Apa itu DeFi

DeFi adalah kependekan dari "Decentralized Finance" yang merupakan istilah yang digunakan untuk menggambarkan perkhidmatan kewangan atau aplikasi yang menggunakan teknologi blockchain untuk melaksanakan fungsi pelbagai komponen dalam sistem kewangan tradisional.

Objektif DeFi adalah untuk mendesentralisasi perkhidmatan kewangan. Desentralisasi terutamanya dimungkinkan melalui kontrak pintar, yang dipelopori oleh Rangkaian Ethereum. Desentralisasi ini akan menghasilkan perkhidmatan tidak dikawal oleh sumber tunggal, pusat. Ini sangat penting kerana dalam sistem terpusat, penjaga pintu seperti manusia dapat menyekat kawalan wang pengguna, mengehadkan transaksi, dan memutuskan siapa yang dapat menggunakan atau siapa yang tidak dapat menggunakan perkhidmatan tersebut.

Tetapi dengan DeFi, ada pengaruh manusia yang berkurang dan kontrak pintar digunakan sebagai alat utama untuk melakukan transaksi setelah syarat yang ditetapkan dipenuhi. Kontrak pintar juga mengurangkan kos membuat dan menegakkan kontrak dengan mengurangkan kos undang-undang, hampir menghilangkan pertikaian kontrak yang mahal, dan mengurangkan pergantungan pada kepercayaan dan muhibah sistemik untuk menjalin hubungan kontrak.

Dengan membina rangkaian dan sistem kontrak pintar, platform DeFi dapat menyediakan perkhidmatan asas bank, pertukaran, dan broker.

DeFi untuk Yang Tidak Dibank dan Yang Dibankrakan

Semasa cryptocurrency diperkenalkan, ia membolehkan pengguna memindahkan wang mereka kapan saja, di mana sahaja tanpa memerlukan pihak berkuasa pusat yang memberikan kelulusan. Ini membolehkan orang yang sebelumnya tidak memiliki akses ke sistem perbankan global untuk berinteraksi dengan rangkaian kewangan global.

Sebagai contoh, seorang seniman digital yang berbakat di sebuah perkampungan di Asia Tenggara yang terpencil kini dapat menjual seninya kepada pengumpul di seluruh dunia, sesuatu yang sebelumnya dia perlukan akaun bank dan pasport.

Walaupun ramai di antara kita mengambil perkhidmatan asas seperti pengenalan nasional dan akaun bank, Bank Dunia menganggarkan pada tahun 2017 bahawa ada 1.7 bilion orang yang tidak mempunyai akses ke akaun bank, dan itu 40% orang di negara berpendapatan rendah bahkan tidak mempunyai kad pengenalan negara. Kurangnya akses ke perbankan menjebak orang miskin dalam pusingan kemiskinan.

Pada masa lalu, institusi kewangan mengawasi transaksi atau kontrak yang berkaitan dengan pinjaman, insurans, meningkatkan modal, crowdfunding, pertaruhan, dan derivatif. Ini memberi institusi banyak kawalan terhadap siapa yang dapat membeli apa dan siapa yang tidak, dan kos penyediaan perkhidmatan ini bermaksud institusi kewangan hanya mempunyai insentif untuk melayani mereka yang mempunyai kekayaan yang cukup untuk membayar (secara langsung atau tidak langsung) untuk perkhidmatan tersebut.

Sebilangan besar projek DeFi berharap dapat mengurangkan secara signifikan jumlah orang yang tidak memiliki bank dan mengganggu kitaran kemiskinan. DeFi hampir menghilangkan kos pentadbiran untuk perkhidmatan perbankan, menghilangkan sebahagian besar risiko sistem berpusat rasuah, dan lebih mudah diakses walaupun di lokasi terpencil, kerana seseorang hanya memerlukan peranti yang disambungkan ke Internet.

Kewangan Tanpa Sempadan

Pada tahap lain, penyokong DeFi berharap untuk gangguan teknologi dan kewangan di mana seseorang individu dapat mengawal sepenuhnya aset mereka dan dapat menggunakan teknologi untuk berkolaborasi secara langsung dengan orang lain untuk menghasilkan kekayaan.

Bagi kebanyakan orang, terutama yang berada di negara kaya dengan ekonomi maju, inilah tarikan DeFi. Protokol DeFi telah menyediakan pelbagai kenderaan kewangan dan pasaran di mana pengguna adalah penjaga tunggal aset mereka pada bila-bila masa.

Ketika DeFi pertama kali diperkenalkan, itu digunakan untuk memungkinkan pengguna menyimpan, mengambil pinjaman dan berdagang. Seiring kemajuan teknologi, banyak aplikasi DeFi baru muncul dan menjadi sangat popular.

Salah satu contohnya ialah WBTC atau Bitcoin "Dibungkus". WBTC atau Bitcoin "Wrapped" membolehkan pengguna menggunakan BitCoin pada blockchain Ethereum. Pada masa lalu, pengguna harus menukar atau menukar BitCoin dengan Ethereum, untuk dapat menggunakan dana mereka di blockchain Ethereum. Dengan penyatuan WBTC, pengguna kini dapat menukar 1 BTC untuk 1WBTC untuk digunakan pada blockchain Ethereum.

Aplikasi DeFi juga memperkenalkan konsep pertanian hasil. Ini membolehkan peniaga yang berpengetahuan dan bersedia mengambil risiko untuk mencari peluang baru dan memperoleh pulangan yang lebih besar. Terdapat juga pertukaran terdesentralisasi (DEXes), perkhidmatan pinjaman seperti JAUH, dan derivatif - semua bentuk fungsi industri kewangan tradisional yang terdesentralisasi.

Wang Lego

Sekiranya anda membayangkan DeFi sebagai objek fizikal, fikirkannya sebagai Money Lego. Kekompakan DeFi membolehkan pengguna membina hampir semua bentuk instrumen kewangan yang mungkin. Suka Huobi Dapatkan, di mana anda boleh menyimpan wang kripto anda dan memperoleh sejumlah faedah berdasarkan deposit anda sebagai balasan.

Sebagai alternatif, periksa Huobi PrimePool di mana anda boleh mengunci BTC anda dan mendapatkan token DeFi lain dalam prosesnya.


Adakah kewangan terdesentralisasi masa depan? Daftar untuk akaun Huobi untuk melabur dalam Ethereum dan token lain daripada platform kontrak pintar. Pengguna baharu boleh memperoleh sehingga $300 ganjaran dengan Bonus Alu-aluan kami! Daftar akaun hari ini >> 

ms_MY