Apakah buku pesanan?

Buku pesanan ialah salah satu perkara pertama yang anda lihat pada Antara muka dagangan global Huobi. Buku pesanan ialah senarai automatik yang mengatur pesanan beli dan jual untuk aset tertentu berdasarkan tahap harga semasanya. Tujuan buku pesanan adalah untuk menunjukkan pesanan tetap aset dalam masa nyata dan oleh itu, memaparkan hubungan yang sentiasa berubah antara pembeli dan penjual.
Buku pesanan Global Huobi
Pesanan dalam buku pesanan dipisahkan kepada bida dan tanya, dan pesanan beli dan jual mengikut kesesuaian. Bida ialah harga yang sanggup dibayar oleh peniaga, dan permintaan ialah harga yang sanggup dijual oleh peniaga. Buku pasaran juga dikenali sebagai kedalaman pasaran.
Buku pesanan dan carta kedalaman pasaran membantu pedagang membuat keputusan perdagangan yang lebih termaklum. Ia digunakan untuk analisis teknikal, menentukan harga yang tepat untuk pesanan, dan mengesan ketidakseimbangan pesanan yang memberikan petunjuk tentang hala tuju aset dalam jangka pendek.
Dengan menyediakan maklumat dagangan yang berharga, buku pesanan juga meningkatkan ketelusan pasaran.

Apakah kandungan buku pesanan itu?

1. Di tengah-tengah buku pesanan, anda melihat harga semasa aset asas. Di atasnya, dalam warna merah, adalah harga jualan terkini, dan di bawah, dalam warna hijau, adalah harga belian terkini.
2. Lajur di sebelah kiri menunjukkan harga aset, lajur tengah jumlah aset yang ditawarkan atau dibida, dan lajur di sebelah kanan ialah penjumlahan semua aset daripada pesanan di atas, serta pesanan semasa.
Sebagai contoh, dalam imej di bawah, jika pelabur ingin membeli BTC pada 43551.52 USDT, dia perlu beratur untuk mendapatkannya kerana terdapat sejumlah 0.149083 BTC dalam baris gilir sebelum ia mencapai harga tersebut.
3. Anda juga boleh melihat peniaga yang telah berlaku pada masa lalu dengan mengklik pada [Perdagangan Pasaran].
4. Anda boleh melihat pesanan beli dan jual yang belum selesai pada pelbagai peringkat harga secara berasingan dengan mengklik simbol hijau dan merah di bahagian atas buku pesanan. Anda juga boleh melihat keseluruhan buku pesanan dengan mengklik 'Lagi'.

Kedalaman pasaran

Maklumat dalam buku pesanan adalah asas carta kedalaman pasaran. Ia menggambarkan maklumat ini dan menunjukkan bilangan aset asas yang menunggu untuk dibeli atau dijual. Ini memberi pelabur dan pedagang pandangan tentang prestasi pasaran pada bila-bila masa tertentu. Semakin besar kedalaman pasaran, semakin kecil kemungkinan pesanan besar akan memberi kesan kepada harga aset.
Apabila terdapat volum merah yang lebih tinggi pada carta kedalaman, ini menunjukkan bahawa tekanan jualan adalah tinggi dan aset pendasar mungkin memasuki fasa pembetulan. Sebaliknya, volum hijau yang lebih tinggi menunjukkan lebih banyak pesanan belian, yang memberikan harga lebih peluang untuk berkembang.
Harap maklum bahawa buku pesanan sentiasa berubah — perkara yang anda perhatikan semasa melihatnya sebentar lalu mungkin tidak lagi terpakai.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY