Apakah Masalah Jeneral Byzantine?

Masalah Jeneral Byzantine ialah teori permainan yang membincangkan kesukaran yang dihadapi oleh pihak-pihak yang tidak berpusat untuk mencapai kata sepakat. Teknologi Blockchain menyelesaikan masalah ini.
Diceritakan bahawa beberapa jeneral cuba mengepung kota Byzantine. Bandar ini dikelilingi oleh tentera dan setiap batalion diketuai oleh seorang jeneral. Untuk berjaya mengepung bandar itu, tentera mesti menyerang secara terkoordinasi. Kegagalan berbuat demikian akan mengakibatkan kegagalan untuk menawan bandar itu, serta kehilangan tentera.
Walau bagaimanapun, jeneral tidak boleh menggunakan asap atau api untuk berkomunikasi, supaya mereka tidak memberitahu Byzantine tentang serangan mereka yang akan datang. Mereka boleh menggunakan utusan tetapi utusan ini berisiko ditangkap atau dibunuh. Mungkin juga terdapat pengintip yang memberi makan setiap mesej umum yang bercanggah dan mengelirukan, dan jeneral tidak mempunyai cara untuk mengesahkan mesej ini.
Jadi bagaimana jeneral boleh menyelaraskan serangan yang berkesan untuk memastikan kemenangan?

Masalah desentralisasi

Masalah Jeneral Byzantine hanya berlaku dalam sistem terdesentralisasi kerana tiada sumber maklumat yang boleh dipercayai, yang bermaksud tidak ada cara untuk mengesahkan sama ada maklumat yang diterima daripada ahli lain adalah fakta atau boleh dipercayai.
Dalam sistem berpusat, pihak berkuasa berpusat memastikan maklumat yang diedarkan adalah fakta, yang menghalang penipuan dan penyebaran maklumat palsu ke seluruh rangkaian. Ketidakpercayaan dikorbankan untuk kecekapan dan oleh itu, pengguna dalam sistem berpusat tidak perlu menghadapi Masalah Jeneral Byzantine. Tetapi sistem berpusat juga terdedah kepada rasuah oleh badan pentadbirnya.

Menyelesaikan Masalah Jeneral Byzantine

Pada blockchain, bukannya jeneral, kami mempunyai komputer atau nod. Semua nod ini mesti mencapai kata sepakat tentang keadaan semasa sistem, yang bermaksud ramai peserta atau nod mesti bersetuju dan melaksanakan tindakan yang sama untuk mengelakkan kegagalan.
Di sinilah masuknya Sistem Toleransi Kesalahan Byzantine. Sistem Toleransi Kesalahan Byzantine direka bentuk untuk menahan jenis kesalahan yang boleh timbul daripada Masalah Jeneral Byzantine, seperti nod berniat jahat yang menghantar transaksi tidak sah atau perbelanjaan berganda.
Sistem Toleransi Kesalahan Byzantine memastikan bahawa rantaian blok boleh terus beroperasi walaupun beberapa nod bertindak jahat atau gagal untuk berkomunikasi. Beberapa algoritma konsensus yang digunakan oleh blockchain untuk menjamin rangkaiannya termasuk bukti pegangan, bukti kerja dan bukti pegangan yang diwakilkan.
Walaupun sistem ini bukan kalis kerosakan 100%, mereka sentiasa menambah baik dan berinovasi untuk memastikan keselamatan rangkaian blockchain.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY