Bekalan maksimum: Apakah itu dan mengapa ia wujud?

Dalam crypto, istilah 'bekalan maksimum' (pendek kata 'bekalan maksimum') merujuk kepada bilangan maksimum token yang boleh dimiliki oleh projek mata wang kripto. Ia adalah sekatan berkod yang telah ditetapkan, yang bermaksud bahawa sebaik sahaja bilangan maksimum token tertentu dalam edaran, tiada token baharu mungkin boleh dibuat.
 
Bekalan maksimum wujud kerana sesetengah projek tidak mengeluarkan jumlah bekalan token mereka serta-merta apabila ia dilancarkan, tetapi masih mahu mengehadkan kemungkinan jumlah token masa hadapan mereka. Sebagai contoh, mereka mungkin mengunci beberapa token untuk tujuan peletakan hak atau mempertaruhkan ganjaran yang penting untuk projek itu.
 
Anda boleh mendapatkan idea tentang bilangan token baharu yang akan memasuki pasaran pada masa hadapan dengan membandingkan bekalan maksimum dengan bekalan yang beredar. Ringkasnya: jika bekalan yang beredar ialah 100,000 token dan bekalan maksimum ialah 1 juta, maka anda boleh menjangkakan 900,000 lagi token akan memasuki pasaran pada masa hadapan, yang mungkin menjejaskan harganya.
 

Bagaimanakah token mencapai bekalan maksimumnya?

 
Secara amnya, terdapat dua kategori token — boleh lombong dan tidak boleh lombong. Token boleh ditambang mempunyai bekalan beredar yang meningkat dari semasa ke semasa dan oleh itu, akan mencapai bekalan maksimum mereka pada satu ketika pada masa hadapan. Bila ini akan berlaku bergantung pada rancangan ganjaran pelombong rangkaian.
 
Sebagai contoh, Bitcoin (BTC) mempunyai bekalan maksimum sebanyak 21 juta tetapi pada masa ini, hanya 18,934,956 token telah dilombong dan sedang dalam edaran. Pelombong akan dapat mencipta token baharu sehingga BTC mencapai bekalan maksimumnya.
 
Token tidak boleh lombong, sebaliknya, kadangkala mempunyai bekalan maksimumnya sejak ia dicipta. Dalam senario ini, bekalan edaran adalah sama dengan bekalan maksimum.
 
Walau bagaimanapun, beberapa token tidak boleh lombong yang menggunakan protokol bukti pegangan (PoS) tidak dibawa ke pasaran dengan bekalan maksimumnya tersedia. Sebaliknya, bekalan edaran mereka ditingkatkan melalui model ganjaran, yang memberikan ganjaran token kepada staker untuk mengesahkan transaksi mereka.
 
Token lain tidak mempunyai bekalan maksimum yang telah ditetapkan. Ethereum (ETH) ialah contoh yang baik — bekalan beredarnya sentiasa meningkat apabila pelombong mencipta token baharu.
 

Kesimpulan

 
Walaupun maklumat di atas adalah betul pada masa penulisan, kami akan menasihati anda untuk turut memberi perhatian kepada perkembangan baharu daripada projek kripto. Semasa mereka berkembang dan mencari cara baharu untuk menetapkan metrik tokenomik mereka, bekalan maksimum token mereka mungkin juga dapat direalisasikan melalui gabungan kaedah yang disebutkan di atas, atau sesuatu yang sama sekali berbeza.
 
Juga, ingat bahawa bekalan maksimum hanya satu metrik tokenomics. Ia adalah metrik penting, tetapi anda mesti menggabungkannya dengan metrik tokenomics lain untuk memahami gambaran penuh.
 
Ketahui lebih lanjut tentang tokenomics dengan pelajaran kami permodalan pasaran, polisi kewangan, dan pengedaran token.
 
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY