Apakah Airdrop?

Airdrop ialah apabila projek menghantar token terus ke alamat dompet, biasanya untuk tujuan pemasaran. Airdrops sering dimulakan untuk meningkatkan kesedaran tentang projek kripto permulaan dan mempromosikannya, walaupun ia boleh dilakukan atas pelbagai sebab lain. Token juga boleh ditawarkan kepada mereka yang mengambil bahagian dalam aktiviti ICO projek, atau yang membantu mempromosikan pelancaran token. Anggap ia sebagai skim ganjaran. 

Jika anda berada di tempat yang betul pada masa yang sesuai dan anda memerhatikan projek yang akan datang, anda boleh memperoleh banyak token secara hampir percuma. Artikel ini akan menerangkan maksud Airdrop, cara mendapat manfaat daripadanya dan cara mengelakkan penipuan yang berkaitan. 

Airdrop – sejarah ringkas 

 Airdrop pertama yang diketahui berlaku pada tahun 2014. Auroracoin (AUR) mahu mencipta mata wang digital baharu untuk Iceland berikutan kebankrapan negara semasa krisis kewangan 2008. Projek ini memperuntukkan 50% daripada semua Auroracoin kepada warga Iceland dan menurunkan AUR kepada mana-mana warganegara yang mendaftarkan alamat dompet. Walaupun projek itu akhirnya gagal mewujudkan mata wang digital negara dan runtuh, mekanisme airdrop yang dipeloporinya akan menjadi alat popular untuk pemasaran, desentralisasi dan penglibatan. 

Projek lain yang lebih berjaya mula menggabungkan mekanik airdrop ke dalam pelancaran mereka. Pada 2017, tapak web penjejakan airdrop yang pertama airdropalert.com telah dilancarkan, bersama-sama dengan banyak halaman media sosial. Malah pertukaran berpusat seperti Huobi membantu memudahkan airdrop token untuk projek baharu yang dilancarkan pada platform mereka. Projek telah bereksperimen dengan Airdrops sejak itu dan kami telah melihatnya berubah daripada pemberian token asas kepada kempen pemasaran strategik yang dibina dengan baik. 

Mengapa projek Airdrop crypto?

Projek boleh melakukan Airdrops dalam pelbagai cara dan dengan pelbagai objektif dalam fikiran. Satu sebab besar adalah untuk tujuan pemasaran. Apabila crypto diberikan secara percuma, ia menarik banyak perhatian dan lebih ramai orang mendengar tentang projek itu kerana pemberian itu.  

 Sebab kedua ialah untuk meningkatkan tahap penglibatan pengguna dengan projek. Projek ingin membuktikan kes penggunaannya dan membina pangkalan pengguna teras, dan mereka bersedia untuk memberi insentif dan memulakan aktiviti pada platform mereka dengan memberikan sebahagian daripada token mereka.  

 Sebab ketiga untuk menjatuhkan token adalah supaya pemilikan menjadi lebih demokrat dan terpencar. Jika sejumlah besar token projek dipegang oleh beberapa ikan paus, ia mempunyai kesan negatif pada volum dagangan token, dan ikan paus individu boleh mengayunkan harga secara liar dengan membeli dan menjual kuantiti yang banyak. Apabila pemilikan token tersebar, ia menjadi kurang terdedah kepada perubahan harga dan risiko yang berkaitan. Ini terutama berlaku untuk token tadbir urus kerana pemegang token adalah mereka yang mengundi tentang cara platform ditadbir. 

 Sebab keempat, bergantung pada undang-undang tempatan, ialah airdrop mungkin dilayan secara berbeza daripada jualan token dari perspektif undang-undang dan cukai. 

 Daripada hanya menjual token mereka secara terbuka atau melalui pusingan persendirian seperti Tawaran Syiling Permulaan (ICO), pengguna boleh menerima token hanya dengan melibatkan diri dengan projek pada peringkat awalnya. Tiada cara universal untuk projek melaksanakan Airdrop, dan projek boleh mencipta strategi Airdrop mereka sendiri. Sebagai contoh, projek boleh menetapkan keperluan khusus untuk memegang token tertentu atau mempunyai dompet aktif pada rangkaian mereka. Ia juga mungkin meminta tindakan seperti membuat urus niaga token, mempertaruhkannya, bermain permainan, mencipta token tidak boleh kulat (NFT), melakukan pencarian atau mempromosikan projek di media sosial.  

Jika anda mengikuti CT (Crypto Twitter) atau saluran perbincangan crypto lain, anda mungkin pernah mendengar tentang Airdrop Perkhidmatan Nama Ethereum baru-baru ini yang memperoleh pengguna berpuluh-puluh dan ratusan ribu, secara percuma. Perkhidmatan Nama Ethereum mengeluarkan NFT yang mewakili alamat Ethereum dan domain web untuk “web 3” – mungkin anda perasan pengakhiran “.eth” pada tapak web atau pemegang Twitter. Projek itu tidak mempunyai token pada masa itu dan oleh itu ia berkongsi Airdrop token ENS baharu dengan sesiapa sahaja yang membeli NFT mereka sebelum tarikh tertentu.  

Bagaimana untuk mendapatkan daripada Airdrops

Anda mungkin berfikir, "sila beritahu saya bagaimana saya boleh menjadi layak untuk salah satu daripada ini!" Tetapi, sekali lagi, memandangkan tiada satu cara untuk melakukan Airdrop, tiada pengumuman khusus yang boleh kami nasihatkan untuk anda perhatikan. Sesetengah projek membuat pengumuman besar tentang Airdrop mereka, dan anda akan melihatnya terpercik di tapak web rasmi dan halaman media sosial mereka. Walau bagaimanapun, kadangkala projek itu tidak memberitahu sesiapa pun tentang Airdrop yang akan datang dan hanya menghantar token kepada pengguna awal – orang yang menunjukkan kepercayaan awal terhadap projek itu dan menyumbang kepada komunitinya dari segi penglibatan.

Untuk memberi diri anda peluang terbaik untuk memperoleh daripada Airdrops, anda harus melibatkan diri dalam ekosistem, seperti Metaverse atau Ethereum Rollups, dan mula meneroka rangkaian "tanpa token" - mencipta dompet, membuat transaksi dan bermain permainan. Semakin aktif anda dalam komuniti web berkaitan kripto, semakin besar kemungkinan anda mendengar tentang Airdrops yang akan datang. Sistem Airdrop lazimnya berfungsi atas dasar 'siapa cepat dilayan' – ia bukan tentang siapa yang paling bijak atau paling kaya, tetapi lebih kepada siapa yang bersedia, menunggu dan sudah terlibat dalam projek sebelum pelancaran token rasminya.

Bagaimana untuk mengelakkan penipuan Airdrop 

 Seperti semua perkara, adalah penting untuk berhati-hati dan mengetahui sebarang aktiviti penipuan. Undang-undang semula jadi ialah tempat dengan "wang mudah" sering menarik perhatian penipu. Peraturan nombor satu; JANGAN sesekali berkongsi kunci peribadi anda. Tiada sebab yang baik untuk sesiapa meminta kunci anda dan ini akan membolehkan penipu mencuri token anda daripada dompet anda. Kedua, jika projek meminta anda menghantar token kepada mereka untuk mengambil bahagian, itu mungkin bukan petanda yang baik. Jika anda memutuskan anda masih mahu mengambil bahagian, pastikan anda membuat kajian yang teliti terlebih dahulu. Akhir sekali, jauhi laman web penipuan.  

Satu kaedah penipuan yang popular adalah untuk mendapatkan akses kepada token anda dengan menghantar token palsu kepada anda. Sangat mudah untuk mencipta token dan kemudian menghantar token ke dalam dompet rawak. Seorang pengguna secara tiba-tiba dan tanpa diduga akan menerima token misteri. Apabila mereka mula menyiasat token misteri ini, anda diarahkan ke saluran atau tapak web yang memalsukan maklumat peribadi anda dengan tujuan untuk mendapatkan pertukaran crypto dan kata laluan bank anda. Berkaitan dengan maklumat peribadi, jika anda telah menjadi sebahagian daripada ekosistem kripto untuk jumlah yang besar maka adalah penting untuk melakukan 'pembersihan' dari semasa ke semasa. Pergi melalui semua tapak yang telah anda sambungkan dengan dompet peribadi anda dan alih keluar mana-mana yang anda tidak perlukan lagi. Tapak yang kurang aktif (yang mungkin anda terlupa) mempunyai risiko yang lebih besar untuk digodam.  

Terlalu baik untuk menjadi kenyataan?

Ingat bahawa projek tidak melakukan Airdrops kerana kemurahan hati murni atau untuk tujuan amal –walaupun sesetengahnya lebih mendekati sebab ini daripada yang lain. Kemungkinan besar, Airdrops berlaku kerana ia merupakan alat pemasaran yang baik untuk meningkatkan kesedaran tentang token tertentu. Ia juga mungkin pilihan terbaik untuk berkongsi token dari sudut undang-undang. Selain itu, ia mengedarkan token kepada ramai pengguna, mendemokrasikan sistem dan mengurangkan kuasa pemegang token ikan paus. Ini boleh terbukti berkesan dan perlu untuk reputasi keseluruhan projek.

Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 bernilai sebagai 'Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan dan mula memperoleh faedah pada mata wang kripto terbiar anda. 

ms_MY