Sekiranya saya membeli bitcoin atau altcoin?

Memilih antara bitcoin dan ribuan altcoin yang berbeza boleh menjadi sangat luar biasa. Terdapat beberapa perbezaan utama dalam ciri-ciri bitcoin dan altcoin yang akan mempengaruhi daya tarikan mereka kepada anda sebagai pelabur.  

Pertama, anda harus membuat keputusanberapa banyak risiko anda sanggup mengambil. Bitcoin adalah cryptocurrency pertama dan paling popular, dan ia mungkin akan kekal sebagai token yang paling terkenal juga pada masa akan datang. Walaupun bitcoin adalah aset yang tidak menentu, ia masih disebut sebagai emas digital dan simpanan nilai dalam ekosistem crypto. Lebih-lebih lagi, ini sering menjadi trend untuk token lain, yang bermaksud bahawa jika kehilangan 10% nilainya dalam sehari, kebanyakan altcoin juga akan kehilangan nilainya. Menambah bitcoin ke portfolio crypto akan menjadikannya lebih stabil sambil tetap mengesan pertumbuhan keseluruhan industri crypto. Sebaliknya, altcoin lebih tidak stabil, dengan potensi keuntungan dan kerugian yang menggerakkan pergerakan harga bitcoin. Beberapa altcoin berpotensi membuat keuntungan walaupun bitcoin dan cryptocurrency lain jatuh.  

Sebagai tambahan kepada pendedahan risiko anda, ada baiknya anda memutuskannyamatlamat pelaburan. Sebagai contoh, adakah anda hanya menabung untuk bersara, atau adakah anda melihat crypto sebagai sumber pendapatan perdagangan biasa? Bitcoin boleh menjadi baik untuk disimpan kerana ia menawarkan pulangan yang lebih tinggi daripada purata dengan risiko yang lebih rendah daripada altcoin lain, dan popularitinya nampaknya terus bertambah. Ia juga biasa digunakan untuk purata harga dolar, di mana pengguna menyimpan ke dalam jumlah tetap aset secara berkala. Sebaliknya, altcoin dapat menggandakan pelaburan awal dengan puluhan, ratusan, dan bahkan ribuan di pasar bull. Oleh itu, mencari "permata" dan menjatuhkannya dapat membawa anda kekayaan yang besar walaupun dengan pelaburan awal yang agak rendah. 

Setelah memilih matlamat anda dan berapa banyak risiko yang anda ingin ambil, ada baiknya anda berfikirmengenai tempoh pelaburan. Bitcoin, dengan cap pasaran yang besar dan penerimaan arus perdana, cenderung mempunyai nilai dalam jangka masa panjang. Beberapa altcoin mungkin berharga sekarang, tetapi banyak projek masih dalam peringkat awal dan belum membuktikan kes penggunaannya. Syarikat di belakangnya mungkin berjaya atau gagal mendapat penerimaan pasaran. Perlu diingat bahawa bitcoin juga dalam satu digit tidak lama dahulu, dan mereka yang memegang bitcoin mengalami turun naik yang teruk. Atas sebab ini, melabur dalam altcoin boleh menjadi risiko yang munasabah dalam jangka masa yang singkat untuk menjalani pusingan gembar-gembur, atau boleh menjadi kepentingan jangka panjang yang diukur dalam projek yang anda benar-benar percayai. 

Selain tempoh pelaburan, mencari yang sesuaialtcoin memerlukan lebih banyak masa dan usahadaripada hanya membeli bitcoin. Walaupun bitcoin boleh menjadi cryptocurrency terbaik bagi seseorang yang hanya ingin membeli dan melupakan, altcoin menawarkan jalan bagi orang untuk menjadi ahli aktif revolusi crypto dan memperoleh pulangan yang lebih baik kerana pengetahuannya. Skop kemungkinan pelaburan di pasaran terdesentralisasi baru ini sudah merangkumi produk dari kewangan hingga seni dan permainan. Pengertian dan pengabdian khusus untuk pasaran tertentu dapat memanfaatkan keuntungan kewangan anda. Oleh itu, Altcoin boleh menjadi pilihan pelaburan yang baik bagi seseorang yang ingin melakukan penyelidikan, mengikuti minat mereka, dan menghabiskan lebih banyak masa di ekosistem. 


Sekiranya anda merasa tidak bersedia untuk memasukkan wang terlalu banyak dalam crypto, anda boleh daftar untuk Akaun Huobi dan tuntut Huobi percumabonus selamat datang, yang boleh anda gunakan untuk memulakan perjalanan perdagangan anda! 
 

ms_MY