Apakah perbezaan antara Web2 dan Web3?

Saluran YouTube Global Huobi

Web2 ialah Internet seperti yang kita ketahui hari ini, manakala Web3 merujuk kepada evolusi dan generasi seterusnya Internet. Malah, Web3 masih belum sampai sepenuhnya dan oleh itu, kami tidak tahu dengan tepat bagaimana rupanya. Walau bagaimanapun, kami boleh melukis gambar Web3 dan komponen yang mungkin dimilikinya, kebanyakannya terima kasih kepada projek mata wang kripto – kebanyakannya telah menerima teknologi blockchain, dan sedang dalam proses merevolusikan dunia kewangan. Jika Internet, secara keseluruhan, bergerak ke arah yang sama, ia akan mengubah sepenuhnya cara kita bertindak dan berinteraksi dalam talian.  

Tujuan Web3 

 Internet kini dikawal oleh syarikat Teknologi Besar seperti Youtube, Amazon, Netflix dan Meta (Facebook) - mereka memegang maklumat, kuasa dan keuntungan. Web3 merancang untuk mengemudi kami ke arah desentralisasi kuasa dan keuntungan dengan sebaliknya membiarkannya mengalir kepada peserta. Pada masa ini, cara yang paling menjanjikan untuk mencapai matlamat ini ialah menggunakan teknologi blockchain dan versi Aplikasi Terdesentralisasi (Dapps). Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang bagaimana Web3 berkaitan dengan blockchain di sini.  

Sejarah ringkas Internet

Web1 – aliran maklumat 

Generasi pertama World Wide Web wujud antara 1991-2004. Ia juga dikenali sebagai web baca sahaja. Ia membolehkan penyiaran maklumat dan ia membenarkan pengguna mencari dan membacanya. Ia kebanyakannya terdiri daripada halaman web statik dan tidak terdapat banyak pencipta kandungan di sekelilingnya. Walaupun ia revolusioner pada zamannya, interaksi dan kefungsian agak terhad.

Web2 – aliran interaksi 

Versi semasa Internet seperti yang kita ketahui – kurang statik dan lebih dinamik. Web2 mula menjadi popular pada tahun 2004, apabila persidangan Web2 pertama diadakan. Sistem di belakangnya bertujuan untuk melibatkan pengguna secara aktif, dan kandungan itu sendiri lebih dijana pengguna. Cara kami berkongsi dan menyampaikan maklumat telah diubah dengan komponen Web2 seperti blog, wiki dan platform media sosial. Ambil Facebook atau Twitter sebagai contoh: pengguna bukan sahaja boleh membaca maklumat, mereka juga boleh berkongsi pemikiran, perspektif dan pendapat dengan menyukai, berkongsi, menandai, tweet dan lain-lain. Tidak dinafikan, terdapat pergantungan kepada syarikat "Big Tech" untuk menyediakan infrastruktur dan perkhidmatan yang kami perlukan – pergantungan Web3 berharap untuk dialih keluar.

Web3 – aliran tafsiran 

Masa depan, dan versi Internet yang lebih pintar, autonomi dan terbuka. Komputer akan dapat mentafsir maklumat dengan cara yang lebih serupa dengan manusia, dan dengan menggunakan teknologi seperti Blockchain, Artificial Intelligence (AI), Augmented Reality (AR) dan Virtual Reality (VR), pengguna akan diberikan kandungan yang lebih diperibadikan dan pengalaman.  

Potensi faedah Web3  

 • Pemperibadian: Dengan Web3, pengalaman Internet akan menjadi lebih disesuaikan kepada pengguna – carian yang lebih cekap, pemasaran yang berkaitan, komunikasi yang lebih baik dan peningkatan pautan maklumat.  
 • Pemilikan maklumat, data dan aset digital: Menggunakan teknologi blockchain, Web3 bertujuan untuk menggantikan gergasi teknologi dengan menyerahkan pemilikan lengkap data kembali kepada pengguna. Pada masa ini, syarikat Big Tech seperti Facebook dan Amazon menyimpan data dan maklumat peribadi anda, kebanyakannya untuk meningkatkan sasaran pemasaran mereka. Walau bagaimanapun, ramai yang telah membangkitkan kebimbangan privasi mengenai tadbir urus data berat sebelah tersebut dan melihat Web3 sebagai penyelesaian. Teknologi Blockchain sudah digunakan untuk mendapatkan data kewangan dalam ruang crypto, di mana transaksi dalam lejar disimpan dengan cara yang kekal dan boleh disahkan. Akses kepada data boleh dikekalkan melalui kunci penyulitan, yang bebas daripada perkhidmatan atau aplikasi yang menjana data asal.
   
 • Rangkaian peer-to-peer (P2P) selamat: Web3 memberi pengguna keupayaan untukmenyambung, berurus niaga dan berkongsi data secara peribadi dan tanpa bergantung kepada pihak ketiga. Dengan Web2, setiap kali anda berinteraksi dengan Internet, salinan data anda dihantar ke pelayan data dan anda tidak lagi memilikinya secara eksklusif. P2P boleh dijelaskan sebagai sekumpulan komputer yang dipautkan bersama dengan kebenaran dan tanggungjawab yang sama untuk memproses data – tiada pelayan berpusat. Huobi menggunakan teknologi P2P – pengurusan urus niaga dan pengeluaran token dijalankan oleh rangkaian dan bukannya pihak berkuasa pusat atau bank.  
 • Lebih banyak demokrasi dan penglibatan: pengguna akan lebih terlibat dalam pembangunan ekosistem masa hadapan. Akibatnya, ekosistem tidak akan mempunyai presiden atau CEO tetapi Pertubuhan Autonomi Terpencar (DAO) di mana pemilik token akan memutuskan perubahan dan perkembangan penting, sebagai kolektif.
 • Tanpa kebenaran: Satu lagi cara di mana Web3 menyediakan sistem yang lebih demokratik ialah tiada sekatan terhadap siapa yang boleh menjadi sebahagian daripada rangkaian – pengguna mahupun pembekal tidak memerlukan kebenaran daripada badan pentadbir untuk mengambil bahagian. Perkhidmatan tersedia untuk semua orang dan individu boleh mempengaruhi rangkaian berdasarkan nilai yang mereka sediakan. Anda boleh menjadi pelabur, pembangun atau pemasar dan membantu rangkaian berjaya dengan kemahiran dan output unik anda. Anda juga mungkin diberi ganjaran dengan menerima bahagian daripada jumlah bekalan token.
 • Identiti Digital Berbeza dengan web2.0, anda akan mempunyai sendiriidentiti digital, dan lebih kawalan ke atas privasi anda. Contohnya, menggunakan alias dan a avatar digital akan memberi jaminan kepada pengguna bahawa penggunaan internet mereka adalah peribadi dan selamat – sesuatu yang ramai di antara kita meragui di bawah sistem Web2 semasa. Dengan pembangunan Web3, Identiti Digital Terdesentralisasi (JPS) menjadi kemungkinan. JPS ialah alamat di Internet yang boleh dimiliki dan dikawal secara langsung oleh orang ramai. Ia boleh digunakan untuk mencari apa yang dikenali sebagai dokumen JPS, yang seterusnya mengandungi maklumat yang berkaitan untuk membolehkan kes penggunaan, seperti log masuk, penyulitan data dan komunikasi. Bukti kriptografi digunakan untuk membolehkan orang lain membuktikan kawalan pengecam ini. Pengguna mengawal segala-galanya, dan boleh memutuskan bila, dengan siapa, dan dalam keadaan apa elemen identiti digital mereka didedahkan. JPS boleh lakukan untuk Internet, perkara yang dilakukan pasport untuk kerajaan – mereka mengenal pasti dan memberikan pengesahan dengan selamat, hanya dengan lebih banyak pemilikan dan tadbir urus sendiri.  
 • Rintangan penapisan Web2.0 kini disimpan dalam pelayan berpusat. Pelayan ini boleh diakses, diubah atau dialih keluar oleh mana-mana pihak yang mendapat kawalan ke atas pelayan, termasuk syarikat, kerajaan atau penggodam. Pihak ini juga boleh menafikan akses kepada perkhidmatan atas kuasa mereka sendiri, yang mungkin tidak sah. Teknologi berkaitan rantaian sekatan seperti IPFS dan jadual cincang yang diedarkan boleh membentuk sistem kandungan yang lebih sukar untuk disekat dan lebih sukar untuk dialih keluar.

Potensi cabaran Web3  

 • Saiz dan kos: Internet adalah besar dan seterusnya mencipta sistem yang boleh membaca, memahami dan mentafsir bahawa banyak data adalah mencabar, apatah lagi mahal.
 • Ketidakkonsistenan dan ketidakpastian data: Terdapat data yang tidak konsisten di seluruh Internet yang boleh membawa kepada percanggahan logik dan menjadikan analisis data sangat sukar. 
 • anak angkat: Pengguna Internet adalah beg bercampur-campur, dan walaupun ada yang akan menerima ideologi Web3 yang berfikiran ke hadapan, ramai yang berkemungkinan tertangguh dengan kerumitannya – teknologi secara amnya menangani perubahan lebih baik daripada manusia. 
 • Peranti: peranti kurang maju mungkin tidak dapat mengendalikan Web3, yang hanya menambah cabaran penerimaan. 
 • Bahaya: aktor jahat boleh memanfaatkan beberapa kekuatan Web3 untuk mengatasi sekatan ke atas aktiviti mereka, dan sementara desentralisasi masih boleh bergantung pada kuasa komuniti untuk campur tangan, proses inis akan sangat berbeza daripada tadbir urus tradisional dan membiasakan diri.   

Bagaimanakah Web3 akan berfungsi dalam amalan?

Tanpa menyelam terlalu dalam untuk menerangkan butiran teknologi, Web3.0 adalah tentang menggunakan blokchain dan banyak protokol terpencar lain, seperti oracle data luaran, penyimpanan, pemesejan dan identiti digital. Seperti yang anda mungkin sedia maklum, nilai dalam Web3 diwakili dalam token terjamin secara kriptografi. 

Walau bagaimanapun, kemajuan teknologi dalam sistem terdesentralisasi tidak bermakna bahawa internet akan kelihatan berbeza. Pengguna internet setiap hari mungkin tidak melihat perbezaannya kerana inovasi web3 kebanyakannya dapat dilihat di "bahagian belakang" internet. Oleh itu, anda boleh mengharapkan untuk melihat versi terdesentralisasi bagi aplikasi yang sama yang sedang anda gunakan tanpa perbezaan visual yang ketara.

Ringkasan 

 Mari kita akhiri dengan peringatan bahawa Web3 masih belum wujud – lagi. Tiada persetujuan umum mengenainya, tetapi kami dapat menyedari bahawa ia adalah gabungan sistem tanpa kebenaran dan telus yang boleh mengasingkan kuasa daripada pihak berkuasa pusat dan menyelesaikan masalah internet. Mari kita hadapi: mesti ada cara yang lebih baik daripada kebenaran kuki berterusan dan iklan sepanduk. 

Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 bernilai sebagai 'Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan dan mula memperoleh faedah pada mata wang kripto terbiar anda. 

ms_MY