Apa itu Stablecoin?

USDT, USDC, HUSD dan GUSD semuanya mempunyai persamaan. Mereka adalah kelas aset kripto yang disebut Stablecoins. 

Stablecoin ialah token yang cuba memberikan kestabilan harga dan meningkatkan penggunaan mata wang kripto dengan mengurangkan sifat spekulatif mata wang kripto dan biasanya disokong oleh Aset Rizab atau kelas aset tradisional seperti Emas. Mereka juga berfungsi sebagai titik rujukan untuk harga dan merupakan pasangan mata wang kripto yang popular untuk pedagang masuk dan keluar dari perdagangan. 

Stablecoin Yang Terutama 

Tether (USDT) adalah stablecoin pertama yang disenaraikan di bursa crypto pada tahun 2014. Dilancarkan oleh Kumpulan Terhad Tether, Tether menghubungkan nilainya ke Dolar AS dan menjaga kestabilan token dengan memiliki satu Dolar AS untuk setiap USDT yang dikeluarkan. 

Ini bermaksud bahawa untuk setiap 1 USDT yang ada di pasaran, Tether Limited memiliki aset 1 USD untuk memastikan nilai Tether tidak berada di bawah nisbah 1: 1 yang dimiliki USDT dengan Dolar AS 

Stablecoin Yang Terutama, Tether | www.pixabay.com

Kepentingan Stablecoins 

USDT mungkin merupakan stablecoin yang paling popular di ruang crypto. Ini membantu peniaga untuk mengambil keuntungan dari perdagangan mereka dan menyimpannya di 'safe haven' sehingga mereka ingin membeli token lain.  

Contohnya, jika peniaga membeli ETH pada harga $1,000, dan harganya naik ke $1,500. Pedagang mempunyai 2 pilihan: 

  1. Jual ETH untuk token lain. Bergantung pada turun naik token yang dijualnya ETH, dia mungkin akan kehilangan keuntungan atau mendapat lebih banyak keuntungan. 
  1. Jual ETH dengan harga USDT dan selamatkan keuntungan $500.  

Dengan menggunakan pilihan 2, peniaga boleh menukar 1 ETHnya menjadi 1,500 USDT yang kemudian dia dapat membeli token lain dengan atau bahkan mengeluarkan wang dalam mata wang fiat. 

Tempat Selamat 

Memiliki stablecoin bukan sahaja memberi keuntungan kepada peniaga tetapi juga membantu orang yang tidak bank. Tidak seperti bank, pertukaran kripto dan dompet tidak mempunyai keperluan baki minimum dan biasanya tidak mengecualikan orang yang mempunyai sejarah kewangan yang sukar. Ini bermaksud bahawa orang yang kekurangan wang tunai atau dalam keadaan kewangan yang sukar masih dapat mengakses aliran pendapatan pasif dengan apa sahaja aset yang mereka miliki pada masa ini. 

Stablecoins adalah aset yang ideal untuk tujuan ini. Sekiranya anda menyimpan sebahagian besar simpanan anda dalam Bitcoin, turun naik harga dapat menimbulkan banyak ketidakpastian, dan orang miskin mungkin tidak mempunyai kemewahan untuk menunggu kenaikan harga kerana mereka mungkin perlu menggunakan simpanan mereka untuk keadaan darurat.  

Mempunyai pilihan untuk menyimpan kripto anda sebagai Stablecoins memberi anda pilihan untuk memperoleh faedah dengan akaun simpanan kripto seperti Huobi Dapatkan, membolehkan anda memperoleh pendapatan secara pasif, seperti bank tradisional tetapi dengan faedah yang lebih tinggi.  

Jenis Cryptocurrency yang berbeza

Menjaga Stablecoins stabil 

Terdapat tiga jenis mekanisme kestabilan yang digunakan untuk memberikan kestabilan untuk Stablecoins.  

  1. Fiat / Komoditi dijamin 
  1. Crypto dijamin 
  1. Tidak dijamin (Seigniorage / Algorithmic style) 

Fiat / Komoditi yang dijamin Stablecoins disokong oleh aset luar rantai seperti fiat atau komoditi seperti emas fizikal atau perak oleh badan berpusat. Cagaran biasanya terletak dengan bank atau penjaga di peti deposit keselamatan atau akaun bank. Stablecoins dicipta atau dicetak semasa cagaran dihantar ke pihak yang berpusat, dan dimusnahkan atau dibakar ketika jaminan dikembalikan kepada seseorang yang menebus stablecoin mereka dari pihak berkuasa terpusat.  

Memiliki cagaran di luar rantai bermaksud bahawa terdapat audit berkala yang diperlukan untuk menunjukkan kepada pemegang token bahawa jaminan itu nyata. 

Beberapa contoh Stablecoins ini adalah Tether (USDT), PAXOS dan BUSD. 

Stabilcoin yang dijamin dengan kripto disokong oleh aset dalam rantai. Cagaran dipegang oleh kontrak pintar dan terdesentralisasi secara semula jadi. Ini membolehkan pengguna mengaudit kod dan melihat jumlah cagaran yang dipegang. Pengguna juga dapat mengunci cryptocurrency mereka sebagai cagaran untuk meminjam Stablecoins ini. Oleh kerana cagaran crypto bersifat tidak menentu, penawaran stablecoin tidak semestinya sesuai dengan permintaan. 

Contoh Stablecoins crypto-collateralized adalah DAI dan MakerDAO. 

Stablecoins yang tidak dijamin, juga dikenali sebagai seigniorage Stablecoins, adalah token yang dikeluarkan dan disatukan ke harga aset lain oleh fiat. Harga stablecoin kemudian dikendalikan oleh algoritma penawaran dan permintaan yang menentukan berapa banyak stablecoin yang akan dicetak atau dibakar untuk mengekalkan harga yang stabil, yang dalam banyak hal serupa dengan apa yang dilakukan oleh bank pusat untuk menguruskan nilai mereka mata wang. 

Stablecoins yang tidak dijamin merangkumi Carbon dan Dasar yang tidak berfungsi sekarang. 

Sekiranya anda ingin mendapatkan beberapa cryptocurrency, Stablecoins boleh menjadi cara untuk memulakan. Huobi Dapatkan membolehkan anda memperoleh faedah sehingga 6% di Stablecoins anda yang tidak berfungsi dan sehingga 20% pada cryptocurrency lain. 

Strategi untuk Duit Stabil 

Salah satu strategi yang dilakukan oleh pelabur dan pedagang adalah mengekalkan keuntungan crypto mereka di Stablecoins. Dengan berbuat demikian, mereka membiarkan keuntungan mereka 'naik bebas' ke atas dengan memperoleh faedah sambil melindungi modal mereka dan membolehkan mereka melabur semula modal itu ke token lain atau membeli lebih banyak cryptocurrency apabila peluang membeli muncul. 


Adakah teknologi blockchain masa depan kewangan?Register untuk akaun Huobiuntuk melabur dalam Bitcoin dan lain-lainr mata wang kripto. Pengguna baharu boleh memperoleh sehingga $300 ganjaran dengan Bonus Alu-aluan kami!Daftar akaun hari ini >> 

ms_MY