Apakah perdagangan margin?

Adakah anda sudah memperoleh beberapa kemenangan dalam perdagangan, dan adakah anda sedang mencari alat untuk meningkatkan dagangan anda yang seterusnya? Jika ya, dagangan margin mungkin penyelesaiannya. Walaupun kaedah ini boleh bermakna kerugian yang lebih besar dan menimbulkan risiko yang lebih tinggi, ia juga boleh membawa kepada keuntungan yang lebih besar dan kepelbagaian portfolio jika digunakan dengan betul.
Pelajaran ini akan menerangkan apa itu perdagangan margin, serta kelebihan dan kekurangannya, untuk membantu anda memulakan perjalanan perdagangan anda dengan selamat.
Baca pelajaran berikut untuk lebih banyak pengetahuan perdagangan pemula:
Margin trading is a trading approach in which a trader borrows funds from an exchange like Huobi Global to open positions that are larger than the balances of his account. Using third-party capital enables a trader to leverage their trades. For example, if a trader uses a 100:1 leverage on a 1,000 USD position, he will be managing a position worth 100,000 USD. Therefore, margin trading allows a trader to boost their trading results so they become even more profitable if successful.
Ringkasnya, dagangan margin ialah kaedah membeli panjang dan menjual pendek, menggunakan dana yang dipinjam sebagai leverage. Biasanya, jika peniaga percaya harga akan naik, mereka akan membuka posisi beli. Jika mereka meramalkan penurunan harga, mereka akan melakukan sebaliknya.
Seorang peniaga mesti menyimpan peratusan tertentu daripada jumlah nilai pesanan untuk membuka kedudukan margin. Menggunakan nombor sebelumnya sebagai contoh, jika seorang peniaga ingin membuka kedudukan 100,000 USD dengan leverage 100:1, dia perlu mendepositkan 1,000 USD untuk berbuat demikian; 1,000 USD ini berfungsi sebagai margin.
Nilai margin bergantung pada jumlah leverage yang digunakan - semakin tinggi leverage, semakin rendah keperluan. Jadi jika peniaga menggunakan leveraj 2:1, keperluan adalah separuh daripada nilai kedudukan, berbanding 1/100 sebelumnya. Adalah penting untuk diingat bahawa aset ini berfungsi sebagai cagaran semasa kedudukan margin dibuka, dan jika kedudukan itu tidak lagi memenuhi keperluan margin, bursa mungkin mencairkan kedudukan tersebut.

Kelebihan dan kekurangan

Terdapat tiga kelebihan utama perdagangan margin:
1. Ia membolehkan peniaga membuat keuntungan yang ketara dengan modal yang lebih sedikit. Ini juga membolehkan pelabur yang lebih kecil berdagang dengan kedudukan yang besar.
2. Dagangan margin boleh membantu mempelbagaikan portfolio, kerana hanya jumlah modal yang agak kecil diperlukan untuk membuka posisi.
3. Akaun margin memudahkan pembukaan kedudukan pantas dengan cepat tanpa pedagang perlu memindahkan dana besar ke akaun mereka, walaupun ini mungkin perlu dalam situasi seperti kejatuhan pasaran.
Terdapat tiga kelemahan utama perdagangan margin:
1. Sama seperti ramalan yang betul boleh membawa kepada keuntungan yang lebih besar untuk pedagang, ramalan yang salah akan mengakibatkan kerugian yang lebih besar bagi pedagang.
2. Seorang peniaga boleh kehilangan lebih banyak daripada yang mereka laburkan pada mulanya.
3. Malah pergerakan pasaran yang kecil boleh mengaktifkan pembubaran kedudukan berleveraj tinggi, dan menyebabkan kerugian yang besar.

Kesimpulan

Jika anda seorang pemula in the trading space, do note that margin trading can come with many risiko, dan anda mungkin kehilangan wang anda. Sebaliknya, dagangan margin boleh sangat menguntungkan bagi pedagang yang berpengalaman.
Adalah penting untuk sentiasa ingat untuk menggunakan strategi pengurusan risiko dan alat perlindungan, sepertihad henti orders, against potential losses  when the market doesn’t go your way.
Baru kepada Huobi?Daftar untuk akaun Huobidan terima sehingga $300 sebagai a'Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihatHuobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY