Apakah maksud 'dApp' dan apakah sebenarnya?

Anda mungkin pernah mendengar istilah 'dApp' dilemparkan dalam ruang crypto, tetapi apakah maksudnya dan bagaimana ia berfungsi?
Perkataan 'dApp' ialah kependekan dari 'decentralized application'. Aplikasi atau program terdesentralisasi wujud dan dijalankan pada rantaian blok atau pada rangkaian komputer peer-to-peer (P2P) dan bukannya satu komputer. Ini bermakna aplikasi atau program tidak dikawal oleh satu pihak berkuasa; sebaliknya, kawalan dikongsi oleh berbilang pengguna.
dApps selalunya dibina pada rangkaian Ethereum, kerana ia adalah blok blok pertama yang menggunakan kontrak pintar, yang membentuk tulang belakang program ini. Sama seperti anda mempunyai apl yang berbeza pada telefon anda, terdapat dApp yang berbeza dengan pelbagai tujuan seperti permainan, kewangan dan juga media sosial.
Contoh aplikasi standard ialah Facebook, dengan pengguna pada satu sisi persamaan memberikan maklumat kepada komputer berpusat — dalam kes ini, Meta Inc. Ini bermakna Meta Inc mengawal algoritma, serta siapa yang boleh mengakses apl dan sumbernya kod.
Sebaliknya, dApp adalah sumber terbuka, yang bermaksud kod sumber tersedia secara percuma untuk digunakan oleh pembangun dApp lain.
CryptoKitties: dApp pertama di Ethereum untuk menarik perhatian pengguna.

Kelebihan dApps

Kerana sifat terpencar dApps, mereka tidak dikawal oleh satu pihak berkuasa. Jika anda mendaftar untuk akaun Facebook, anda akan dikehendaki menyerahkan maklumat seperti umur, jantina, lokasi dan alamat e-mel anda.
Walau bagaimanapun, apabila menggunakan dApp, anda hanya perlukan alamat dompet untuk mula menggunakan dApp. Anda perlu menyerahkan sebarang maklumat peribadi.
Dan kerana dApps berjalan pada rangkaian komputer P2P, tiada satu pun titik kegagalan. Ini memastikan tiada gangguan atau masa henti semasa menggunakan aplikasi ini.

Kelemahan dApps

Walau bagaimanapun, terdapat juga keburukan menggunakan dApps. Memandangkan kod tersebut adalah sumber terbuka, pelakon yang tidak baik boleh dan akan meneliti kod mencari celah untuk mengeksploitasi apl ini. Oleh itu, adalah baik untuk memastikan kripto anda selamat dengan memastikan dompet anda disambungkan hanya kepada dApps yang anda percayai.
Memandangkan dApps sentiasa menjalani pembangunan, antara muka pengguna mungkin tidak konsisten seperti apl standard, di mana terdapat banyak pembangun bekerjasama untuk memastikan tiada ralat dalam kod. dApps sebagai sumber terbuka juga bermakna bahawa pembangun lain sering mencipta konsep baharu dApps semasa, dengan harapan untuk menghasilkan dApps yang lebih baharu dan lebih baik.
Akhir sekali, dApps masih dalam fasa percubaan, yang bermaksud terdapat masalah dan isu yang tidak diduga yang mungkin timbul. Ini mengingatkan persoalan kebolehskalaan. Sekiranya dApps menerima lonjakan pengguna, adakah sistem back-end bersedia untuk mengendalikan beban pengguna yang banyak berinteraksi dengan dApp? Atau adakah ia akan menyebabkan kesesakan rangkaian yang akan menjejaskan pengalaman pengguna?
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai 'Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY