fasa Internet seterusnya. 

Adakah metaverse akan memenuhi gembar-gembur dan benar-benar dapat memberi inspirasi dan mencetuskan emosi manusia pada tahap yang sama seperti yang boleh dilakukan oleh dunia semula jadi dan fizikal? Hanya masa akan menentukan. 
 
Satu perkara yang kita tahu ialah ia menolak sempadan teknologi dan interaksi sosial, dan menjadikan idea futuristik menjadi realiti yang munasabah. 

Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai 'Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh memulakan minat daripada mata wang kripto terbiar anda! 

ms_MY