4 Jenis Penipuan Penawaran Token dan Cara Mengelakkannya

 

Penawaran token (kadang-kadang disebut Tawaran Syiling Permulaan, atau ICO) adalah cara untuk projek kripto mengumpulkan dana, dan peluang bagi pelabur untuk menjana wang dengan membeli token projek baru sebelum harganya naik di pasaran. 

Walaupun banyak tawaran token adalah sah, dan banyak projek gagal kerana sebab perniagaan atau ekonomi yang mudah, penipuan yang melibatkan tawaran token telah meluas sejak 2014 dan seterusnya kerana penipu mengambil kesempatan daripada gembar-gembur crypto, kekurangan kesedaran tentang cara crypto berfungsi, dan kelemahan manusia seperti tamak dan takut. 

Penipuan tawaran token telah menurun dengan ketara setelah Huobi melancarkan platform penawaran token Perdana Huobi pada tahun 2017. Ini juga sebahagiannya disebabkan oleh pendidikan awam yang lebih baik mengenai bagaimana cryptocurrency berfungsi, tetapi juga kerana proses yang dipermudahkan dan disahkan yang digunakan oleh Huobi Prime untuk menilai projek baru sebelum membenarkan mereka berada di platform kami. 

Walaupun pelabur di platform Huobi Prime boleh berehat, banyak penipuan masih berlaku di luar ekosistem Huobi dan pelabur yang bijak mesti belajar sekarang untuk mengenal pasti dan mengelakkannya. 

Berikut ialah beberapa penipuan paling popular yang dilakukan sebagai tawaran token: 

  1. Penipuan Keluar
  2. Penipuan Airdrop
  3. Penipuan Pancing
  4. Pam dan Buang 

Penipuan Keluar 

Penipuan keluar berlaku apabila orang dalam mengumpulkan dana untuk projek tersebut dan seterusnya menutup atau keluar dari projek tersebut dengan dana yang diperoleh. Ini meninggalkan pelabur dengan sekumpulan token tanpa nilai yang wujud.  

Ini boleh berlaku dengan projek token atau pertukaran yang mengumpulkan dana. Seperti dalam kes Thodex, di mana pengasasnya, Ozer, hilang dengan dana pelabur. 

Penipuan Airdrop 

Airdrop merujuk kepada token percuma yang diberikan kepada pelabur sebagai pertukaran untuk penggunaan platform baru, pembelian token baru atau mengunci token. 

Projek biasanya akan memperuntukkan sebahagian bekalan token untuk diedarkan kepada pelabur, dengan berbuat demikian, ia membolehkan pemilik projek token mengumpulkan khalayak ramai dengan kepura-puraan memberikan cryptocurrency percuma. 

Penipuan ini berfungsi dengan membuat pihak yang berminat dalam penyiaran untuk menghantar maklumat peribadi, kunci peribadi atau token pembelian untuk menerima lebih banyak airdrops. Pihak yang berminat mungkin mendapatkan token yang diturunkan, tetapi token ini mungkin tidak mempunyai nilai atau nilai yang sangat sedikit jika dibandingkan dengan maklumat yang telah diperoleh penipu. 

Penipuan airdrop OmiseGo adalah salah satu penipuan terbesar dalam sejarah crypto. OmiseGo (OMG) sepatutnya ditayangkan pada bulan September 2017, tetapi ditunda. Penipu menggunakan kesempatan ini, membuat pemegang Twitter palsu, kumpulan sembang Telegram, utas dan laman Forum palsu, menipu pengguna yang tidak curiga untuk menyerahkan kunci peribadi mereka. Dilaporkan bahawa lebih daripada 300 Ether hilang oleh penipu. 

Jangan kehilangan token anda kepada penipu | www.pixabay.com

Penipuan Pancing 

Sehingga hari ini, penipuan pancingan data adalah salah satu yang banyak diminati oleh pelabur. Penipu menyamar sebagai entiti sah atau sumber yang dipercayai, memperdayakan mangsa untuk berfikir bahawa akaunnya diretas. Yang kemudiannya, mangsa akan dibawa ke laman web palsu yang menyerupai entiti yang sah. Mangsa kemudian diminta untuk menukar maklumat sensitif seperti kata laluan dan 2FA, yang mana, penipu dapat mengakses akaun mangsa untuk melakukan transaksi jahat. 

Dilaporkan bahawa penipuan seperti itu berlaku meningkat lebih daripada 1000% dan berharga pelabur hampir $80 juta dolar. 

Pam dan Buang 

Semasa tawaran token atau penjualan token, pelabur menukar cryptocurrency mereka dengan token baru. Pemilik atau pasukan projek akan berkongsi dalam buku putih mereka berapa banyak token yang akan dikeluarkan untuk dijual, diketepikan untuk pembangunan masa depan dan sebagainya. 

Rajah 1:Pecahan Token Axie Infinity | www.axieinfinity.com 
 

Sebilangan besar projek mempunyai soft cap dan hard cap berapa banyak dana yang akan mereka kumpulkan. Selalunya, ikan paus akan memasuki ruang ini untuk membeli sebahagian besar token yang meninggalkan sedikit bagi pelabur yang benar-benar menyokong projek ini. 

Dan semasa senarai pertukaran, ikan paus ini menghantar isyarat ke pelbagai kumpulan media sosial yang menunjukkan bahawa token itu adalah "Beli" kerana dinilai terlalu rendah dan akan meningkat dalam beberapa bulan akan datang. Berikutan ini, ikan paus akan membuang token ini ketika harganya mulai naik, meninggalkan pelabur dengan token yang bernilai lebih rendah daripada yang mereka bayar.  

Pelabur kecil kehilangan ini kerana mereka tidak dapat memanfaatkan harga di tingkat bawah semasa token dilepaskan. 

Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 Bonus Selamat Datang untuk membantu anda dengan perjalanan pelaburan anda apabila anda melengkapkan pengesahan 
Sekiranya anda pengguna sedia ada, sila lihat Huobi Dapatkan, di mana anda dapat memperoleh faedah dari cryptocurrency anda yang terbiar! 

 

ms_MY