Memahami Berbagai Jenis Pesanan

Memahami pelbagai jenis pesanan di pasaran perdagangan spot Huobi adalah langkah pertama untuk menjadi peniaga yang berjaya. Pesanan adalah alat pedagang. Mungkin tidak perlu menggunakan semuanya, tetapi pengetahuan asas tentang apa yang dilakukan oleh pelbagai jenis pesanan akan membantu kita memahami jenis tindakan yang mungkin dilakukan. Pedagang yang lebih berpengalaman dapat menggunakannya secara individu atau gabungan mengikut strategi perdagangan mereka.  

Perintah yang berbeza dapat dilihat rumit pada pandangan pertama, tetapi memahami fungsi dan tujuan khusus mereka akan menjelaskan kekeliruan. Ia seperti melihat pena atau tukul untuk pertama kalinya; mungkin masuk akal hanya setelah melihatnya digunakan terlebih dahulu. 

Pasaran perdagangan spot Huobi Global mempunyai empat jenis pesanan. Setelah membaca bahan ini, pembaca akan mempunyai pemahaman asas mengenai logik dan penggunaan utama mereka. Seseorang yang berminat dengan niaga hadapan juga boleh melihat artikel Jenis Pesanan di Huobi Futures. 

Rajah 1: Skrin Pasaran Perdagangan Spot Huobi |
https://www.huobi.com/en-us/exchange/

Had had 

Pesanan had membolehkan pengguna membuat pesanan pada harga tertentu atau lebih baik. Pesanan had bukan pesanan segera; sebaliknya, pertukaran meletakkannya dalam buku pesanan, dan setelah harga sampai ke tahap yang tepat, pesanan akan dipicu. Dengan cara ini, peniaga menjadi pembuat pasaran, yang bermaksud dia tidak perlu membayar yuran. Seorang peniaga dapat menetapkan pesanan had lebih rendah atau lebih tinggi dari harga saat ini, dan setelah harga pasar mencapai harga batas, perdagangan akan dilaksanakan secara otomatis. 

Pesanan had dapat membantu dalam situasi di mana harga semasa tidak ideal, dan ada keperluan untuk membeli pada harga yang lebih rendah atau menjual pada harga yang lebih tinggi. Seorang peniaga harus menggunakan pesanan had ketika dia tidak terburu-buru untuk membeli atau menjual token. Dia dapat mengejar harga yang lebih baik dengan membaca grafik dan menetapkan urutan had ke tahap harga yang mungkin disebut tahap sokongan dan rintangan. Namun, harganya mungkin tidak mencapai harga yang diharapkan, dan peniaga mungkin akan kehilangan peluang perdagangan. Juga, pesanan had mungkin tidak dapat dipicu pada tahap harga yang diinginkan kerana kekurangan tawaran untuk mengaktifkan pesanan. 

Pesanan pasaran 

Pesanan pasaran adalah pesanan segera untuk membeli atau menjual aset dengan harga semasa yang terbaik. Perdagangan akan selesai hampir dengan harga awal dan hampir seketika. Mungkin terdapat perbezaan harga jika ada kekurangan kecairan, yang dapat terjadi dengan token yang lebih kecil. Pesanan penanda adalah segera, yang bermaksud bahawa mereka tidak melalui buku pesanan. Ini bermaksud peniaga menjadi pengambil pasaran dan perlu membayar yuran untuk perdagangan tersebut. Pesanan pasaran adalah alternatif utama untuk menghadkan pesanan. 

Pesanan pasaran boleh menjadi pilihan yang masuk akal dengan segera untuk membuka atau menutup perdagangan. Sebagai contoh, jika pengguna menerima berita positif tentang token dan menganggapnya akan meningkat, maka adalah logik untuk segera dan membuka perdagangan dengan harga pasaran semasa. Sebaliknya, dalam kondisi pasar yang normal, lebih baik menggunakan pesanan had kerana tidak memiliki biaya dan memungkinkan pedagang mendapatkan harga pembukaan yang lebih baik untuk perdagangan tersebut. 

Perintah Berhenti-Had 

Perintah had had terdiri daripada harga berhenti dan harga had. Harga berhenti adalah harga yang mencetuskan pesanan had, dan harga had adalah harga pesanan had itu. Oleh itu, apabila harga mencapai harga berhenti yang ditentukan, pertukaran meletakkan pesanan had serta-merta dalam buku pesanan. Had had menggabungkan dua jenis pesanan yang berbeza menjadi satu; perintah stop-loss dan perintah had. Ini membolehkan peniaga memutuskan tahap keuntungan atau kerugian yang selesa yang mempertahankan strategi perdagangan mereka. 

Pedagang menggunakan pesanan had had secara strategik dalam tahap sokongan dan rintangan yang mereka dapati menggunakan analisis teknikal. Pesanan boleh digunakan di kedua arah. Sebagai contoh, peniaga boleh menetapkan pesanan had berhenti jual di bawah tahap sokongan untuk mengurangkan kemungkinan penurunan harga selanjutnya (juga dikenali sebagai stop-loss). Sebaliknya, menetapkan had berhenti beli di atas tahap rintangan dapat membolehkan pedagang mendapat keuntungan daripada penembusan ke arah kenaikan (juga dikenali sebagai take-profit). Namun, ada juga kemungkinan perdagangan tersebut tidak dapat dilaksanakan. Ini kerana pesanan had akan dipenuhi hanya apabila mencapai harga yang ditentukan atau lebih baik. Tetapi buku pesanan mungkin tidak mempunyai tawaran berpasangan yang tersedia untuk pertukaran itu terutama dengan token topi rendah dan pada saat turun naik yang tinggi. 

Perintah pencetus 

Perintah pencetus adalah pesanan pra-set yang membantu peniaga mengautomasikan kemasukan dan keluar token. Dalam pesanan pencetus, harga pesanan pedagang akan ditempatkan secara automatik setelah harga pasaran mencapai harga pemicu. Pesanan yang dibuat oleh perintah pemicu boleh berupa pesanan had atau pesanan pasaran. Sekiranya pesanan had digunakan, perintah pemicu berkelakuan seperti pesanan had had. 

Pedagang harus menggunakan pesanan pemicu apabila mereka mempunyai hipotesis mengenai pergerakan harga di masa depan, dan mereka ingin mengambil kesempatan mengenai kemungkinan itu. Di samping itu, mereka harus menggunakannya untuk mengelakkan diri dari kerugian besar dan risiko yang tidak perlu - harga pencetus dapat ditetapkan pada tahap sokongan yang berpotensi turun besar di bawahnya. Walaupun begitu, perintah pencetus berbeza dari perintah berhenti biasa kerana tidak menutup margin atau kedudukan. 

Perintah pencetus tidak tersedia untuk perdagangan margin. 


Selamat datang ke masa depan kewangan! Daftar untuk akaun Huobi untuk melabur dalam Bitcoin dan mata wang kripto lain. Pengguna baharu boleh memperoleh sehingga $300 ganjaran dengan Bonus Alu-aluan kami! Daftar akaun hari ini >> 

ms_MY