Menetapkan Stop-loss dan Take-profit di Huobi Futures

Belajar mengenai Stop-loss dan Take-profit adalah salah satu perkara terpenting yang dapat dilakukan oleh peniaga pemula. Namun, mereka juga merupakan beberapa cara yang paling kritikal agar peniaga yang maju terus bermain dan berjaya. Perintah stop-loss dan take-profit membantu peniaga membuat keuntungan yang dikira dan berterusan sambil menghadkan pendedahan kepada kerugian. Mereka adalah bahagian penting dalam pengurusan risiko peniaga.  

Dengan menetapkan stop-loss, seorang peniaga mendisiplinkan aktiviti perdagangannya dan memberitahu pertukaran berapa banyak risiko yang dia sanggup ambil dengan setiap perdagangan. Sebaliknya, take-profit adalah had yang akan membuat peniaga berpuas hati dengan perdagangan. 

Stop-loss dan take-profit adalah alat yang digunakan untuk menutup perdagangan secara automatik sehingga peniaga tidak perlu selalu memeriksa carta. Tujuan mereka adalah untuk mengehadkan penurunan dan kenaikan perdagangan. Terutama di pasaran kripto yang beroperasi 24/7, kontrak yang dibuat sebelumnya menjadikan perdagangan lebih selamat dan kurang mengganggu. Pesanan menyelamatkan pedagang dari turun naik pasaran crypto, di mana kerosakan boleh berlaku dalam beberapa minit. Begitu juga, had ambil untung memastikan bahawa peniaga mengambil keuntungan dan tidak membiarkan pasaran berayun melawannya dan menghapus keuntungannya. 

Seorang peniaga boleh meletakkan had stop-loss dan take-profit dengan dua cara. Pertama, cara yang disyorkan untuk melakukannya adalah pada saat membuka perdagangan. Yang kedua adalah menetapkannya setelah membuka perdagangan. Setelah peniaga memilih pesanan, mereka akan tetap aktif dalam sistem hingga mencapai tahap harga tertentu. Oleh itu, pesanan tidak memerlukan perhatian berterusan peniaga setelah menyiapkannya. 

Tetapi pada tahap apa untuk menetapkannya? Pedagang menggunakan pelbagai strategi untuk meletakkannya, dan memilih yang tepat bergantung pada pengurusan risiko peribadi peniaga dan nisbah risiko-ke-ganjaran tertentu. Umumnya, peniaga melakukan analisis teknikal dan menggunakan purata bergerak, momentum, dan struktur pasaran untuk menentukan tahap kerugian dan keuntungan yang lebih mungkin dan selaras dengan strategi peribadi mereka. Tetapi misalnya, seorang pemula dapat menetapkan kerugian untuk mencegah situasi di mana dia dapat kehilangan semua wangnya atau dia dapat mengambil untung untuk memastikan bahawa dia tidak akan terlalu tamak.  

Bagaimana cara meletakkan Stop-loss dan Take-profit di Huobi Futures? 

  1. Buka platform perdagangan Huobi Futures 
  1. Navigasi ke Zon Pesanan 
  1. Apabila anda telah memutuskan semua pemboleh ubah kontrak, klik Stop-Limit 
Rajah 1: Menetapkan Stop-loss dan Mengambil Untung di Huobi Futures (Langkah 1) |
https://futures.huobi.com/en-us/
  1. Pilih harga Take-profit (USD) dan harga Stop-loss (USD) 
  1. Klik "sahkan" apabila anda sudah bersedia dengan had yang betul dan Harga N optimum (USD) 
Gambar 2: Menetapkan Stop-loss dan Mengambil Untung di Huobi Futures (Langkah 2) |
https://futures.huobi.com/en-us/

Selamat datang ke masa depan kewangan! Daftar untuk akaun Huobi untuk melabur dalam Bitcoin dan mata wang kripto lain. Pengguna baharu boleh memperoleh sehingga $300 ganjaran dengan Bonus Alu-aluan kami! Daftar akaun hari ini >> 

ms_MY