Modal pasaran: Apakah itu dan bagaimana ia berguna?

Permodalan pasaran — atau singkatannya topi pasaran — ialah jumlah nilai pasaran bagi bekalan edaran token. Anda boleh mengira had pasaran token dengan mendarabkannya bekalan edaran mengikut harga token tunggal.
 
Katakan terdapat projek dengan 10,000 token dan pada masa ini, harga setiap token ialah 10 USD. Dengan mendarab 10,000 dengan 10, anda mendapat had pasaran sebanyak 100,000 USD. Ambil perhatian bahawa bekalan beredar projek crypto sentiasa berubah — mereka boleh mencipta token baharu dengan melombong, dan memusnahkan token dengan membakar. Oleh itu, kedua-dua bekalan edaran dan harga token mempengaruhi had pasaran.

Kategori topi pasaran

Anda boleh membandingkan had pasaran pelbagai token untuk membuat keputusan pelaburan yang lebih termaklum. Bergantung pada had pasaran mereka, token tergolong dalam salah satu daripada tiga kategori:
 
Token bermodal besar: Token ini mempunyai had pasaran lebih daripada 10 bilion USD, dan boleh didapati di kebanyakan bursa. Mereka juga mempunyai banyak kecairan, yang bermaksud tiada kegelinciran dan risiko yang lebih rendah.
 
Token pertengahan cap: Token ini mempunyai had pasaran 1 bilion hingga 10 bilion USD. Ini adalah token dengan banyak potensi peningkatan tetapi yang juga menimbulkan risiko yang lebih tinggi. Token pertengahan cap boleh menjadi pelaburan yang baik tetapi mereka memerlukan lebih banyak penyelidikan sebelum melabur dalam mereka.
 
Token bermodal kecil: Token ini mempunyai had pasaran di bawah 1 bilion USD. Mereka mengalami kerugian paling ketara apabila pasaran menghadapi sebarang berita negatif. Untuk membeli dan menjualnya, anda mungkin perlu pergi ke bursa terdesentralisasi.
 
Peraturan praktikal yang baik ialah token bermodal besar lebih berkemungkinan menjadi pilihan pelaburan yang stabil. Walaupun token bermodal kecil boleh melihat keuntungan lebih daripada seratus kali ganda, token itu juga boleh kehilangan semua nilainya dengan cepat.
 
Kemeruapan token terbesar seperti Bitcoin dan Ethereum boleh menjadi ketara, tetapi ia juga berkemungkinan besar untuk meningkatkan harga dari semasa ke semasa. Token dengan had pasaran yang lebih besar biasanya mempunyai produk yang terbukti berkesan, komuniti yang setia dan asas-asas lain yang menjadikan mereka kurang terdedah kepada kemalangan mutlak.
 

Membandingkan had pasaran token yang berbeza

 
Kesilapan pelaburan kripto yang paling biasa dilakukan oleh pemula ialah melihat hanya pada harga token. Sebagai contoh, mereka mungkin berfikir, “Harga XRP kini berada di bawah $1. Mungkin harga akan naik melebihi BTC tidak lama lagi.” Masalah dengan pemikiran seperti ini ialah ia gagal mengambil kira had pasaran token.
Bitcoin (BTC) (tangkapan skrin daripada CoinGecko)
XRP (XRP) (tangkapan skrin daripada CoinGecko)
Permodalan pasaran memberitahu kami tentang potensi pertumbuhan token. Seperti yang ditunjukkan oleh imej di atas, bekalan beredar XRP melebihi 2,500 kali ganda daripada Bitcoin. Oleh itu, setiap token mewakili bahagian yang lebih kecil daripada keseluruhan bekalan, itulah sebabnya lebih sukar untuk XRP untuk meningkat dengan ketara dalam nilai berbanding Bitcoin.
 
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!

ms_MY