Tokenomik untuk pemula

Tokenomik ialah kajian ekonomi token. Pada asasnya, ia melibatkan kajian faktor-faktor yang memberi kesan kepada penawaran dan permintaan token yang diberikan tetapi sebenarnya, apa-apa yang mengubah nilai token adalah sebahagian daripada Tokenomik.

Jika kita pergi sedikit lebih mendalam, ia merujuk kepada kualiti token dan sama ada ia boleh meyakinkan pengguna atau pelabur untuk menerima pakainya, sambil membantu membina ekosistem di sekeliling projek asas token. 

Topik Tokenomik adalah luas dan terus berkembang apabila projek token mencari cara baharu dan lebih cekap untuk dibangunkan. Namun begitu, it adalah salah satu perkara yang paling penting untuk dinilai sebelum melabur dalam token. Memandangkan terdapat banyak faktor dan komponen yang perlu dipertimbangkan, adalah berguna untuk membiasakan diri dengan terma dan mula memahami bagaimana sesetengah projek mempunyai peluang kejayaan yang lebih besar daripada yang lain. 

Bekalan dan permintaan

Mari kita mulakan dengan konsep penting bekalan dan permintaan. Ia menerangkan mengapa sesetengah perkara lebih berharga daripada yang lain, bergantung pada berapa banyak 'benda' itu wujud dan berapa banyak orang menginginkannya - emas adalah terhad dan oleh itu mahal manakala air banyak dan agak murah.

Tidak seperti batasan semula jadi, projek crypto boleh menetapkan bekalan mereka sendiri – a projek boleh menentukan bilangan token yang dicipta, sama ada terdapat jumlah maksimum, siapa yang akan mendapat token dan sama ada ia memusnahkan atau mencipta token baharu dari semasa ke semasa.

Disebabkan keterbukaan dan ketelusan teknologi blockchain, maklumat yang berkaitan dengan metrik bekalan didedahkan kepada umum. Berikut ialah metrik penting yang berkaitan dengan bekalan token dan beberapa contoh cara ia memberi kesan kepada nilai token;

Bekalan edaran: bilangan token yang sedang beredar di pasaran yang boleh dimiliki dan didagangkan oleh peserta pasaran.  

Ini boleh dikawal oleh projek. Sebagai contoh, jika projek (X) merancang untuk menghasilkan 100 bilion token, ia boleh memilih untuk hanya mengeluarkan separuh daripada token semasa pelancaran. Jika terdapat 50 bilion token yang sedang diedarkan, projek itu boleh memilih untuk mengalirkan token yang tinggal secara beransur-ansur ke dalam edaran dalam satu tempoh masa dan mengikut pelan Tokenomics mereka. Pelan ini direka bentuk untuk memberi insentif kepada tingkah laku yang berbeza, biasanya berkaitan dengan penggunaan platform, pengesahan dan pemasaran.

Jumlah bekalan:jumlah bilangan token dalam edaran tolak token dibakar (dibuang daripada peredaran).  

Ia termasuk kedua-dua bekalan yang tersedia secara umum (beredar) serta token yang dikunci melalui beberapa cara lain. Contoh token terkunci termasuk mempertaruhkan, bertani atau yang dipegang oleh pengasas atau pelabur awal yang dihadkan daripada jualan untuk satu tempoh masa. 

Bekalan maksimum:bilangan maksimum teori bagi token yang boleh wujud. 

Bitcoin adalah contoh yang baik. Pencipta Satoshi Nakamoto mengehadkan bilangan Bitcoin pada 21 juta. Matlamatnya ialah kekurangan tanda dan kawalan inflasi, yang berpotensi timbul daripada bekalan Bitcoin tanpa had.

Had pasaran: jumlah nilai pasaran bagi bekalan edaran token. 

Anda boleh mengira had pasaran dengan mendarabkan harga semasa dengan bekalan yang beredar. Modal pasaran tidak secara langsung mempengaruhi harga token tetapi ia mencerminkan nilai persepsi projek di mata pelabur. Dari masa ke masa, ini boleh menaikkan harga. Had pasaran boleh menunjukkan potensi pertumbuhan token dan sama ada ia selamat untuk dibeli berbanding dengan yang lain.

Had pasaran yang dicairkan sepenuhnya: topi pasaran token jika bekalan maksimum akan berada dalam edaran. 

Ia boleh menjadi penunjuk yang baik untuk pelabur jangka panjang – Ia membolehkan mereka membuat pertimbangan yang lebih baik sama ada nilai projek itu munasabah atau tidak. Contohnya, an had pasaran dicairkan sepenuhnya yang sangat tinggi bermakna terdapat lebih banyak token yang akan diedarkan.

Analisis token

Anda boleh menganalisis cara harga token boleh dipengaruhi oleh metrik individu atau oleh gabungan faktor. Sebagai contoh, jika projek mempunyai bekalan edaran yang terhad tetapi mempunyai permintaan yang tinggi, harga pasti akan meningkat. Sebagai alternatif, jika bekalan maksimum adalah besar dan projek sentiasa mengeluarkan token baharu ke dalam edaran, ia akan bertindak balas terhadap permintaan yang tinggi dan mengehadkan potensi kenaikan harga. 

Bahagian permintaan formula ini datang dari sisi pengguna. Permintaan merujuk kepada bilangan pengguna yang ingin membeli token. Ia tidak dikawal secara langsung oleh projek atau sebahagian daripada Tokenomics per se, tetapi ini mungkin membantu anda memahami keseluruhan struktur harga token. Contohnya, projek boleh meningkatkan permintaannya dengan mempunyai produk penyelesaian masalah, komuniti yang setia, kempen pemasaran yang menarik dan dengan menyediakan ciri lain yang meningkatkan interaksi pengguna.

Ingat, tiada projek yang sempurna. Ia memerlukan pendekatan holistik untuk penyelidikan diikuti dengan keputusan termaklum. Semak keluar Token Apa yang Perlu Saya Beli : Penyelidikan Kripto Asas dan Dari mana Crypto Mendapat Nilainya? untuk meluaskan lagi penyelidikan anda.

Untuk mengembang atau mengempis? Itulah soalannya

Token boleh menjadi inflasi atau deflasi. Jika bekalan edaran bersih token meningkat dari semasa ke semasa, token itu adalah inflasi. Jika ia berkurangan dari semasa ke semasa, ia adalah deflasi. Anda boleh mengetahui sama ada projek itu adalah inflasi atau deflasi dengan mengetahui sama ada projek itu menghasilkan lebih banyak token daripada ia mengambil alih daripada edaran.

Selain itu, jika token mempunyai bekalan maksimum, ia menjadi deflasi secara lalai. Dalam Kewangan Terdesentralisasi (Defi), token kadangkala direka bentuk secara sengaja untuk menjadi inflasi untuk membayar APY yang tinggi (peratusan hasil tahunan), manakala projek lain mungkin berusaha untuk menjadikan token mereka deflasi.

Dalam kewangan tradisional, deflasi dianggap sebagai perkara yang buruk kerana ia bermakna produk kehilangan nilainya. Walau bagaimanapun, dalam kripto, deflasi biasanya bermakna token asas akan menjadi lebih berharga dari semasa ke semasa. 

Pengedaran token

Selepas memahami ekonomi asas token, anda mungkin ingin mengetahui cara projek mengedarkan tokennya pada mulanya, siapa yang memegang token dan berapa banyak yang dipegang. Dengan melakukan ini, anda boleh memastikan bahawa projek itu bukan penipuan, bahawa ia adil kepada penyokong, dan ia akan mempunyai sumber yang diperlukan untuk pembangunan masa depan projek.

Katakan projek memperuntukkan sejumlah besar token kepada pengasas, ahli pasukan atau pelabur awal semasa pelancarannya. Ini akan memberikan kawalan majoriti kepada subset kecil orang, bermakna harga token boleh dimanipulasi dengan mudah.

Sesetengah projek memilih untuk mengelakkan peruntukan sedemikian untuk mengekalkan 'pelancaran yang adil. Walau bagaimanapun, dalam amalan dan dari masa ke masa, sekumpulan kecil pelabur masih boleh mendapat bahagian besar.   

Petua Tokenomik

Sebelum melabur dalam token, anda harus sekurang-kurangnya mempertimbangkan perkara berikut; 

  1. Bagaimana token awal diedarkan, dan kepada siapa ia diedarkan? – Sbeberapa strategi pengedaran token adalah lebih adil daripada yang lain – contohnya, ICO tertutup hanya boleh membenarkan bulatan rapat pelabur untuk mengambil bahagian dalam penjualan token. Sebaliknya, crypto airdrops mengedarkan token kepada semua penyumbang awal dan pengguna platform, menghasilkan pengeluaran syiling yang lebih luas – dan ianya percuma!

  2. Berapakah peratus daripada jumlah bekalan yang dimiliki oleh "paus"? – Check jika sesetengah dompet memegang sejumlah besar token. Ikan paus ini boleh menjejaskan harga dengan mudah dengan menjual kuantiti yang banyak pada satu masa.
  3. Apa yang berlaku kepada rizab token? – Check jika projek itu mempunyai token lokap dan mengetahui lebih lanjut tentang mereka. Cari maklumat yang berkaitan dengan pembangunan projek masa depan dan pengedaran token masa hadapan.


Baru di Huobi?
 Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 bernilai sebagai 'Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan dan mula memperoleh faedah pada mata wang kripto terbiar anda. 

ms_MY