Melabur $100 ke dalam 10 kripto teratas selama setahun

Dana indeks atau ETF ialah produk kewangan yang membolehkan pelabur mendapat pendedahan kepada pelbagai industri, saham dan instrumen kewangan dengan hanya membeli satu dana indeks atau ETF.  

Dalam pasaran saham, ini sukar untuk ditiru kerana pelabur memerlukan sejumlah besar modal untuk membina dana indeks atau ETC mereka sendiri. 

Sebagai contoh, QQQ, sebuah ETF di NASDAQ yang menjejaki 100 saham teratas di bursa NASDAQ, terutamanya berasaskan teknologi, jadi anda akan melihat saham seperti Apple, Microsoft, Amazon, Tesla, Nvidia, Google dll. Cuba untuk meniru ini akan menjadi sukar kerana anda memerlukan modal yang cukup untuk membeli sekurang-kurangnya satu daripada setiap saham. 

Tetapi dalam ruang crypto, ini lebih mudah untuk direplikasi kerana anda boleh membeli sejumlah kecil mata wang kripto, sehingga 18 tempat perpuluhan. Sebagai contoh, $100 Bitcoin akan menjadi 0.002 BTC dan $100 Eth ialah 0.025. Tetapi ini menimbulkan persoalan: "Bagaimana saya boleh membina dana indeks crypto saya sendiri?" 

Memandangkan dana indeks menjejaki saham atau industri tertentu, terdapat banyak cara untuk mencipta dana indeks kripto yang diperibadikan. Terdapat token platform seperti Eth, Polkadot, Solana, Phantom dan Avalanche. Terdapat juga token metaverse seperti Decentraland, The Sandbox, Axie Infinity dan Enjin, atau anda boleh membina dana indeks yang menjejaki 10 topi pasaran berasaskan mata wang kripto teratas. 

Membina dana indeks anda sendiri 

Dengan begitu banyak pilihan yang tersedia, seseorang mungkin terharu dengan projek baharu yang dimulakan tetapi dengan projek baharu datang risiko penipuan dan permaidani menarik yang akan memudaratkan pelaburan. Oleh itu, kami akan membina dana indeks yang menjejaki 10 mata wang kripto teratas berdasarkan permodalan pasaran. 

Berdasarkan CoinMarketCap, kita boleh melihat 10 mata wang kripto teratas: BTC, ETH, BNB, USDT, SOL, ADA, USDC, XRP, DOT dan LUNA. Ini berfungsi dengan baik untuk dana indeks seimbang yang menjejaki 10 token teratas. Walau bagaimanapun, mempunyai 20% sebagai stablecoin mungkin menghalang dana daripada berkembang. Jadi daripada mempunyai kedua-dua USDT dan USDC, kami akan membeli hanya satu Stablecoin USDT dan menggantikan USDC dengan DOGE, iaitu dalam 11ika tempat. 

Dana indeks ini akan dibeli setiap bulan dengan $100 masuk ke dalam setiap 10 mata wang kripto teratas. Dengan berbuat demikian, kami akan berakhir dengan $1,000 yang dilaburkan dan dikemas kini setiap bulan untuk melihat bagaimana dana indeks ini berjalan. 

Dengan dana indeks ini, terdapat tiga perkara yang boleh kami capai, yang boleh meningkatkan peluang kami untuk mengembangkan kekayaan kami dan mengumpul mata wang kripto yang diuji cuaca.

Tujuan dana indeks

Perkara pertama yang akan kita pelajari daripada dana indeks ini adalah untuk mempunyai disiplin untuk terus melabur dalam pasaran dan bukannya menentukan masa pasaran, seperti yang kami bincangkan dalam artikel sebelumnya.

Dengan kekal melabur secara berterusan dalam pasaran, kami akan dapat memanfaatkan purata kos dolar, yang membuat purata kos kami untuk pembelian dalam kelas aset asas; dalam kes ini, mata wang kripto. 

Perkara kedua yang boleh kita ambil daripada dana indeks ini ialah kita tak perlukan modal yang besar untuk mula melabur dalam mata wang kripto dan boleh bermula dengan jumlah serendah $100. Dengan melaraskan parameter untuk dana indeks ini mengikut situasi kewangan anda sendiri, ini boleh menjadi titik permulaan yang bagus walaupun untuk pelabur pemula. Sebagai contoh, bukannya $100 dalam 10 mata wang kripto teratas, anda boleh mulakan dengan $10 dalam lima mata wang kripto teratas, yang akan dikenakan bayaran $50 sebulan. Atau anda juga boleh meningkatkannya sehingga $1,000 dalam 15 mata wang kripto teratas jika sesuai dengan tujuan dan situasi kewangan anda. 

Akhir sekali, kami juga boleh memanfaatkan Huobi Earn, yang membolehkan kami melakukannya mula memperoleh faedah pada mata wang kripto yang kami pegang dalam akaun pertukaran kami. Huobi Earn ialah akaun hasil tinggi yang memberikan minat kepada pelabur untuk mendepositkan mata wang kripto terbiar mereka dalam Huobi Earn. 

Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai 'Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda! Jika tidak, anda boleh menanda halaman artikel ini untuk melihat kemajuan dana indeks ini, kerana kami akan sentiasa membeli mata wang kripto setiap bulan pada tahun 2022. 

ms_MY