5 token paling berpengaruh pada tahun 2021

2021 telah menjadi tahun gila dalam ruang crypto  pada satu ketika, had pasaran kripto meningkat tiga kali ganda daripada bawah $1 trilion untuk mencapai hampir $3 trilion. Apabila kita melangkah ke 2022, kita melihat paras pasaran crypto merosot, yang mana petunjuk bahawa musim sejuk crypto akan datang.
Tetapi jika kita melihat harga Bitcoin, kita dapat melihat bahawa musim sejuk kripto semakin pendek dan harga semakin pulih dengan lebih cepat sekarang.
Pada hari-hari terakhir tahun 2021 ini, kami telah memutuskan untuk memberikan anda rumusan tentang kejadian pada tahun 2021 yang memberi kesan dalam ruang crypto.
BTC memulakan 2021 dengan penguasaan 72%, yang bermakna majoriti mata wang kripto yang dibeli pada masa itu adalah BTC. Dan pada masa itu, BTC berdagang dalam julat $40,000.
Suku pertama 2021 menjadikan ramai peminat dan spekulator memperoleh banyak wang, dengan BTC melonjak kepada $63,000 untuk mencapai paras tertinggi sepanjang masa buat kali pertama dalam sejarahnya. Selepas itu, ia merosot kepada julat $29,000 pada bulan Julai sebelum meneruskan naik semula kepada $66,000, memecahkan paras tertinggi sepanjang masa untuk kali kedua dalam setahun.
Walau bagaimanapun, menjelang Q4, harga BTC terus menurun, menetap pada sekitar $49,000 pada masa penulisan.
Namun, 2022 boleh menjadi tahun untuk Bitcoin. Pada tahun 2021, kami melihat El Salvador membuat BTC tender sah supaya warganya boleh menggunakannya untuk membayar keperluan harian mereka. Tambahan pula, syarikat besar seperti MicroStrategy (NASDAQ: MSTR), Tesla (NASDAQ: TSLA), Galaxy Digital, Voyager Digital dan Square  yang menukar namanya kepada Block Inc.  (NASDAQ: SQ) kesemuanya membeli sejumlah besar BTC.
Secara keseluruhan, 5 syarikat ini memiliki 188,581 BTC, menyumbang hampir 1% daripada jumlah bekalan edaran global BTC.
Ethereum SOL pembunuh mungkin merupakan token paling hangat di pasaran sekarang. Bermula pada $1.20 pada Jan 2021, SOL meningkat 150 kali ganda untuk mengakhiri tahun pada $180.
Solana, walaupun lebih muda daripada Ethereum, mempunyai keupayaan untuk memberikan kelajuan transaksi yang lebih pantas berbanding pengawal lama. Ethereum mengambil masa 10 hingga 15 saat untuk memproses satu transaksi dan hanya boleh mengendalikan 15 hingga 45 transaksi sesaat (TPS), berbanding dengan Solana, yang menggunakan bukti sejarah sebagai mekanisme konsensus untuk membolehkan rangkaian melombong blok dalam 0.4 saat dan mengendalikan sehingga 50,000 TPS.
Di mana Solana benar-benar bersinar, walau bagaimanapun, adalah yuran rendahnya sebanyak $0.00025 setiap transaksi, yang telah membuka dunia baharu untuk projek yang akan dibina di Solana dan bukannya Ethereum.
Namun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa pada masa ini, banyak aplikasi (termasuk dapps) dibina di atas Ethereum. Menjadi penggerak pertama dalam menggunakan kontrak pintar pada blockchain memberikan kelebihan yang besar untuk terus berinovasi dan mencipta penyelesaian yang lebih baik dalam ruang crypto.
Pengawal kontrak pintar lama telah melihat beberapa peningkatan pada tahun 2021, yang terbesar adalah Garpu keras London yang berlaku pada bulan Ogos  satu langkah penting dalam laluan ke Ethereum 2.0.
Sebanyak 5 cadangan telah dilaksanakan tetapi yang paling kontroversi ialah EIP-1559, yang memperkenalkan mekanisme pembakaran. Pada masa lalu, pelombong dibayar yuran transaksi untuk blok perlombongan atau mengesahkan transaksi tetapi selepas naik taraf, yuran transaksi kini dihantar semula ke rangkaian Ethereum untuk dibakar.
Ini membantu mengawal bekalan beredar ETH. Tidak seperti BTC, yang mempunyai had 21 juta token, bekalan edaran ETH berkembang setiap hari tanpa had. Pelaksanaan mekanisme pembakaran dengan ketara mengurangkan jumlah ETH yang dijana; Sebaik-baiknya, ia harus mencapai keseimbangan atau mempunyai tahap pembakaran melebihi perlombongan dan mengurangkan bekalan ETH yang tersedia di pasaran.
Peningkatan seterusnya, Altair, diperkenalkan pada Okt 2021, melaksanakan 'penalti potong' dan sokongan untuk pelanggan ringan. Hukuman pemotongan akan mengurangkan ganjaran untuk staker yang tidak aktif pada rangkaian, dan akan menjadi penting bagi Rantaian Beacon untuk menggalakkan penyertaan.
Pada masa yang sama, Light Wallet ialah alat yang menarik untuk pengesah yang tidak mahu mengekalkan sambungan berterusan dengan blockchain kerana ia terlalu menyusahkan dan memerlukan banyak penyimpanan data.
Menjelang tahun 2022, dengan peningkatan Ethereum 2.0 yang akan datang, ini boleh meningkatkan kelajuan transaksi kepada hampir 100,000 TPS.
Pembunuh Dogecoin Shiba Inu mengatasi 'pendahulunya' ANJING pada 2021, mencetak jutawan semalaman dalam proses. SHIB bermula pada $0.000000000110 dan meningkat kepada paras tertinggi sepanjang masa sebanyak $0.00008616  pertumbuhan 86,160 %, pada asasnya. Jika anda telah membeli SHIB bernilai $100 pada Jan 2021, anda akan memperoleh keuntungan yang mengagumkan sebanyak $8.6 juta.
Dengan memecoins semakin popular, semakin ramai pelabur juga memegang token sedemikian dan mengharapkan cahaya bulan.
2021 nampaknya merupakan tahun untuk token bersaing dengan ETH pada platform kontrak pintar. Tidak seperti ETH, yang menggunakan bukti kerja, AVAX beroperasi berdasarkan konsensus bukti pegangan, yang menggunakan kurang kuasa pengiraan dan sering dianggap sebagai penyelesaian yang lebih bersih untuk rantaian blok. Selain itu, AVAX boleh memproses lebih 4,500 TPS, mengurangkan 10 hingga 15 TPS ETH.
Pada Jan 2021, AVAX didagangkan pada $2.90 setiap token dan pada masa penulisan, ia telah melonjak kepada $125, memberikan pelabur 45 kali pertumbuhan atau 4,500% keuntungan dalam tempoh 12 bulan.
AVAX mereka bentuk 3 blok saling kendali, salah satunya ialah rantaian pertukaran X-Chain, yang membenarkan pertukaran AVAX Asli untuk token lain.
Rantaian kontrak, C-Chain, menganjurkan kontrak pintar dan dapps menggunakan Mesin Maya Avalanche, yang serupa dengan Mesin Maya Ethereum.
Akhir sekali, P-Chain menyelaraskan pengesah rangkaian, menjejaki subnet aktif dan membolehkan penciptaan subnet baharu.
Dengan membahagikan tugas pengkomputeran, AVAX membenarkan pemprosesan yang lebih tinggi tanpa menjejaskan desentralisasi.
Kami teruja untuk melihat apa yang akan dibawa oleh 2022 ke ruang crypto. Adakah token ini dapat berinovasi dan memperkenalkan produk baharu yang boleh membantu ruang berkembang? Tonton ruang ini sambil Huobi Learn terus membawakan anda cerapan tentang dunia kripto.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai 'Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY