Apa itu blockchain?

Blockchain, secara ringkasnya, adalah pangkalan data. Ia berbeza dengan kebanyakan jenis pangkalan data lain dalam beberapa cara: 

  • Semua data pada blockchain direka untuk diakses secara terbuka 
  • Data disimpan dalam blok yang dihubungkan bersama dalam rantai (maka namanya) 
  • Data ditambahkan dan disahkan melalui sistem terdesentralisasi atau diedarkan 
  • Setiap penambahan pada catatan tidak berubah (tidak boleh "dibatalkan", tetapi transaksi yang berlawanan dapat dilakukan) 
  • Sistem ini berdasarkan pada pengaturcaraan yang ditetapkan, dan dilindungi oleh enkripsi (hash) 

Ini menghasilkan jenis pangkalan data yang unik yang mempunyai ciri-ciri berikut: 

  • Ketelusan yang tinggi 
  • Sangat selamat 
  • Dapat dikesan 
  • Pembetulan diri 
  • Secara amnya lebih cekap daripada kaedah penyimpanan rekod yang lain 
Bitcoin sebagai contoh blockchain cryptocurrency 

Blockchain pertama yang dikenali adalah blockchain Bitcoin. Satoshi Nakamoto berkonsepkan ini dalam Kertas putih 2008 dan melancarkan blockchain Bitcoin pada tahun 2009. Blockchain Bitcoin direka untuk menjadi cryptocurrency: ia menggunakan teknologi blockchain untuk mentadbir dan merekodkan siapa yang menyimpan berapa banyak mata wang digital Bitcoin.

Sebelum Bitcoin, catatan (digital atau sebaliknya) siapa yang menyimpan berapa banyak mata wang ditadbir secara terpusat. Itu bermaksud bahawa biasanya satu entiti, biasanya pemerintah atau bank, memiliki hak dan tanggungjawab terakhir untuk menyimpan pangkalan data mengenai siapa yang memiliki berapa banyak mata wang.

Tanpa terlalu teknikal, rangkaian Bitcoin terdiri daripada tulang belakang ribuan komputer yang disebut nod penuh. Setiap komputer ini menjalankan salinan perisian untuk rangkaian Bitcoin dan menyimpan salinan keseluruhan blockchain Bitcoin. Mereka juga boleh Bitcoin saya dan bertindak sebagai dompet untuk Bitcoin. Jenis nod lain ada, seperti nod siaran (sering disebut sebagai dompet ringan). Node ini hanya membantu menyebarkan maklumat ke seluruh rangkaian atau memulakan permintaan transaksi, seperti aplikasi dompet di telefon pintar anda.

Ketika transaksi dimulakan, permintaan dikirim ke seluruh jaringan Bitcoin untuk memberikan solusi untuk teka-teki kriptografi, yang disebut a hash. Jawapan hash untuk setiap transaksi yang diberikan dibina dari jawapan kepada transaksi yang berlaku sebelum itu. Dalam sistem bukti kerja Bitcoin, sebarang nod di rangkaian boleh mencuba mencari hash dalam proses yang dikenali sebagai perlombongan, dan siapa sahaja yang menyelesaikannya terlebih dahulu menyiarkan penyelesaian ke seluruh rangkaian untuk pengesahan. Setiap simpul rangkaian kemudian memeriksa jawapannya dan jika jawapannya diterima sebagai sah, transaksi tersebut akan ditambahkan ke rekod blockchain pada setiap simpul dan transaksi seterusnya kemudian akan diproses dengan cara yang sama.

Hasil dari proses ini adalah pangkalan data yang telus, selamat, dapat dikesan, diperbetulkan sendiri dan cekap. Dan cryptocurrency yang berharga.


Daftar untuk akaun perdagangan Huobi untuk mengetahui apa maksudnya membeli, berdagang dan memperoleh Bitcoin. Pengguna baru boleh mendapat hadiah bernilai $170 dengan Bonus Selamat Datang kami! Daftar akaun hari ini >> 

ms_MY