Tahap rintangan dan sokongan: Apakah itu dan mengapa anda perlu mengambil berat?

Mengesan tahap rintangan dan sokongan adalah beberapa kemahiran yang paling penting untuk dipelajari sebagai pemula dalam perdagangan. Pelajaran ini akan mengajar anda tentang tahap rintangan dan sokongan, cara ia berfungsi dan sebab ia sangat penting.
 
Selepas pelajaran ini, anda akan tahu cara membeli lantai (minimum sementara) dan menjual siling (maksimum sementara) dan oleh itu, meningkatkan kebarangkalian anda untuk membuat dagangan yang menguntungkan.
 
Baca pelajaran berikut untuk lebih banyak pengetahuan perdagangan pemula:
 

pengenalan

Resistance and support are horizontal levels you can use in technical analysis. They inform you of where the mass of traders is buying and selling a particular token. Sometimes, you can even easily tell from a carta bahawa terdapat tahap yang tepat di mana harga jatuh atau naik dan kemudian melantun atau menjejak semula serta-merta pada beberapa kali.
 
Tahap rintangan ialah dinding jualan di bahagian atas tempat pedagang menjual token mereka (menggunakan active hadkan pesanan). Setiap kali harga token mencapai tahap ini, pesanan jual dicetuskan dan harga ditolak ke bawah.
 
Sebaliknya, tahap sokongan merujuk kepada "dinding" pembeli yang mempunyai pesanan mereka pada harga bawah tertentu untuk menunjukkan mereka bersedia untuk membeli jika harga jatuh ke tahap itu.

Mengapa menggunakan tahap rintangan dan sokongan?

Mengesan tahap rintangan dan sokongan akan memberikan struktur aktiviti dagangan anda. Sebagai contoh, sebaik sahaja anda mengetahui cara tahap rintangan berfungsi, jelas tempat untuk menetapkan pesanan henti rugi dan memperoleh keuntungan. Mereka menghapuskan kecenderungan untuk membeli dan menjual pada harga rawak kerana anda boleh mendapatkan maklumat daripada carta harga untuk menunjukkan kemungkinan pergerakan harga pada masa hadapan.
 
Tahap rintangan membantu anda memahami bahawa anda harus membeli pada sokongan dan menjual pada rintangan untuk memaksimumkan keuntungan atau meminimumkan kerugian pada setiap dagangan. Selain itu, strategi ini menghalang anda daripada membeli dan menjual FOMO.

Bagaimana untuk mengesan tahap rintangan dan sokongan

Terdapat tiga masa berbeza untuk memasuki pasaran — apabila harga bergerak ke sisi, ke atas atau ke bawah. Mari kita nilai masa ini dengan mengambil kira tentangan dan tahap sokongan.
 
1. Pasaran sisi
 
Dalam pasaran sisi, harga token kekal dalam tahap rintangan dan sokongan, tidak menembusi mana-mana harga. Tahap cenderung kukuh, jadi harga kekal akan melantun antara tahap rintangan dan sokongan.
 
Anda boleh lihat daripada imej di bawah bagaimana harga menjejak semula dari atas 2680.00 (rintangan), melantun dari 2660 (bawah) dan terus bergerak dengan cara ini.
 
 
2. Pasaran menaik
 
Nevertheless, one of the abovementioned support and resistance levels will eventually break. If the price breaks through the resistance level, it will trend towards the next level. Every time this happens, resistance becomes support. So if a price goes over the resistance level and touches it again, thereby confirming it, the level becomes the new support level.
 
Dalam imej di bawah, anda akan melihat bahawa tahap rintangan pertama adalah pada 2695.00 USDT.
 
 
Untuk mengekalkan aliran menaik, harga mesti menembusi tahap rintangan itu sebelum kembali untuk menguji tahap tinggi sebelumnya dan menjadikannya tahap sokongan baharu. Setiap kali harga menembusi rintangan, ia mesti kembali ke tahap tinggi sebelumnya untuk menjadikannya tahap sokongan baharu. Anda mungkin pernah mendengar peniaga bercakap tentang "mengubah rintangan menjadi sokongan".
 
Selepas token mempunyai sokongan baharu, ia boleh menyasarkan tahap rintangan seterusnya. Dalam imej yang sama, tahap rintangan seterusnya ialah pada 2705.00 USDT. Sekali lagi, untuk menjadikannya tahap sokongan baharu, harga mesti melepasinya dan kemudian kembali untuk mengujinya.
 
Apabila harga sedang dalam arah aliran menaik, anda mungkin akan mendengar peniaga bercakap tentang paras tertinggi yang lebih tinggi dan paras terendah yang lebih tinggi. Ini datang daripada idea bahawa tahap sokongan dan rintangan akan sentiasa meningkat untuk tahap seterusnya tetapi tidak pernah menembusi tahap di atas.
 
3. Pasaran menurun
 
Harga biasanya menguji tahap sokongan dalam pasaran menurun dan kemudian menembusi ke bahagian bawah.
 
Dalam imej di bawah, untuk mengekalkan aliran menurun, harga mesti menembusi rintangan ke bawah tahap 2704.00 USDT dan kemudian kembali untuk menguji tahap sebelumnya untuk menjadikannya tahap sokongan baharu — setiap kali harga menembusi rintangan, ia perlu kembali ke tahap rendah sebelumnya untuk menjadikannya tahap sokongan baharu. Anda mungkin pernah mendengar peniaga bercakap tentang "sokongan menjadi rintangan", atau "mengubah lantai menjadi siling".
 
 
Selepas token mempunyai sokongan dan rintangan baharu, ia boleh mula bergerak ke arah tahap sokongan rintangan seterusnya. Dalam imej, tahap rintangan seterusnya ialah pada 2692.00 USDT. Sekali lagi, untuk mencapai tahap ini, harga mesti turun di bawahnya dan kemudian kembali untuk mengujinya untuk menjadikannya tahap rintangan.
 
Dalam pasaran bawah, pedagang bercakap tentang paras tertinggi yang lebih rendah dan paras terendah yang lebih rendah, kerana paras sokongan dan rintangan sentiasa turun dan tidak menembusi paras di atas.

Kesimpulan

Ingat bahawa anda belajar melalui latihan. Selepas mempelajari tentang rintangan dan sokongan, langkah seterusnya boleh pergi ke Huobi Global antara muka dagangan dan mula membuat carta. Anda boleh melihat pergerakan harga dan menggunakan garis mudah untuk mencari corak yang berbeza.
 
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!

ms_MY