Sejarah Ethereum

Dicadangkan pada tahun 2013 oleh Vitalik Buterin,Ethereummenawarkan aplikasi baru untuk teknologi blockchain yang akan menjadikannya salah satu cryptocurrency teratas di dunia. Inovasi hebat Ethereum adalah pengenalan kontrak pintar - kod disimpan dan dilaksanakan pada blockchain. 

Pada tahun 2014, pengembangan untuk Ethereum mendapat dana ramai dan rangkaian Ethereum disiarkan secara langsung dengan 72 juta token awal pada tahun 2015. 

Harga yang ditetapkan untuk Ethereum ketika memulakan crowdfunding adalah 1 Bitcoin (BTC)untuk 2,000 Ether (ETH). Bitcoin bernilai beberapa ratus dolar AS pada masa itu. 

Tetapi selain dari kenaikan nilai pertukarannya yang luar biasa, Ethereum menawarkan penyelesaian yang lebih fleksibel daripada Bitcoin. 

Apa itu Ethereum? 

Ethereum adalah blockchain sumber terbuka yang terdesentralisasi dengan keupayaan kontrak pintar. Ia menggunakan token asli Ether (ETH) untuk memudahkan transaksi di rangkaiannya seperti menggunakan Aplikasi Desentralisasi (dapps) atau Kontrak Pintar. 

Ether dihasilkan oleh Ethereum Protocol yang memberi ganjaran kepada pelombong berdasarkan bukti sistem kerja. Dengan bukti kerja, pelombong dibayar yuran transaksi untuk mengesahkan transaksi, menambahkan blok ke blockchain dan menyokong rangkaian Ethereum. 

Apabila pengguna bertransaksi di Rangkaian Ethereum dengan menggunakan Kontrak Pintar, melancarkan Dapp atau memindahkan token, akan ada yuran transaksi yang terlibat dan bayaran ini dibayar dalam ETH. Oleh kerana yuran dibayar di ETH, pelombong ini juga mendapat ganjaran mereka di ETH. 

Melancarkan Ethereum 

Pembangunan Ethereum dirancang dalam 4 peringkat yang berbeza. Pada setiap peringkat, akan ada peningkatan rangkaian Ethereum di seluruh sistem. Setelah peningkatan dijalankan, versi Ethereum yang lebih lama tidak akan lagi disokong. Dari segi teknikal, peristiwa ini dipanggil garpu keras.  

Bersama dengan peningkatan utama yang dirancang, akan ada peningkatan yang berada di luar peta pengembangan luas yang menambah ciri baru, meningkatkan keramahan pengguna dan meningkatkan keselamatan Rangkaian Ethereum. 

Fasa Perbatasan 

Semasa Ethereum dilancarkan pada 30ika pada bulan Julai 2015, ia dirancang sebagai proses "Pencairan" dan bukannya protokol yang dilancarkan secara pusat. Untuk memulakan proses "Pencairan", users terpaksa memuat turun dan menjalankan versi perisian secara sukarela. Apabila cukup pengguna melakukan ini, menandakan tahap minat asas, Jaringan Ethereum akan menghasilkan dan memuatkan blok Genesis rangkaian projek rasmi. 

Tujuan Tahap Perbatasan adalah untuk membuat jaringan mulai ke titik di mana pelombong dapat mengatur aliran kerja perlombongan mereka dan pemaju dapat menguji Dapp mereka, sehingga memungkinkan fungsi mudah ETH perlombongan dan menjalankan kontrak pintar. 

Dengan proses "Pencairan", pengguna awal dapat memasang klien yang mereka perlukan, dan pelombong dapat memulakan operasi mereka tanpa perlu bergegas ke pasar yang tidak stabil. 

Pada 15ika pada bulan September 2015, sebuah garpu yang disebut "Frontier Thawing" diikuti. Dengan pencairan, bayaran gas terhad kepada 5.000 setiap transaksi, yang menghalang bayaran transaksi yang tinggi menghalang penggunaannya. 

Fasa Homestead 

Sekiranya "Frontier" dianggap sebagai versi kerja Ethereum,Rumah kediamanadalah versi Frontier yang "lebih selamat". Dalam tempoh ini, kerentanan keselamatan adalah masalah yang sangat penting kerana peretasan DAO.  

Dilancarkan pada tahun 2016, projek yang dipanggil DAO adalahorganisasi autonomi yang terdesentralisasi(DAO). Syarikat ini bertindak sebagai firma modal teroka yang diarahkan oleh pelabur yang mengumpulkan ETP bernilai $150 juta USD dan merupakan salah satu usaha crowdfunding awal dan projek berprofil tinggi yang dibina diRantaian blok Ethereum. 

Kurang dari tiga bulan selepas pelancarannya, DAO diretas kerana terdapat bug dalam kontrak pintar yang membolehkan penggodam mengeksploitasi sistem dan mencuri $60 juta ETH. 

Ini membawa kepada usaha keras di rangkaian Ethereum yang mengembalikan dana yang dicuri kepada pelabur. Dan kerana sebahagian daripada komuniti tidak bersetuju dengan pekerja keras, mereka mewujudkan cawangan yang dikenali sebagai Ethereum Classic hari ini. 

Tangerine Whistle & Spurious Dragon 

Pada akhir tahun 2016, dua sub-peningkatan, Tangerine Whistle dan Spurious Dragon dilancarkan untuk mengatasi masalah keselamatan dengan menyesuaikan bayaran gas dan melaksanakan penjelasan negeri. Akaun kosong dikeluarkan untuk mengurangkan masa penyegerakan rangkaian. 

Fasa Metropolis 

Ketika Ethereum berkembang, salah satu cabaran terbesar adalah skalabiliti. Dengan Metropolis Phase, ia memberikan pengalaman yang lebih ringan dan lebih efisien kepada pembangun dan pengguna. Metropolisadalah peningkatan menyeluruh terhadap keselamatan, privasi dan skalabilitas Ethereum. Oleh kerana kemas kini ini rumit, ia dibahagikan kepada dua langkah, Byzantium dan Constantinople.  

Garpu Byzantium mengurangkan ganjaran perlombongan dari 5 ETH menjadi 3 ETH, menunda kesukaran perlombongan selama setahun dan menambahkan kaedah kriptografi untuk membolehkan penskalaan Layer-2. 

Garpu Konstantinopel dimaksudkan untuk memperbaiki setiap masalah dari pelaksanaan Byzantium dan membuka jalan untuk peralihan ke bukti kepentingan yang akan mengurangi penggunaan tenaga untuk pengesahan transaksi di Ethereum Network. 

Garpu Istanbul 

Diperkenalkan pada 8 Disember 2019, Istanbul Fork memperkenalkan beberapa ciri baru untuk meningkatkan daya tahan terhadap serangan penolakan perkhidmatan, meningkatkan prestasi penyelesaian skala Layer-2 berdasarkan SNARK dan STARK, dan menambahkan interoperabilitas Ethereum dan Zcash juga kerana fungsi yang lebih kreatif pada kontrak pintar.  

Fasa Serenity AKA Ethereum 2.0 

Serenity Phase atau Ethereum 2.0 bermaksud menyelesaikan dua masalah yang sedang dihadapi oleh Ethereum. 

  1. Rangkaian yang tersumbat 
  1. Penggunaan tenaga yang besar kerana bukti kerja 

Peningkatan akan melaksanakan sharding yang akan menyebarkan beban kerja rangkaian melalui pelaksanaan rantai shard. Sementara itu, beralih ke model bukti saham akan mengurangkan penggunaan tenaga yang diperlukan untuk mengesahkan dan menyetujui transaksi di Ethereum Network. 

Dengan bayaran transaksi yang lebih rendah, ini akan memungkinkan dan membolehkan mereka yang tidak mempunyai akses ke perkhidmatan perbankan moden untuk mendapatkan akses yang lebih mudah ke akaun kewangan, pinjaman, atau pelaburan. 

Dan dengan hampir 2 bilion orang dewasa di dunia yang mempunyai akses ke produk kewangan seperti akaun bank atau pelaburan, DeFi atau Decentralized Finance akan berpeluang untuk berkembang dan membawa perkhidmatan ini kepada individu yang tidak mempunyai bank di seluruh dunia. 

Berada di Ruang Defi, mereka yang paling banyak mendapat manfaat dari peningkatan Ethereum 2.0 adalah mereka yang tidak mempunyai akses ke sistem perbankan moden yang ada sekarang. 


Selamat datang ke masa depan kewangan! Daftar untuk akaun Huobi untuk melabur dalam Bitcoin dan mata wang kripto lain. Pengguna baharu boleh memperoleh ganjaran bernilai sehingga $300 dengan Bonus Alu-aluan kami! Daftar akaun hari ini >> 

 

ms_MY