Apakah kertas putih?

Kertas putih ialah dokumen rasmi yang dikeluarkan oleh projek crypto. Ia menerangkan butiran tujuan, rancangan, objektif dan teknologi projek. Ia boleh mengandungi sebarang maklumat yang difikirkan perlu oleh projek, tetapi pada dasarnya, ia memperincikan masalah tertentu dan menjelaskan cara projek merancang untuk menyelesaikannya. Kertas putih boleh memberitahu kami mengapa projek itu memerlukan rantaian blok di tempat pertama, mengapa ia mempunyai token dan cara token ini digunakan untuk menyelesaikan masalah kehidupan sebenar. Ia juga boleh membentangkan kaedah pemasaran, pelan hala tuju dan maklumat tentang ahli pasukan, tetapi seperti yang dinyatakan, terpulang kepada setiap projek untuk menentukan jumlah maklumat yang diberikan.

Cara menggunakan kertas putih

Menganalisis kertas putih projek dengan teliti harus menjadi sebahagian daripada penyelidikan anda semasa membuat keputusan token apa untuk melabur. Ia sesuatu yang boleh membezakan anda daripada pelabur crypto lain. Sebagai percubaan, lawati Youtube dan lihat lakaran kecil video crypto yang paling popular. Anda akan melihat bahawa kebanyakan orang tidak berminat dengan analisis asas – mereka mahukan sasaran harga dan mereka mahukannya pantas. Mengambil sedikit masa untuk membaca kertas putih meletakkan anda di hadapan mereka yang mendasarkan keputusan pelaburan mereka pada gembar-gembur sahaja. Ia juga akan membantu anda mencari pemenang lama, mengesan penipuan dan mengetahui lebih lanjut tentang teknologi blockchain. 

Tiada cara rasmi untuk menghasilkan kertas putih – tiada peraturan mahupun undang-undang. Dokumen itu boleh menjadi sangat visual dan menyenangkan dari segi estetika kertas putih Enjin, atau ia boleh ditulis dalam warna hitam dan putih biasa. Sesetengah ditulis seperti cerita, manakala yang lain, suka Bitcoin sebagai contoh, agak formal. Tujuan kertas putih juga boleh berbeza dari projek ke projek. Di mana sesetengah memilih untuk lebih memfokuskan pada aspek teknologi, yang lain menggunakannya terutamanya untuk tujuan pemasaran – untuk mendapatkan pengguna baharu.  

Kertas putih biasanya diterbitkan di tapak web projek, dan sering disiarkan di forum internet sebelum pelancaran rasmi. Atas sebab ini, adalah penting untuk diingat bahawa sesiapa sahaja di internet boleh menulisnya. Memandangkan mereka tidak selalu memerlukan produk yang berfungsi, tapak web atau nama sebenar pembangun (Cth. Bitcoin dicipta oleh tanpa nama yang dipanggil Satoshi Nakamoto), anda perlu berhati-hati sebelum mempercayai maklumat tersebut. Untuk membuktikan ia tidak ditulis oleh remaja rawak di bilik asrama, tanya diri anda soalan berikut untuk memastikan kesahihan projek dan menghapuskan sebarang risiko ditipu. 

Adakah saya faham apa yang projek itu lakukan? 

Telah dikatakan bahawa anda hanya memahami sepenuhnya sesuatu apabila anda boleh menerangkannya kepada kanak-kanak berumur tujuh tahun. Seperti yang mungkin anda duga, perbendaharaan kata yang berkaitan dengan mata wang kripto dan rantaian blok boleh menjadi rumit. Oleh itu, jika projek itu menyampaikan idea mereka dengan jelas, kemungkinan besar mereka tahu apa yang mereka lakukan. Sebaliknya, jika anda bergelut untuk memahami walaupun asas tentang perkara yang dilakukan oleh projek, ini boleh bermakna satu daripada dua perkara – sama ada anda mempunyai kekurangan pengetahuan dalam bidang tertentu itu, atau projek itu sendiri telah hilang hala tuju. 

Bagaimanakah projek itu akan mencapai semua yang dijanjikan?

Mari kita anggap bahawa projek itu ingin membuat sistem pembayaran yang lebih pantas, lebih berskala dan lebih peribadi. Anda perlu mencari sesuatu yang membuktikan projek ini tahu cara mencapai matlamatnya, dan juga sama ada ia mempunyai teknologi sebenar untuk menyandarkan ideanya. Projek yang kukuh akan menerangkan dengan jelas cara tokenomik khasnya, penyelidikan, bahasa pengekodan, pasukan pembangun atau pilihan pasaran membantunya untuk berkembang, membangun dan akhirnya berjaya.  

 Satu perkara untuk mengatakan 'apa yang mungkin' tetapi satu lagi untuk menerangkan 'bagaimana ia mungkin'. Jika kertas putih menjawab soalan 'bagaimana' maka ia berkemungkinan memberikan pelabur berpotensi rasa kepercayaan dan keyakinan dalam projek itu. 

Adakah terdapat keperluan untuk projek ini? 

Kertas putih biasanya menunjukkan siapa pengguna akhir produk mereka. Ia membolehkan anda membuat perbandingan dan mengetahui sama ada penyelesaian mereka lebih baik daripada mana-mana yang telah wujud di pasaran yang lebih tradisional atau projek blockchain lain.

Kedua, jika idea projek itu kelihatan seperti asli, anda masih boleh mempertimbangkan sebab mengapa ia belum wujud – tidak semuanya perlu didesentralisasi dan berdasarkan reka bentuk token. Mungkin tidak perlu menyelesaikan masalah ini. Sebaliknya, ia boleh menjadi projek terobosan yang bakal melanda dunia. 

Akhir sekali, adalah wajar menilai betapa besar masalah sebenarnya, untuk memahami betapa bernilainya projek itu. Sebagai contoh, Bitcoin berusaha untuk menjadi sistem tunai elektronik peer-to-peer yang menyelesaikan isu yang dialami dalam perbankan tradisional. Tidak dinafikan, ini adalah masalah besar untuk diselesaikan, dan jika tercapai, projek itu akan menjadi sangat berharga. Bolehkah kita membuat kes yang sama untuk kedai buku token? - mungkin tidak. 

Kesimpulan 

Tidak ada cara universal untuk menulis kertas putih. Begitu juga, tiada manual langkah demi langkah untuk menganalisisnya. Oleh itu, ia datang kepada bertanya soalan yang betul dan mempercayai intuisi anda yang membolehkan anda membuat keputusan termaklum. Sebelum melakukan penyelidikan kertas putih alt-coin, pastikan anda membacanya Bitcoin'sdan Ethereumkertas putih untuk membiasakan diri dengan susun atur dan butirannya. 

Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 bernilai sebagai 'Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan dan mula memperoleh faedah pada mata wang kripto terbiar anda. 

 

ms_MY