Cara membaca carta candlestick

Carta candlestick ialah jenis carta kewangan yang memaparkan pergerakan harga aset tertentu dalam jangka masa tertentu. Carta candlestick dipercayai dicipta oleh Munehisa Homma, seorang peniaga beras Jepun yang menggunakan batang lilin untuk mewakili harga beras. Ia diterima pakai dan diperkenalkan kepada dunia Barat oleh Steve Nison, melalui bukunya Japanese Candlestick Charting Technique.

Ramai pelabur baru bergantung pada naluri mereka apabila memasuki ruang pelaburan. Mereka membeli dan menjual mata wang kripto berdasarkan gerak hati dan bergantung pada maklumat dalaman atau 'isyarat' yang mungkin bertukar menjadi skim pam-dan-buang.  Untuk meningkatkan peluang mereka memperoleh keuntungan, pelabur membaca carta dan batang lilin yang memberikan maklumat yang diperlukan, berdasarkan tindakan harga dan jangka masa.

Carta candlestick dicirikan oleh 2 komponen utama, badan dan sumbu. Setiap komponen ini mewakili satu set maklumat yang membolehkan pelabur memahami dengan cepat prestasi pasaran dalam tempoh masa tertentu. 

Komponen candlestick

Badan: Ini mewakili julat harga antara harga pembukaan dan penutupan aset asas dalam tempoh masa tertentu;

  • Jika badan berwarna hijau, ini bermakna harga penutupan adalah lebih tinggi daripada harga pembukaan — isyarat kenaikan harga untuk jangka masa tersebut.
  • sayaJika badan berwarna merah, ini bermakna harga pembukaan adalah lebih tinggi daripada harga penutupan — isyarat menurun untuk jangka masa itu.

Sumbu: Ini mewakili harga tertinggi dan terendah bagi aset asas dalam tempoh masa tertentu.

Lilin panjang dan pendek

Candlesticks menawarkan gambaran mudah tindakan harga kepada pelabur. Walau bagaimanapun, ia mungkin mengelirukan apabila anda perasan bahawa badan dan sumbu batang lilin boleh berbeza-beza panjangnya — sumbu panjang dengan badan panjang, badan pendek dengan sumbu panjang, sumbu pendek dengan badan panjang dan…baiklah, anda mendapat gambarannya. 

  • Jika badan panjang, ini menunjukkan bahawa tekanan beli dan jual adalah tinggi dalam tempoh masa tersebut.

  • Jika sumbu pendek, ini menunjukkan bahawa harga pembukaan dan harga penutupan aset pendasar adalah sangat hampir antara satu sama lain.

Analisis carta

Apabila batang lilin terbentuk, corak tertentu kelihatan memberi pelabur gambaran tentang keadaan pasaran. Terdapat isyarat kenaikan harga dan isyarat penurunan harga, yang mungkin menunjukkan perubahan arus apabila kenaikan harga menolak harga atau penurunan harga pasaran.

Walaupun batang lilin memberikan pelabur maklumat tentang aset asas, ia tidak memberikan maklumat komprehensif tentang pasaran atau volum dan kedalamannya. Inilah sebabnya mengapa pelabur menggunakan alat tambahan seperti Moving Averages atau Ichimoku Cloud untuk menentukan sentimen semasa pasaran.  

Pengetahuan dan pengalaman dalam analisis teknikal, bersama-sama dengan penggunaan alat tersebut, boleh memberikan pelabur lebih wawasan dan maklumat. Selain itu, amalan menjadi sempurna — lebih banyak anda membaca dan menganalisis carta, lebih besar kemungkinan anda mendapat kelebihan dalam bidang perdagangan. Di samping analisis teknikal, sesetengah peniaga juga bergantung pada kaedah lain seperti analisis asas untuk mengukur sama ada pelaburan berbaloi untuk dimiliki dalam portfolio mereka. 

Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 bernilai sebagai 'Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan dan mula memperoleh faedah pada mata wang kripto terbiar anda. 

ms_MY