Apakah Bukti Kerja?

Bukti kerja adalah salah satu kaedah yang digunakan untuk menjamin a lejar diedarkan blockchain. Ia adalah kaedah yang digunakan oleh Bitcoin untuk memastikan bahawa setiap blok yang ditambahkan ke blockchain Bitcoin mempunyai persetujuan keseluruhan rangkaian. Konsensus ini menjadikan gangguan dengan lejar diedarkan blockchain hampir mustahil.

Dalam konteks Bitcoin, kerja menambang blok melibatkan mengenal pasti blok yang, ketika dijalankan melalui fungsi hash SHA-256 dua kali, menghasilkan bilangan yang lebih kecil daripada sasaran kesukaran yang diberikan.

Penjelasan yang sangat mudah mengenai proses ini adalah bahawa hash blok sebelumnya dalam blockchain bitcoin digunakan sebagai titik rujukan untuk hash SHA-256. Apabila blok transaksi bitcoin baru diserahkan untuk diterima oleh rangkaian, semua pelombong di rangkaian berlumba untuk mencari output yang, apabila diproses melalui SHA-256 dua kali, menghasilkan angka yang sesuai dengan kriteria yang telah ditentukan sebelumnya oleh rangkaian. Ini adalah proses rawak (pelombong terus mengubah angka yang dikenal sebagai "nonce" sehingga mereka mendapat hasilnya) yang memerlukan sejumlah besar kekuatan pengkomputeran.

Perlombongan Bukti Kerja Bitcoin pada dasarnya adalah perlumbaan besar untuk mencari "nonce" yang memenuhi kesukaran teka-teki yang dibina berdasarkan jawapan dari blok terakhir di blockchain.

Semua pelombong lain dapat memeriksa jawapannya dengan hanya menjalankannya sekali, ke belakang, melalui dua fungsi hash SHA-256. Dengan andaian tidak ada permainan busuk, blok diterima oleh seluruh rangkaian dan ditambahkan ke blockchain dan menjadi asas untuk blok seterusnya.

Mengapa bukti kerja

Bukti kerja pada awalnya dikonseptualisasikan sebagai cara menghentikan serangan penolakan perkhidmatan dan e-mel spam. Dengan menghendaki pengirim e-mel melakukan perhitungan kecil tetapi rawak (yang sepele bagi pihak penerima untuk memeriksa dan menyetujui), sistem dapat dibuat yang tidak akan membebani seseorang yang mengirimkan beberapa e-mel secara signifikan. Walau bagaimanapun, penipu e-mel akan mendapati diri mereka terhalang oleh keperluan komputasi untuk menghantar e-mel besar-besaran.

Konsep ini tidak dapat digunakan sehingga Hal Finney membina sistem Proof of Work yang boleh digunakan semula pada tahun 1999. Pencipta Bitcoin tanpa nama Satoshi Nakamoto memperhalus sistem ini dalam kertas putih 2008 dan melaksanakannya pada tahun 2009. Finney adalah salah satu kolaborator awal Nakamoto pada kod Bitcoin.

Dalam rangkaian Bitcoin, bukti kerja juga digunakan sebagai kaedah memperkenalkan lebih banyak Bitcoin dalam edaran. Ini dilakukan melalui Ganjaran perlombongan Bitcoin, yang bertindak bukan hanya sebagai pembayaran untuk pelombong, tetapi juga sebagai cara untuk meningkatkan nilai Bitcoin dengan mengawal penawaran.

Alternatif

Bukti kerja bukan satu-satunya cara untuk mendapatkan blockchain. Sistem lain termasuk Proof of Stake dan Proof of Burn. Bukti kerja pada umumnya lebih intensif sumber daripada bukti kepentingan dan bukti kebakaran, tetapi lebih selamat untuk rangkaian kecil, dan mendorong penyertaan dalam ekonomi token daripada memberi insentif kepada kawalan rangkaian.


Daftar untuk akaun perdagangan Huobi untuk merasakan apa yang dimaksudkan dengan membeli, berdagang dan memperoleh Bitcoin. Pengguna baharu boleh memperoleh sehingga $300 ganjaran dengan Bonus Alu-aluan kami! Daftar akaun hari ini >> 

ms_MY