NFT Dijelaskan

Apa itu Token NFT atau Non-Fungible? 

Token NFT atau Non-Fungible adalah token yang tidak dapat diganti dengan token lain. Perbezaan utama antara NFT dan token lain pada blockchain adalah bahawa NFT tidak mudah dijangkiti dan tidak boleh dibahagikan (tidak mudah alih dan tidak dapat dipisahkan). 

Fungible dunia bermaksud seseorang boleh menggantinya dengan item / produk yang tepat. Oleh itu, sebagai contoh, Bitcoin adalah token fungible, kerana hakikat bahawa anda boleh memperdagangkannya untuk bitcoin lain. Dan tidak kira bitcoin mana yang anda miliki, kerana semuanya mempunyai nilai yang sama. 

Tidak boleh difahami bermaksud item itu unik dan tidak dapat diganti dengan barang yang sama persis. Sesuatu seperti memiliki Mona Lisa dan mengetahui bahawa ia adalah satu-satunya di dunia kerana hanya ada satu sahaja (dan bahawa ada perkara lain yang kelihatan seperti salinan). Fungibility adalah ciri mata wang dan cryptocurrency. 

NFT juga tidak dapat dipisahkan, yang bermaksud bahawa mereka tidak dapat dibahagikan kepada bahagian yang lebih kecil. Anda boleh memindahkan 0.0000001BTC atau membahagikan 1 ETH menjadi 0.5ETH dan 0.5ETH. NFT tidak boleh dibahagi, dengan cara yang sama, anda tidak boleh membahagikan lukisan tanpa menghancurkannya. 

Bagaimana NFT berfungsi? 

NFT ada di blockchain, yang merupakan lejar awam terdesentralisasi yang menyimpan rekod transaksi.  

Walaupun NFT pertama kali dibuat di Ethereum Blockchain, banyak blockchain lain juga menyokong NFT.  

NFT dapat dibuat atau "dicetak" dari objek digital yang mewakili produk ketara atau tidak ketara. Produk ini boleh merangkumi karya seni, sorotan video, GIF, kulit permainan video, atau muzik.  

Sebagai contoh, tweet pertama oleh CEO Twitter, Jack Dorsey, adalah dijual dengan harga $2.9 Juta dolar. Sekiranya anda membeli NFT itu, semua orang di blockchain akan dapat melihat siapa yang memiliki sejarah ini dan jumlah yang dibayar untuknya. 

Setiap NFT mempunyai pengecam unik, dan ini membolehkan pemilik NFT membuktikan pemilikan. Oleh kerana NFT direkodkan dan disahkan pada blockchain, ini bermakna ia tidak berubah, dan tidak ada yang dapat memanipulasi rekod pemilikannya. 

Sejarah NFT 

Pada tahun 2017, permainan berasaskan Ethereum Kripto Kitties memperkenalkan NFT ke dunia. Crypto Kitties membolehkan pemain membeli, membiak dan memperdagangkan kucing maya edisi terhad. Pembangun permainan membenarkan pengguna memenangi item dalam permainan seperti pedang digital, perisai dan banyak lagi. Dan dengan tokenisasi aset permainan, memungkinkan pemindahan aset ini kepada pemain yang berbeza atau bahkan ke permainan yang berbeza. 

Permainan NFT, Cryptokitties | https://www.cryptokitties.co

Selain koleksi barang, NFT juga digunakan untuk menjual pelbagai koleksi maya seperti kad perdagangan maya NBA, karya seni, dan klip video.  

Di mana saya boleh mendapatkan NFT? 

Membeli NFT tidak semudah yang disangka. Disana ada laman web di luar sana yang membolehkan pembeli berpotensi untuk melihat trend pasaran semasa untuk NFT, apa yang dijual, dan berapa banyak. 

Sekiranya anda seorang artis atau pencipta dan anda ingin membuat NFT anda sendiri, itu tidak sukar juga. Laman web seperti Rarible dan Opensea membolehkan pengguna membuat, menjual, dan membeli NFT. 

Masa depan NFT 

Dengan blockchain dan crypto menjadi lebih utama, mungkin ada ruang untuk karya seni berasaskan NFT untuk menyimpan nilai dan diperdagangkan di pasaran terbuka. Pada separuh pertama tahun 2021, ruang NFT bertransaksi lebih dari $2.5 bilion dolar dan semakin banyak orang membeli dan menjual NFT sebagai pelaburan. 

Lebih banyak pencipta dan platform juga memasuki ruang NFT. Ini bermaksud bahawa jumlah karya NFT akan bertambah dengan kadar yang semakin meningkat, membawa lebih banyak peserta - pembeli, pencipta, platform, dan pemaju memasuki ekosistem. 


Sekiranya anda baru mengenali Huobi,Daftar untuk akaun Huobidan terima sehingga $300 Bonus Selamat Datang untuk membantu anda dengan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, sila semak Huobi Dapatkan, di mana anda dapat memperoleh faedah dari cryptocurrency anda yang terbiar! 

ms_MY