Menetapkan Trailing Stop di Huobi Futures

Stoping trailing adalah versi yang diubah dari perintah stop-loss. Ini membolehkan peniaga mengunci keuntungan dan membatasi kerugian dengan satu perdagangan dengan meletakkan had peratusan untuk menutup perdagangan jika harga bergerak ke arah yang tidak menguntungkan. Tetapi berbanding dengan berhenti-rugi, trailing stop tidak ditetapkan pada tahap harga tertentu. Sebaliknya, ia "mengekor" ke atas (untuk posisi panjang) atau ke bawah (untuk posisi pendek) secara automatik ketika harga menuju ke arah yang menguntungkan. Oleh itu, peniaga boleh memanfaatkannya jika harga bergerak dengan stabil mengikut arah yang dirancang tanpa pergerakan harga yang berlawanan. 

Seorang peniaga boleh menggunakan trailing stop ketika merindukan atau memendek kontrak. Apabila peniaga yakin harga naik dan membuka posisi panjang, dia meletakkan titik akhir di bawah harga pasaran semasa. Sebaliknya, apabila pendek, harga ditetapkan di atas harga pasaran semasa. Pedagang biasanya meletakkan trailing stop setelah perdagangan dibuka dan bukannya pada saat membukanya, kerana menambahkannya ke perdagangan terbuka memungkinkan peniaga menjamin keuntungan mereka dan memaksimumkan keuntungan mereka tanpa mengambil terlalu banyak risiko. 

Kadar panggilan balik adalah peluang peratusan dari harga tertinggi atau terendah terakhir di mana pesanan akan ditutup. Sebagai contoh, sekiranya kedudukan panjang, perdagangan dengan kadar panggilan balik trailing stop 10% dijual secara automatik oleh pertukaran sekiranya harganya berada di bawah 10% dari harga belian. Tetapi, jika harga bergerak 10% dari harga pembelian, had berhenti juga meningkat sebanyak 10% dari tahap awal. Hentian trailing bergerak hanya dalam satu arah, dan setelah bergerak ke arah yang berlawanan dengan peratusan yang ditentukan, perdagangan akan ditutup oleh trailing stop. 

Gambar 2: Kumpulan trailing stop dengan Callback Rate (%) 10 hingga 51300 USD pada posisi panjang yang ditetapkan pada level 57000 USD.
Rajah 3: Hentian jejak naik 10% kerana kenaikan harga 10%.
Gambar 4: Hentian trailing dipicu pada tahap trailing terakhir 56430, dan perdagangan ditutup secara automatik.

Perintah berhenti akhir mungkin berguna bagi peniaga yang sudah memahami prinsip-prinsip untuk menetapkan tahap dan berjaya menggunakan pesanan berhenti-rugi (dan ambil untung) biasa. Sama seperti stop-loss, menetapkan tahap stop trailing bergantung pada trader strategi perdagangan dan selera risiko. Memilih harga pengaktifan dan kadar panggilan balik yang betul juga berbeza pada kelas aset dan keadaan pasaran semasa. Terutama di crypto, di mana pergerakan harga boleh berubah, kadar panggilan balik yang kecil dapat menutup kedudukan dengan cepat. 

Sebagai cadangan umum, kadar panggilan balik tidak boleh terlalu kecil atau terlalu besar - juga, harga pengaktifan tidak boleh terlalu sempit atau terlalu lebar. Ini kerana apabila kadar panggilan balik atau harga pengaktifan terlalu dekat dengan harga masuk, bahkan pergerakan pasar harian biasa dapat memicu peninggalan. Oleh itu, perdagangan boleh dihentikan terlalu awal kerana penurunan atau keuntungan sementara, mengakibatkan perdagangan hilang. 

Sebaliknya, kadar panggilan balik yang terlalu besar hanya akan dicetuskan hanya dari turun naik yang melampau, sehingga memperlihatkan strategi perdagangan dengan risiko kerugian yang besar. Oleh itu, walaupun kadar panggilan balik yang ideal dan sesuai untuk semua dan harga pengaktifan tidak ada, kadar panggilan balik yang lebih rendah lebih sesuai untuk keadaan pasaran yang stabil, dan kadar panggilan balik yang lebih tinggi lebih baik untuk tempoh yang lebih tidak stabil. 


Selamat datang ke masa depan kewangan! Daftar untuk akaun Huobi untuk melabur dalam Bitcoin dan mata wang kripto lain. Pengguna baharu boleh memperoleh sehingga $300 ganjaran dengan Bonus Alu-aluan kami! Daftar akaun hari ini >> 

ms_MY