Pembuat pasaran dan pengambil pasaran: Anda yang manakah?

Adakah anda tahu bahawa jika anda pernah membuat perdagangan, anda sudah menjadi pembuat atau pengambil? Malah, anda akan menjadi pembuat dan pengambil pada satu ketika dalam kerjaya perdagangan anda. Pelajaran ini akan membincangkan siapa pelakon ini dan mengapa mereka penting.
Baca pelajaran berikut untuk lebih banyak pengetahuan perdagangan pemula:

pembuat

Pembuat 'membuat' pasaran dengan mencipta pesanan beli dan jual yang mungkin akan dilaksanakan pada masa hadapan. Sebagai contoh, anda boleh menetapkan pesanan had daripada "beli Bitcoin (BTC) bernilai 100 USD kepada paras harga 100,000 USD/BTC", dan jika harga mencapai tahap itu, pesanan akan dilaksanakan oleh tawaran jualan pihak balas. Sementara itu, pesanan akan menunggu dalam buku pesanan.
Pembuat adalah penting untuk kesihatan pasaran kerana semua pesanan tidak segera diletakkan dalam buku pesanan untuk mencipta "kecairan." Kecairan atau ketakcairan merujuk kepada betapa mudahnya untuk menjual sesuatu. Sebagai contoh, jongkong emas lebih cair daripada karya seni anda boleh menjual jongkong emas dengan agak cepat, tetapi mungkin mengambil masa berbulan-bulan untuk mencari pembeli untuk lukisan supaya anda boleh mengeluarkan nilainya.
Atas sebab ini, pembuat juga dipanggil pembekal kecairan kerana mereka membuat pesanan dan menunggu untuk diisi, menjadikannya mudah bagi penjual untuk datang ke pasaran dan menjual sesuatu; ini membolehkan pasaran berfungsi dengan lancar. Pembuat adalah sangat penting kepada pasaran sehingga pertukaran biasanya menawarkan rebat dalam bentuk yuran yang lebih rendah atau tidak wujud (yuran pembuat-pengambil).

Pengambil

Seperti yang telah kita pelajari, pembuat membuat pesanan dalam buku pesanan dan oleh itu, meningkatkan kecairan bursa kerana ia memudahkan peniaga lain untuk membeli dan menjual token. Pengambil, sebaliknya, mengeluarkan sebahagian daripada kecairan itu dan mengisi (atau 'makan') pesanan yang dibuat oleh pembuat.
Pengambil menggunakan pesanan yang sudah ada dalam buku pesanan untuk membuat pesanan segera pada harga tertentu. Logik di sebalik ini adalah sesuatu di sepanjang baris "Oh, harganya sangat bagus. Saya mahu mendapatkan token ini sekarang juga!” Oleh itu, pesanan pengambil tidak memasuki buku pesanan atau mewujudkan kecairan. Jika terdapat kekurangan kecairan dan anda masih mahu membuka dagangan, perbezaan harga mungkin timbul, terutamanya dengan token yang lebih kecil.
Pertukaran juga merupakan perniagaan, dan pada mata peniaga, pertukaran yang paling menarik ialah pertukaran yang paling mudah tunai kerana ia membolehkan mereka berdagang dengan mudah. Dalam erti kata lain, sentiasa ada pembeli dan penjual untuk pesanan jual dan beli mereka. Oleh kerana pengambil tidak mencipta kecairan, pertukaran biasanya membuat mereka membayar yuran yang lebih tinggi.

Bagaimanakah seseorang menjadi pembuat atau pengambil?

Disana adapesanan yang berbeza, dan jenis pesanan yang anda buka menentukan sama ada anda menjadi pembuat atau penerima. Sebagai contoh, jika anda ingin membuat pesanan pada harga tertentu yang lebih tinggi atau lebih rendah daripada harga semasa tetapi tidak memerlukannya untuk dibuat dengan segera, anda akan membuat pesanan had. Ini akan menjadikan anda seorang pembuat - anda akan membuat pesanan yang boleh digunakan oleh pengambil kemudian.
Sebaliknya, jika anda ingin membeli token serta-merta, anda perlu menggunakan pesanan pasaran, yang menjadikan anda seorang pengambil. Oleh kerana pesanan segera tidak masuk ke dalam buku pesanan, anda akan 'mengambil' pesanan daripada pembuat.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY