Untuk apa KYC dan Pengesahan ID? 

Kenali Pelanggan Anda (KYC), juga dirujuk sebagai pengesahan ID, ialah proses pengesahan identiti yang disediakan oleh penyedia perkhidmatan kewangan sebagai keperluan kawal selia untuk pengguna mereka untuk memerangi jenayah kewangan seperti pengubahan wang haram. 

Pengesahan KYC membantu penyedia perkhidmatan kewangan dan pengguna untuk mematuhi undang-undang dan peraturan tempatan dan antarabangsa, meningkatkan tahap keyakinan antara pengguna dan penyedia perkhidmatan kewangan apabila menguruskan risiko undang-undang, dan melindungi aset semua pihak pada platform atau perkhidmatan. 

Walaupun KYC menyediakan keselamatan yang lebih besar untuk pengguna dan penyedia perkhidmatan, terdapat peserta dalam ekonomi mata wang kripto yang menjauhi KYC kerana mereka percaya bahawa ia mengurangkan kerahasiaan nama dan desentralisasi – dua daripada prinsip di sebalik penciptaan mata wang kripto pertama, Bitcoin. 

Apakah proses KYC? 

Membuka akaun peribadi dalam pertukaran mata wang kripto seperti Huobi biasanya merupakan proses yang mudah dan intuitif. Pada sesetengah platform dan dalam sesetengah bidang kuasa, pengguna mungkin dibenarkan menerima aset kripto pada akaun mereka di platform tanpa memerlukan KYC. Walau bagaimanapun, proses KYC yang tidak lengkap akan menyebabkan kefungsian terhad dalam pertukaran. 

Salah satu batasan ini ialah keupayaan untuk menukar atau mengeluarkan aset ini daripada bursa, terutamanya keupayaan untuk menukar aset crypto kepada wang fiat. Bursa terkemuka juga memerlukan pengguna melengkapkan proses KYC untuk mengakses fungsi lanjutan lain seperti perdagangan spot, dagangan P2P dan perdagangan derivatif. 

Dalam proses KYC, adalah perkara biasa bahawa pengguna diminta untuk menyediakan satu atau lebih daripada dokumen berikut: 

 • Dokumen pengenalan nasional          
 • Lesen memandu 
 • Pasport 
 • Pengecaman wajah melalui web atau telefon 
 • Bukti tempat tinggal 

Dokumen ini membolehkan institusi kewangan mengesahkan identiti pelanggan, alamat dan tempat tinggalnya. Kadangkala dokumen lain juga diminta, seperti penyata akaun bank atau bil utiliti. Dalam sesetengah bidang kuasa, penyedia perkhidmatan kewangan juga dikehendaki mengesahkan semula identiti pelanggan mereka secara tetap. 

Apakah badan pengatur yang mematuhi KYC? 

Peraturan KYC berbeza mengikut negara, tetapi terdapat perjanjian antarabangsa yang menyatakan maklumat asas yang diperlukan. 

Di AS, yang Akta Kerahsiaan Bank dan juga Akta Patriot menjadi asas bagi kebanyakan proses anti-pengubahan wang haram (AML) dan KYC semasa. 

Di Kesatuan Eropah, the Arahan Anti Pengubahan Wang Haram (AMLD) dan peraturan PSD2 menyediakan rangka rujukan di negara anggotanya. 

Di peringkat global, kerjasama multinasional mengenai syarat peraturan diselaraskan oleh Pasukan Petugas Tindakan Kewangan (FATF). 

Kelebihan KYC 

 1. Penyedia perkhidmatan kewangan dapat menilai risiko mereka dengan lebih mudah dengan mempunyai identiti dan sejarah kewangan pelanggan. 
 2. Pelanggan institusi kewangan mempunyai keyakinan dan keselamatan yang lebih tinggi di pihak penyedia perkhidmatan kewangan, kerana mereka pasti bahawa data dan transaksi mereka diuruskan dengan betul.  
 3. Pelanggan juga mempunyai keyakinan untuk berurusan antara satu sama lain di platform kerana risiko berurusan dengan penjenayah atau wang kotor ditangani. 
 4. Kecurian identiti dan jenis penipuan kewangan lain boleh dicegah, dan risiko pengubahan wang haram dikurangkan, yang menurunkan kadar jenayah di sesebuah negara serta di peringkat global. 

Kelemahan KYC 

 1. Kos yang dikaitkan dengan kawalan KYC, yang biasanya diimbangi oleh yuran dan komisen. 
 2. Sesetengah orang tidak mempunyai dokumentasi yang diperlukan dalam kawalan KYC atau tidak mempunyai alamat tetap, itulah sebabnya mereka tidak dapat mengakses perkhidmatan tertentu. 
 3. Keselamatan dan pengurusan data yang lemah dalam sesetengah penyedia perkhidmatan kewangan boleh menyebabkan penggodaman dan, akibatnya, kecurian data peribadi pengguna. 
 4. Penyampaian maklumat pengenalan pengguna pada pertukaran cryptocurrency tidak menyumbang kepada aspek anonim dan desentralisasi yang menjadi ciri cryptocurrency. 

Kesimpulannya 

Proses KYC ialah keperluan yang dikawal selia secara global untuk penyedia perkhidmatan kewangan dan pertukaran mata wang kripto. Walaupun kawalan ini mempunyai kelemahannya, ia adalah penting dan bermanfaat untuk pengguna dan pertukaran kerana ia menyediakan keselamatan kepada semua pihak di platform. Tambahan pula, mereka menyumbang dengan ketara dalam memerangi pengubahan wang haram, penipuan dan jenayah lain. 


Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 Bonus Selamat Datang untuk membantu anda dengan perjalanan pelaburan anda apabila anda melengkapkan pengesahan 
Sekiranya anda pengguna sedia ada, sila lihat Huobi Dapatkan, di mana anda dapat memperoleh faedah dari cryptocurrency anda yang terbiar! 

ms_MY