Apa itu Kontrak Pintar?

Apakah kontrak pintar? Kontrak pintar adalah kontrak yang boleh dilaksanakan sendiri atau set arahan yang ditulis dalam kod untuk memudahkan transaksi antara dua pihak (biasanya pembeli dan penjual).

Nick Szabo, seorang saintis komputer, sarjana undang-undang, dan kriptografer mengusulkan idea kontrak pintar pada tahun 1994. Menurut definisinya, kontrak pintar adalah protokol transaksi berkomputer yang melaksanakan syarat-syarat kontrak. Secara khusus, dia juga mencadangkan pelaksanaan kontrak untuk aset seperti derivatif dan bon. Konsep Szabo menjadi kenyataan ketika Ethereum dilancarkan pada 30 Julai 2015, yang membolehkan sesiapa sahaja menulis kontrak sebagai kod dan menyimpannya di blockchain.

Menggunakan Kontrak Pintar di Blockchain

Kerana kontrak pintar dikodkan, automatik, dan terdesentralisasi, ini membolehkan transaksi berjalan lebih cepat, lebih murah dan yang paling penting dengan ralat dan kadar lalai yang rendah berbanding dengan kontrak yang ditadbir oleh manusia.

Kontrak pintar menggunakan blockchain untuk menyimpan kod dalam pangkalan data. Sekiranya syarat dalam kod tersebut dipenuhi, kontrak pintar kemudian akan melaksanakan arahan yang dikodkan ke dalamnya. Sebagai contoh, anda boleh menulis kontrak pintar yang akan menghantar 100 USDT secara automatik dari Wallet A ke Wallet B jika NFT C dihantar ke Wallet D dengan menulis sekeping kod seperti "JIKA mengandungi … KEMUDIAN memindahkan <100USDT> dari ke ”.

Ciri-ciri Kontrak Pintar

Tujuan Kontrak Pintar adalah untuk mengurangkan kos overhead, mengesahkan transaksi dan melaksanakan transaksi tanpa memerlukan pihak ketiga. Kontrak Pintar biasanya mempunyai beberapa ciri:

  • Melaksanakan Sendiri apabila syarat atau keperluan kontrak dipenuhi;
  • Tamper-Proof kerana tidak ada yang dapat mengubah apa yang telah diprogramkan pada blockchain;
  • Menguatkan Diri kerana mereka autonomi dan automatik.

Kontrak Pintar dalam Kehidupan Kita

Contoh ringkas "kontrak pintar" ialah mesin layan diri. Apabila anda memasukkan wang ke dalam mesin dan menekan butang untuk minuman, anda akan menerima minuman tersebut dan jika ada perubahan, ia akan dikeluarkan secara automatik kepada anda. Ini menunjukkan bahawa "kontrak" penjual minuman ini adalah penegakan diri kerana apabila anda memasukkan wang anda, minuman tersebut akan membagikan minuman untuk anda tanpa campur tangan manusia lebih lanjut.

Selain itu, anda juga boleh memilih minuman yang anda mahukan dan jika anda membayar jumlah yang tepat, anda akan menerima minuman yang betul. Ini semua diprogramkan ke papan litar bercetak - kod dalam bentuk perkakasan. Kod dan kontrak dilaksanakan oleh alat mekanikal di mesin.

Bandingkan contoh ini dengan membeli minuman dari kedai serbaneka. Mungkin ada kemungkinan anda mendapat perubahan yang salah, atau juruwang memasukkan item yang salah yang boleh menyebabkan masalah inventori. Atau mungkin juruwang sedang cuti rehat atau sakit, yang secara serius akan menghalang kemampuan anda untuk menyelesaikan transaksi.

Mesin layan diri telah merevolusikan peruncitan dan pengedaran, dan telah menjadi industri dengan sendirinya. Semasa mesin layan diri pertama kali diperkenalkan, mesin itu semata-mata mekanikal dan bekerja dengan mengukur berat duit syiling secara mekanikal. Kemudian pada zaman komputer, papan litar bercetak menjadi kebiasaan. Blockchain sedang membina generasi berikutnya "mesin layan diri".

Kelebihan Kontrak Pintar

Kerana kontrak pintar menghilangkan penglibatan 3rd pihak, ini akhirnya mewujudkan persekitaran di mana dua entiti dapat melakukan sebarang perjanjian seperti pertukaran wang, harta benda, saham atau perkara lain dengan nilai berdasarkan peraturan atau kod yang ditulis dalam kontrak pintar itu sendiri.

Dan kerana terma dan syarat kontrak pintar telus, dapat dilihat dan dapat diakses oleh pihak yang dipercayai, ia akan mencegah pertikaian setelah kontrak tersebut ditulis dalam kod.

Industri yang mendapat manfaat daripada Kontrak Pintar

Potensi penggunaan Kontrak Pintar dapat dimanfaatkan di beberapa industri.

Manfaat yang paling jelas adalah dalam industri kewangan. Transaksi kewangan sudah menggunakan kontrak manual untuk mengatur pinjaman, harga, pertukaran, dan pembayaran. Sebilangan besar produk kewangan berdasarkan kontrak semula jadi, seperti niaga hadapan, pertukaran, opsyen, dan kontrak untuk perbezaan. Menghilangkan keperluan manusia untuk menekan butang atau melakukan proses pentadbiran dan mekanikal lain akan mengurangkan kos dan kesalahan, dan kemungkinan kegagalan atau penipuan hampir dapat dihapuskan jika kodnya ditulis dengan baik.

Dalam industri penjagaan kesihatan, kontrak pintar dapat membolehkan pesakit membolehkan pengasuh mendapatkan akses ke Rekod Kesihatan Elektronik (eHR) mereka. Rekod kesihatan elektronik lebih mudah diakses berbanding dengan kaedah tradisional untuk menyimpan salinan yang disokong kertas tetapi kelemahan rekod elektronik adalah keselamatan. Tetapi dengan eHR, pemberi perawatan dapat mengakses informasi pesakit setelah akses diberikan oleh pasien, dan privasi pesakit dilindungi oleh teknologi blockchain.

Kontrak Pintar juga boleh digunakan dalam logistik dan juga perdagangan. Apabila penghantaran atau barang tiba di destinasi, kontrak pintar dapat ditetapkan untuk melepaskan invois, pesanan penghantaran dan menguruskan kelulusan setelah semua tandatangan dikumpulkan.

Masa Depan Kontrak Pintar

Ketika teknologi blockchain terus berkembang, penggunaan kontrak pintar yang semakin meningkat juga akan mengubah cara kita menjalankan perniagaan atau berurusan antara pihak. Kontrak pintar menjadi asas untuk DeFi, atau kewangan terdesentralisasi, yang merupakan penyediaan perkhidmatan kewangan tanpa memerlukan pihak yang berpusat.

Sebagai platform kontrak pintar seperti Ethereum terus menambah kemampuan teknologi blockchain, kita akan melihat kontrak pintar mengisi peranan yang pernah dilakukan oleh peguam dan pekerja pentadbiran. Dan kerana lebih banyak perkara dalam kehidupan kita mengambil bentuk digital (wang digital, penandaan digital, aset digital, NFT, identiti digital), kontrak pintar akan mempunyai bidang aplikasi yang terus berkembang.


Adakah kewangan terdesentralisasi masa depan? Daftar untuk akaun Huobi untuk melabur dalam Ethereum dan token lain daripada platform kontrak pintar. Pengguna baharu boleh memperoleh sehingga $300 ganjaran dengan Bonus Alu-aluan kami! Daftar akaun hari ini >> 

ms_MY