Dagangan kulit kepala berbanding dagangan hayunan

Sebagai seorang peniaga, terdapat banyak strategi yang boleh digunakan untuk membuat keuntungan dalam pasaran. Tidak seperti pelabur, peniaga mencari keuntungan cepat dalam pasaran dalam tempoh yang singkat. 

Dua daripada strategi yang paling popular ialah perdagangan swing dan perdagangan kulit kepala. Setiap kaedah ini digunakan berdasarkan tahap kesabaran, fleksibiliti, modal dan risiko pedagang. 

Memandangkan setiap orang berbeza dalam strategi dagangan mereka, sentiasa lakukan penyelidikan anda sendiri sebelum melabur sebarang wang dalam produk pelaburan. 

Scalping sebagai strategi 

Scalpers menyasarkan keuntungan cepat dengan memanfaatkan pergerakan harga yang kecil. Dengan mengikuti carta tempoh pendek seperti carta satu minit atau lima minit, scalper mengkaji pergerakan harga ini dan memutuskan masa untuk mengambil dagangan. 

Memastikan pasaran mempunyai kecairan juga merupakan faktor penting kerana tanpa kecairan, peniaga mungkin kehilangan dagangan disebabkan sifat scalping, dengan menggunakan dagangan frekuensi tinggi untuk mendapatkan keuntungan. 

Dan dengan perdagangan frekuensi tinggi, peniaga juga perlu mengambil kira yuran dagangan yang mungkin mengurangkan margin keuntungan mereka. Pertukaran dengan yuran dagangan yang rendah cenderung lebih bermanfaat untuk scalper. 

Scalping paling sesuai untuk pedagang yang mempunyai kesabaran yang rendah, keupayaan untuk bertindak pantas, fleksibiliti dalam rancangan mereka, dan masa untuk komited untuk memfokuskan pada pasaran. Dengan kesabaran yang kurang, scalper boleh menutup dagangan dengan cepat apabila mencapai margin keuntungan, dan mereka tidak takut untuk menukar kursus jika dagangan pergi ke sisi. 

Perdagangan swing 

Sama seperti scalping, dagangan swing bergantung pada mengenal pasti arah aliran dalam pasaran tetapi menggunakan jangka masa yang lebih panjang (biasanya carta harian hingga mingguan) sebagai sumber maklumat mereka. 

Pedagang swing akan mencari isyarat pasaran seperti penyatuan atau pembetulan, dan membeli pelaburan ini sebelum ia mula meningkat. Selepas sebarang kenaikan harga, penutupan kedudukan memberi mereka margin antara harga beli dan jual. 

Sebagai contoh, jika harga mata wang kripto mula diperbetulkan, pedagang boleh mula membeli kripto dan menahannya untuk seketika. Apabila harga mula meningkat, mereka boleh menutup kedudukan dan merealisasikan keuntungan. 

Walau bagaimanapun, jika harga masih menurun semasa pembetulan atau penyatuan, kedudukan jual boleh dibuka untuk menjual tinggi dan membeli rendah. 

Untuk dagangan swing, garis masa untuk dagangan ini boleh dibuka untuk beberapa hari, minggu dan kadangkala berbulan-bulan, bergantung pada arah aliran. Dengan pemangkin seperti berita atau keluaran yang akan datang, ini memberikan isyarat yang kuat untuk pedagang memutuskan sama ada menahan untuk lebih banyak keuntungan atau mengambil untung sekarang akan menjadi pilihan yang lebih baik. 

Dagangan swing memerlukan kesabaran kerana dagangan biasanya mengambil masa yang lama dan selalunya, pedagang perlu mengkaji petunjuk teknikal dan corak carta seperti sambungan Fibonacci, sokongan dan rintangan, Awan Ichigomochi dan purata bergerak sebelum membuat pergerakan dalam pasaran. 

Dengan lebih sedikit dagangan yang dilakukan berbanding dengan scalping, peniaga swing juga dapat mengekalkan yuran transaksi yang rendah. 

Perdagangan swing berfungsi dengan baik untuk pedagang yang tidak dapat menumpukan masa kepada pasaran, tetapi dapat menumpukan masa untuk mengkaji arah aliran jangka panjang, mempunyai lebih kesabaran, dan menyusun strategi dengan teliti sebelum membuat langkah.

Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai 'Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!

ms_MY