Lightning Network dan masa depan Bitcoin

Semasa blockchain adalah teknologi yang mengubah permainan, Bitcoin kerana lelaran cryptocurrency yang paling awal mengalami beberapa batasan sebagai alternatif kepada wang fiat. Salah satu batasan ini adalah masa yang diperlukan untuk mencapai kata sepakat mengenai transaksi di blockchain Bitcoin. Rata-rata, diperlukan 10 minit untuk memproses satu transaksi Bitcoin dan rangkaiannya terhad kepada tujuh transaksi sesaat, yang bermaksud bahawa Bitcoin tidak akan dapat membuat skala cukup untuk mengikuti rangkaian transaksi biasa seperti Visa.

Batasan skalabiliti ini adalah salah satu masalah yang perlu diselesaikan jika Bitcoin ingin mencapai penggunaan secara besar-besaran sebagai mata wang. Bitcoin Lightning Network adalah protokol pembayaran yang beroperasi di atas blockchain Bitcoin sebagai lapisan kedua. Lightning Network adalah penyelesaian yang paling menjanjikan untuk masalah skalabiliti dan kelajuan transaksi yang dihadapi Bitcoin hari ini.

Walaupun cryptocurrency dan projek blockchain lain mungkin telah menyelesaikan masalah ini, tidak ada satu pun yang mempunyai penggunaan Bitcoin secara meluas di pasaran.

SegWit

Setelah had kelajuan dan skalabilitas Bitcoin menjadi jelas, penyelesaian dicadangkan pada tahun 2017 untuk menggunakan fungsi yang disebut Segregated Witness, atau SegWit. SegWit memisahkan bahagian tandatangan (saksi) blok Bitcoin dari bahagian yang mengandungi data transaksi. Akibatnya, ini membolehkan setiap blok di blockchain Bitcoin membawa lebih banyak maklumat (atau membawa maklumat dengan lebih cekap).

Lebih penting lagi, SegWit membenarkan sistem off-chain ditambahkan ke rangkaian Bitcoin. Ini membolehkan rangkaian Bitcoin terus berjalan tanpa perubahan, sementara proses baru ditambahkan pada lapisan kedua yang disatukan dengan blockchain Bitcoin di kemudian hari.

Rangkaian Kilat

Rangkaian Lightning membuka saluran antara dua pengguna dan membolehkan mereka melakukan transaksi (melalui kontrak pintar) antara satu sama lain tanpa menyelesaikan baki mereka ke blockchain Bitcoin sehingga salah satu pihak menutup saluran tersebut. Untuk membuka saluran, pengguna mesti melakukan sejumlah Bitcoin dalam transaksi pembiayaan yang disebut Hash Time Lock Contract (HTLC) di blockchain Bitcoin. Ini sama seperti bagaimana seseorang harus memasukkan wang ke dalam akaun bank untuk bertransaksi dengan kad debit yang disambungkan ke akaun tersebut.

Di atas semua ini, Lightning Network dapat membuka saluran antara saluran, membentuk rangkaian saluran. Ini membolehkan transaksi dibuat antara beberapa pengguna di Lightning Network selagi jalan dapat dipetakan di antara mereka, seperti bagaimana fungsi Internet.

Manfaat rangkaian lapisan kedua ini ialah kos transaksi turun dan kelajuan transaksi naik. Kos transaksi turun kerana puluhan atau bahkan ratusan transaksi Rangkaian Kilat dapat diselesaikan dengan membuat satu transaksi Bitcoin. Ini juga bermaksud bahawa beribu-ribu transaksi boleh berlaku secara serentak, bukan hanya tujuh sesaat.

Adopsi

Sejak Kertas Putih Rangkaian Kilat pertama kali diterbitkan pada tahun 2016 oleh Joseph Poon dan Thaddeus Dryja, versi kerja protokol Lightning Network telah dilancarkan. Penerapan agak rendah berbanding dengan pasaran Bitcoin secara keseluruhan, walaupun jumlah simpul Lightning Network meningkat dengan ketara, meningkat dua kali ganda menjadi 10,000 antara tahun 2020 dan 2021. Jumlah Bitcoin yang diberikan untuk Lightning Network melalui transaksi pendanaan HTLC juga meningkat dari masa ke masa dan mencapai 1,380 BTC pada Jun 2021.

Paling menarik, jika cryptocurrency lain juga mengadopsi Lightning Network sebagai protokol Layer 2, ada potensi interoperabiliti pelbagai cryptocurrency di masa depan.


Daftar untuk akaun perdagangan Huobi untuk merasakan apa yang dimaksudkan dengan membeli, berdagang dan memperoleh Bitcoin. Pengguna baharu boleh memperoleh sehingga $300 ganjaran dengan Bonus Alu-aluan kami! Daftar akaun hari ini >> 

ms_MY