Adakah crypto adalah pilihan pelaburan yang berisiko?

Pelabur tradisional cenderung mencirikan crypto sebagai aset spekulatif. Cryptocurrency pertama, Bitcoin, hanya dibuat pada tahun 2009 dan banyak token baru belum lagi mengeluarkan produk berfungsi. Walau bagaimanapun, ekosistem crypto menghubungkan inovasi dan idea kreatif yang pantas. Ia menarik minda terbaik dari perniagaan, pengekodan, kriptografi, dan disiplin lain yang penting untuk pembangunan projek yang berjaya. Sayangnya, hakikatnya ia juga telah menarik penggodam berbakat dan artis penipuan lain ke dalam bidang. Lebih-lebih lagi, seperti teknologi baru, sukar untuk membezakan projek yang berjaya dengan projek yang tidak akan bertahan dalam pasaran beruang. Oleh itu, mudah dilihat mengapa crypto kelihatan begitu berisiko sebagai pilihan pelaburan bagi banyak orang. 

Risiko Pelaburan 

Terdapat beberapa persepsi yang salah berkaitan dengan crypto. Pertama, seperti pelaburan lain, crypto mempunyai risiko pelaburan . Cryptocurrency tidak diragukan lagi merupakan pilihan yang berisiko dalam arti bahawa mereka mempunyai turun naik yang tinggi, yang bermaksud bahawa pelaburan awal dapat berkembang berlipat ganda dan juga kehilangan banyak nilainya dalam jangka masa yang agak singkat. Walau bagaimanapun, masih perlu diperhatikan bahawa token yang berbeza juga mempunyai ciri risiko yang berbeza - tidak realistik untuk membandingkan Bitcoin dengan altcoin topi rendah yang dikeluarkan oleh projek blockchain yang baru muncul tanpa kes penggunaan atau pangkalan pengguna.

Walaupun harga Bitcoin boleh naik dan turun, nilainya telah meningkat dengan stabil sejak dekad yang lalu. Ini telah membuktikan kes penggunaannya dan memiliki basis pemegang token yang sangat besar, termasuk negara berdaulat, bank global, dana kekayaan swasta dan pelabur runcit. Token baru menunjukkan risiko dan pulangan yang lebih besar daripada Bitcoin kerana mereka harus membuktikan kes penggunaan, model pemerintahan, kadar penggunaan, dan penerimaan oleh pasaran dari masa ke masa. 

Adalah perlu bagi mana-mana pelabur crypto untuk memahami projek di sebalik token yang mereka laburkan. Orang yang melabur dalam saham menganalisis syarikat yang mereka laburkan. Begitu juga, pelabur crypto perlu mengetahui sama ada projek mempunyai peluang yang baik untuk menyampaikannya janji. 

Pada masa lalu memang popular membesar-besarkan risiko yang berkaitan dengan pelaburan kripto. Sebagai contoh, beberapa token mempunyai kadar penggunaan yang paling berjaya dan kesan rangkaian dari sebarang teknologi yang direkodkan, membuktikan bahawa penggunaannya di masa depan tidak dapat dielakkan. Juga tidak benar untuk mengatakan bahawa tidak ada kes penggunaan untuk crypto: teknologi blockchain sudah ditawarkan sebagai penyelesaian oleh syarikat gergasi teknologi seperti IBM, dan digunakan secara meluas dalam industri logistik dan industri kewangan. Semua ini adalah di atas penerapan aplikasi yang berterusan di kontrak pintar, kewangan terdesentralisasi (defi), NFT, pembayaran, penyimpanan data dan banyak lagi.  

Risiko Operasi 

Sebagai pilihan pelaburan, crypto juga mempunyai risiko operasi, biasanya dikaitkan dengan ketidakpastian dan peretasan yang berkaitan dengan memiliki dan menyimpan aset token peribadi. Dengan cara yang sama bahawa orang boleh ditipu atau dirompak wang fiat mereka, ada orang yang kehilangan cryptocurrency mereka kerana mereka tidak menyedari yang diperlukan langkah keselamatan dan privasi berkaitan dengan memiliki crypto. 

Dari 2017-2019, penipuan “crypto” sangat biasa. Penipuan ini melibatkan penjualan skim ponzi atau umpan lain kepada mangsa dan mendakwa bahawa ia adalah "pelaburan crypto", padahal sebenarnya tidak ada teknologi blockchain yang terlibat sama sekali. Oleh kerana orang ramai semakin mengetahui akan sifat penipuan ini, dan pihak berkuasa mula mengetahuinya penangkapan dan mensabitkan penipu, jumlah penipuan tersebut menurun secara drastik. Dari 2019-2021, penipuan berkaitan crypto turun lebih daripada 60% setahun

Walaupun anonimiti adalah salah satu kelebihan utama crypto, namanya tidak dikenali juga wajar kepada penipu yang cuba memanfaatkan crypto rookies. Adalah mungkin untuk mengesan dan menyenarai hitamkan token yang dicuri, tetapi jauh lebih sukar untuk menyambungkan token dan dompet ke penjenayah individu, yang bermaksud bahawa token yang dicuri itu mungkin hilang selamanya. Tetapi, masalah ini juga dapat diselesaikan, dan cara utama untuk melakukannya adalah dengan pendidikan mengenai keselamatan.  

Risiko Peraturan 

Risiko pelaburan ketiga yang biasanya dikaitkan dengan cryptocurrency adalah risiko peraturan. Walaupun sifatnya terdesentralisasi, cryptocurrency dan entiti di belakangnya diatur secara berbeza oleh setiap negara. Ekosistem kripto, misalnya, menghadapi larangan perlombongan dan perdagangan dari pemerintah dan tuntutan undang-undang dari agensi kerajaan. Berita mengenai keputusan peraturan negatif boleh merosakkan reputasi token dan mempengaruhi harga mereka. Walau bagaimanapun, ia juga perlu diperhatikan peraturan boleh bermanfaat ke pasaran kripto kerana mereka menjadikan pasaran lebih selamat dan stabil. 

Di samping itu, percukaian boleh berisiko dan bermasalah bagi individu pelabur. Sebagai contoh, sebilangan pelabur mungkin tidak memfailkan cukai mereka kerana mereka sengaja menghindari cukai atau kerana mereka kurang memahami mengenai kewajipan cukai atau prosedur cukai mereka. Individu yang terjebak dalam pembayaran cukai mungkin mengalami akibat undang-undang dan denda yang besar. Mereka yang kurang mendapat pendidikan kewangan lebih cenderung lupa atau tidak mengambil langkah mandatori ini dengan serius. 

Namun, dengan meluasnya pendidikan awam mengenai kripto dan normalisasi pesat dan penyatuan pasaran kripto ke dalam sistem kewangan dan percukaian global, kesan risiko ini akan turun dari masa ke masa. 


Selamat datang ke masa depan kewangan! Daftar untuk akaun Huobi untuk melabur dalam Bitcoin dan mata wang kripto lain. Pengguna baharu boleh memperoleh sehingga $300 ganjaran dengan Bonus Alu-aluan kami! Daftar akaun hari ini >> 

ms_MY