Lelongan Slot Parachain Polkadot Dijelaskan

Lelongan slot parachain Polkadot yang pertama (juga dikenali sebagai Lelongan Parachain) bermula pada 11 November 2021, diharapkan juga memulakan era rantaian blok yang lebih bersambung. Polkadot ialah protokol berbilang rantaian yang membolehkan rantaian blok lain yang disambungkan ke rangkaian Polkadot saling beroperasi, yang bermaksud pemindahan rantaian silang bagi sebarang jenis data atau jenis aset boleh dilakukan di dalam ekosistemnya.

Kesalingoperasian berlaku melalui seni bina di mana Polkadot beroperasi sebagai "Rantai Geganti," yang dengan reka bentuk menjadi tuan rumah blockchain dipanggil "Parachains." Rantaian Geganti ialah rantaian Polkadot utama yang mana urus niaga rangkaian dimuktamadkan dan dijamin, dan payung payung ialah rantaian tersuai yang dipatok pada rantai geganti. Tetapi, jika projek blockchain ingin menjadi parachain, ia perlu terlebih dahulu memenangi lelongan parachain.

Rantai Berganti-ganti dan Rantai Payung | https://wiki.polkadot.network/docs/learn-parachains

Rangkaian Polkadot terdiri daripada satu rantai geganti dan sehingga 100 payung payung, kuantiti yang terbuka untuk perubahan melalui undi tadbir urus dari semasa ke semasa. Sistem ini membenarkan parachain mempunyai tujuan dan spesifikasi yang berbeza seperti kewangan terdesentralisasi (defi) atau permainan tetapi kekal saling berkaitan, yang bermaksud bahawa aplikasi yang berbeza boleh memanfaatkan ciri dan inovasi satu sama lain.

Spesifikasi dan kebolehoperasian adalah penting untuk masa depan rantaian blok dan kripto kerana tidak cekap bagi rantaian blok individu untuk menawarkan “segala-galanya untuk semua orang” atau bagi ekosistem untuk mempunyai banyak rantaian blok berasingan yang tidak dapat berkomunikasi antara satu sama lain.

Walau bagaimanapun, kerana slot adalah terhad, tidak semua projek blockchain boleh menjadi payung payung pada Polkadot. Pasukan Polkadot menghasilkan mekanisme lelongan unik untuk memilih parachain: "lelongan lilin" dan pinjaman orang ramai untuk menjadikan proses itu adil dan terbuka.

Nama "lelong lilin" berasal dari cara sejarah menjual kapal pada abad ke-17. Lelongan akan bermula dengan pelelong menyalakan lilin, dan pembida hanya boleh membuat tawaran jika lilin masih menyala. Sistem ini menghalang orang daripada cuba membida rendah sehingga detik terakhir (kebiasaan yang dikenali sebagai sniping lelong), kerana tiada siapa yang tahu dengan tepat bila lelongan akan tamat.

Lelongan payung payung Polkadot menggunakan "lilin" berasaskan blokchain dengan masa tamat yang tidak diketahui, dijana secara rawak untuk memastikan bida dimasukkan pada nilai saksama dan pembida yang paling menghargai slot berkemungkinan besar akan memenangi lelongan. Untuk maklumat lebih terperinci tentang lelongan lilin, anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai Wiki Polkadot.

Sebagai tambahan kepada tawaran projek itu sendiri, individu juga boleh membantu projek memenangi lelongan parachain dengan pinjaman orang ramai. Mereka membenarkan komuniti pemegang DOT memberi isyarat projek yang mereka percayai dan mahu menang dengan mempertaruhkan mereka. Token yang disediakan oleh komuniti dengan cara ini membolehkan projek mengemukakan tawaran yang lebih tinggi dan oleh itu meningkatkan peluangnya untuk memenangi slot parachain.

Jika projek itu memenangi lelongan, rangkaian Polkadot akan mengunci token yang dipertaruhkan secara automatik untuk maksimum 96 minggu, iaitu tempoh pajakan slot parachain. Sebagai balasan, projek yang menang akan memberi ganjaran kepada pengguna dengan airdrop token atau ganjaran lain. Setelah tempoh penguncian tamat, token yang dipertaruhkan dikembalikan kepada pengguna.


Awak boleh sertai aktiviti Lelong Slot Polkadot melalui Huobi! Daftar untuk akaun Huobi untuk melabur dalam Bitcoin dan mata wang kripto lain. Pengguna baharu boleh memperoleh ganjaran bernilai sehingga $300 dengan Bonus Alu-aluan kami! Daftar akaun hari ini >> 

ms_MY