Hubungan antara dasar monetari dan tokenomics

Secara tradisinya, konsep dasar monetari tidak datang daripada crypto. Sebaliknya, ia merujuk kepada langkah makroekonomi bank pusat untuk mengawal selia bekalan wang negara dan memastikan pertumbuhan ekonomi yang mampan.
Tetapi apakah kaitan dasar monetari dengan tokenomics? Sebagai sebahagian daripada tokenomik projek, dasar monetari memperkatakan tentang inflasi dan deflasi bekalan tokennya.
Dasar monetari yang sihat membayangkan bahawa projek mempunyai mekanisme pengeluaran token yang memberi insentif kepada peserta rangkaian untuk terus berkelakuan dengan cara yang terbaik. Selain itu, ia menarik pengguna baharu untuk menyertai rangkaian dan membantu token memperoleh penilaian yang lebih tinggi.
Ini ialah beberapa soalan yang boleh anda tanyakan tentang dasar monetari projek untuk membuat kesimpulan tentang inflasi atau deflasi masa depannya:
• Seberapa pantas token dikeluarkan dalam edaran?
• Adakah kadar keluaran berubah dari semasa ke semasa?
• Adakah terdapat tekanan deflasi, seperti pembakaran token?
• Adakah terdapat perubahan ketara dalam teknologi yang boleh menjejaskan bekalan token projek? Sebagai contoh, Ethereum merancang untuk beralih daripada bukti kerja (PoW) kepada bukti kepentingan (PoS).
Dengan cara yang sama seperti bank pusat berusaha untuk mengekalkan inflasi pada tahap optimum, projek kripto memfokuskan pada bekalan token yang paling sesuai dengan strategi mereka. Tiada dasar monetari 'satu saiz sesuai untuk semua', kerana matlamat projek crypto berbeza dengan ketara.
Sebagai contoh, sesetengah projek mungkin memilih model token deflasi kerana ia boleh membantu mengembangkan nilai setiap token (semakin kurang token, semakin bernilai setiap token). Dalam kes lain, model inflasi mungkin lebih sesuai kerana ia boleh memberi insentif kepada pemegang untuk mempertaruhkan token mereka, yang juga akan memastikan rangkaian selamat dan tidak berpusat.
Sesetengah projek menawarkan APY yang sangat tinggi sehingga ratusan atau bahkan ribuan peratus untuk memberi insentif kepada orang ramai agar kekal dalam ekosistem mereka dan membawa ke hadapan kes penggunaan unik.
Bertentangan dengan tindakan monetari bank pusat, banyak projek kripto tidak mengurus bekalan token mereka secara aktif. Sebaliknya, mereka mempunyai peraturan berkod yang mengendalikan metrik token protokol asas secara automatik. Sebagai contoh, blok (token) ditambahkan pada blockchain dengan mekanisme konsensus PoW dan PoS, dengan metrik tokenomik yang telah ditetapkan seperti bekalan edaran dan bekalan maksimum yang mengehadkan jumlah token semasa dan masa hadapan.
Pada masa yang sama, projek biasanya menentukan jadual keluaran token mereka dalam kertas putih mereka, jadi orang ramai mempunyai idea yang baik tentang cara metrik tokenomik akan berubah dari semasa ke semasa.
Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diingat bahawa dasar monetari akhirnya diputuskan oleh masyarakat melalui proses tadbir urus mereka. Ini bermakna bahawa protokol tidak ditetapkan dan boleh mengalami perubahan ketara berdasarkan cara majoriti mengundi pada peningkatan.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY