Cara melaporkan keuntungan dan mengira cukai ke atas aset digital anda

Jika anda perlu menavigasi rejim cukai Perancis untuk aset kripto dan digital , sumbangan tetamu berguna daripada Waltio ini ialah panduan yang sempurna. Ia tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan mengenai jenis produk dan pendapatan yang disebutkan, dan tidak boleh diambil dari konteks dan tujuan pendidikannya.  
Pada masa kini, kebanyakan kerajaan telah mencipta atau sedang mencipta rejim cukai khusus untuk mengawal selia aset kripto. Langkah ini sering dilihat sebagai perlu untuk mengukuhkan penggunaan harian dan arus perdana aset ini, dan setiap negara mempunyai rejim cukainya sendiri.
Definisi aset digital: Aset digital ialah aset yang terdiri daripada data digital yang memberikan pemilikannya (atau hak penggunaan data tersebut) sebagai elemen harta orang asli atau undang-undang. Data yang tidak memberikan hak penggunaan sedemikian tidak dianggap sebagai aset.
Definisi aset kripto: Aset kripto ialah aset digital menggunakan rangkaian komputer dan berdasarkan rantaian blok. Contohnya, memiliki 0.5 BTC pada akaun anda pada Pertukaran Huobi atau anda sendiri Dompet Huobi dikira sebagai aset digital dan aset kripto.
Sesetengah negara, seperti Perancis, mempunyai sistem cukai keuntungan modal dan transaksi kripto-ke-fiat cukai untuk individu — iaitu, pembelian barangan dan perkhidmatan dalam cryptos, serta penukaran crypto-to-fiat. Negara lain, seperti AS, mengenakan cukai kepada semua transaksi crypto-to-crypto.
Di negara seperti Portugal, Denmark dan Luxembourg, pemastautin yang membayar cukai dikecualikan daripada cukai ke atas aset digital mereka. Bagaimanapun, pihak berkuasa cukai di Denmark — bersama-sama dengan mereka di Australia, Sepanyol dan AS — telah mula menguatkuasakan kawalan yang lebih ketat ke atas pembayar cukai sejak kebelakangan ini. Pada 2019, IRS (Perkhidmatan Hasil Dalaman) menjalankan lebih 10,000 audit cukai bagi transaksi mata wang kripto.

4 kaedah pengiraan cukai

1. Cukai rata (FT): Cukai rata ialah levi kadar tunggal ke atas keuntungan modal aset, Di Perancis, sebagai contoh, kadar ini ialah 30% untuk individu. Contoh:
Jan 2017: Anda membeli 1 BTC dengan harga €920
Dis 2018: Anda membeli 1 BTC dengan harga €3,400
Dis 2018: Anda menjual 1 BTC dengan harga €3,600
Jumlah wang masuk (jumlah yang dilaburkan): €920 + €3,400 = €4,320
Jumlah nilai portfolio pada Dis 2018: 2 BTC x €3,600 = €7,200
Jumlah jualan: €3,600
Jumlah nilai tambah: €7,200 – €4,320 = €2,880
Keuntungan modal bersih diterima: €3,600 jumlah jualan – (€4,320 masuk tunai x €3,600 jumlah jualan/€7,200 jumlah nilai portfolio) = €1,440.
Pada pengeluaran €3,600, €1,440 merangkumi nilai tambah. Di Perancis, anda akan membayar 30% sebanyak €1,440, iaitu €432.
2. Masuk dahulu, keluar dahulu (FIFO): Dari segi mata wang kripto, kaedah FIFO menganggap syiling terakhir yang anda beli adalah sama dengan syiling pertama yang anda jual. Contoh:
Jan 2017: Anda membeli 1 BTC dengan harga €920
Dis 2018: Anda membeli 1 BTC dengan harga €3,400
Dis 2018: Anda menjual 1 BTC dengan harga €3,400 euro dan membeli €3,400 ETH
Jika kita menggunakan kaedah FIFO, kemasukan pertama ialah €920 dan keluar pertama ialah €3,400. Oleh itu, anda harus dikenakan cukai pada €3,400 – €920 = €2,480.
3. Masuk terakhir, keluar dahulu (LIFO): Dari segi mata wang kripto, kaedah LIFO menganggap syiling pertama yang anda jual adalah sama dengan syiling terakhir yang anda beli. Contoh:
Jan 2017: Anda membeli 1 BTC dengan harga €920
Dis 2018: Anda membeli 1 BTC dengan harga €3,400
Dis 2018: Anda menjual 1 BTC dengan harga €3,400 euro dan membeli €3,400 ETH
Jika kita menggunakan kaedah LIFO, kemasukan terakhir ialah €3,400 dan keluar pertama ialah €3,400. Oleh itu, anda harus dikenakan cukai pada €0.
4. Asas kos purata (ACB): ACB bermakna, apabila mengira keuntungan modal pada mata wang kripto, kos purata mata wang kripto digunakan sebagai asas kos, dan ditolak daripada hasil jualan untuk mengira keuntungan modal keseluruhan. Contoh:
Jan 2017: Anda membeli 1 BTC dengan harga €920
Dis 2018: Anda membeli 1 BTC dengan harga €3,400
Dis 2018: Anda menjual 1 BTC dengan harga €3,400
ACB: (€3,400 + €920) / 2 = €2,160 euro
Nilai tambah: €3,400 – €2,160 = €1,240

6 jenis pendapatan baharu yang berbeza

Terdapat tiga keluarga utama urus niaga: deposit , pengeluaran dan pertukaran . Contoh jenis pendapatan baharu yang berbeza termasuk:
1. Staking: Imobilisasi dan penguncian aset digital untuk mengambil bahagian dalam operasi rantaian blok bukti kepentingan (PoS) dan rangkaiannya. Operasi ini membolehkan pemegangnya menjana ganjaran secara pasif dengan hanya berhenti menggunakan aset digitalnya untuk tempoh masa tertentu, ditentukan atau sebaliknya. Produk sedemikian boleh didapati di Huobi Staking dan Huobi Dapatkan.
2. Pemberian pinjaman: Meminjamkan aset digital kepada protokol atau platform untuk tujuan menyediakan kecairan berbanding faedah untuk tempoh masa tertentu. Setiap pemegang aset digital boleh membuat pinjaman. Urus niaga adalah telus kerana maklumat yang diperlukan dimasukkan ke dalam kontrak pintar. Operasi pinjaman aset digital boleh dijalankan melalui lebih kurang protokol terpencar atau perantara terpusat. Sebagai contoh, Pinjaman Huobi Crypto bertindak sebagai perantara di platform.
3. Airdrop: Pengedaran percuma token digital untuk kecairan atau untuk tujuan komunikasi pada perkhidmatan. Selalunya, tindakan awal tertentu diperlukan untuk mendapat manfaat daripada operasi ini (jumlah dagangan, deposit minimum, penggunaan perkhidmatan tertentu pada platform, langganan akaun rangkaian sosial, surat berita, dll). Huobi Primepool memberikan contoh jenis pendapatan ini.
4. Derivatif: Derivatif, atau kontrak hadapan kewangan, ialah kontrak antara dua pihak yang bersetuju dengan harga aset. Dagangan berleveraj pada asasnya terdiri daripada meminjam wang daripada broker untuk meningkatkan pulangan pelaburannya (ROI). Ini adalah komponen penting untuk kebanyakan pertukaran mata wang kripto yang boleh dipercayai. Pada Huobi, Derivatif Huobi adalah tempat pedagang derivatif harus mengambil langkah pertama mereka.
5. Derma: Tindakan menyerahkan pemilikan sesuatu secara bebas dan sewenang-wenang (dalam kes ini, aset digital) kepada seseorang. Untuk menderma aset digital, cukup sekadar menghantar jumlah yang dikehendaki ke alamat kripto penerima, mematuhi formaliti pengisytiharan dan, jika berkenaan, membayar yuran derma. hidup Huobi, anda boleh mendeposit dan mengeluarkan mata wang kripto anda ke bursa atau alamat peribadi anda yang lain, atau ke alamat orang lain pada bila-bila masa.
6. Pinjaman: Proses menyekat aset digital sebagai cagaran untuk dapat meminjam aset digital lain untuk tempoh tertentu, sebagai balasan untuk membayar faedah. Pinjaman Huobi Crypto menawarkan pengguna kemungkinan sedemikian.
Memandangkan semua jenis pendapatan ini dikenakan cukai dalam cara yang berbeza, adalah berguna untuk mempunyai akses kepada perisian yang mendaftarkannya secara automatik untuk mengira cukai yang perlu dibayar. Walau bagaimanapun, masih terdapat banyak produk kripto yang sukar didaftarkan dan kurang difahami oleh pentadbiran cukai, (termasuk produk daripada DeFi, swap, pinjaman, kumpulan kecairan dan produk kompleks lain). Sebagai contoh, di banyak negara, tiada rejim cukai untuk NFT.
Untuk mengira dan mengisytiharkan pendapatan crypto anda, anda boleh berunding dengan akauntan atau menggunakan Waltio, perisian terkemuka Perancis untuk mengira keuntungan modal pada aset digital (gunakan kod 10HUOBI<3 untuk diskaun 10%). Jangan teragak-agak untuk menghubungi peguam cukai atau akauntan di negara anda untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang rejim cukai kerajaan anda untuk aset digital, atau ambil peluang untuk membaca Waltio's kertas putih yang diselidik dengan baik daripada 2020 dan 2021.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai 'Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY